KuZeN
Özel Üye
- Katılım
- 18 Şub 2025
- Mesajlar
- 23
- Tepkime puanı
- 16
- Puanları
- 3
İtibar:

Adıyaman, Nemrut Dağı eteklerindeki dünyaca ünlü tarihi hazineleri, etkileyici kültürü ve yöresel yemekleriyle Türkiye'nin keşfedilmeye değer güzel şehirlerinden biri. Her köşesinde farklı bir güzellikle karşılaşacağın Adıyaman’ı birlikte tanıyarak neleri meşhur birlikte keşfedelim.
Adıyaman’ın meşhur yemekleri
Mezopotamya mutfağının izlerini taşıyan Adıyaman yemekleri, zengin baharat kullanımı ve yöresel ürünlerle hazırlanan birbirinden farklı tatları ile damakları şenlendiriyor. Adıyaman mutfağında kırmızı biber, karabiber, kimyon gibi baharatlar sıklıkla kullanılıyor. Kuzu eti, dana eti ve tavuk gibi et çeşitleri de Adıyaman yemeklerinin vazgeçilmez malzemelerinden. Özellikle yaz aylarında yetişen sebzeler, yemeklerde bolca kullanılıyor. Yoğurt ise birçok yemeğe ekşi bir tat katmak için kullanılıyor.
1. Çiğ köfte
Adıyaman'ın en meşhur lezzetlerinden biri olan çiğ köfte; bulgur, ceviz, nar ekşisi ve çeşitli baharatlarla hazırlanıyor.2. Besni tavası
Besni ilçesine özgü bir yemek olan Besni Tavası ise kuzu eti, patlıcan, biber ve domatesle hazırlanan lezzetli bir tava yemeği.3. Buhara pilavı
Adıyaman'da pilav, sadece bir garnitür değil, ana yemek olarak kabul ediliyor. Buhara pilavı; kuzu eti, pirinç ve çeşitli baharatlarla hazırlanan doyurucu bir yöresel lezzet.4. İçli köfte
Adıyaman içli köftesi, diğer bölgelerdeki içli köftelere göre daha büyük ve dolgulu olmasıyla dikkat çekiyor. İç harcı genellikle kıyma, bulgur, soğan, baharat ve cevizden oluşan içli köftenin hamuru ise bulgur, irmik ve un karışımından yapılıyor.Adıyaman’a özgü kavurmalı hıtap, yarpuzlu köfte, tevenk sarması, Adıyaman köftesi, dövmeç, tırşik, meyir çorbası, mahluta çorbası, burma tatlısı ve şillik tatlısı da denenmesi gereken yöresel lezzetler arasında yer almaktadır.