- Katılım
- 15 May 2025
- Mesajlar
- 1,941
- Tepkime puanı
- 386
- IFGT Puan
- 78
(Teucrium chamaedrys), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından olan Dalak Otu Haziran-Eylül ayları arasında pembe veya beyazımsı renkli çiçekler açan, 10–30 cm boyunda, çok senelik, otsu bir bitkidir Dalak otu halk arasında “mayasıl otu, payavşan otu, yavşan otu” olarak da adlandırılır. Orman altları ile kurak çayırlarda rastlanır. Gövdeleri yatık, gövdeden çıkan dallar ise dik, alt kısımları yuvarlak üst kısımları ise dört köşeli ve tüylüdür. Çiçekler yaprakların tabanında gruplar teşkil ederler. Pembemsi renkteki çiçekler tüp şeklindedir. Bitkinin kullanılan kısmı, toprak üstü kısımları, yani çiçekli kısmıdır. Çiçek açma mevsiminde çiçekli dallar toplanır, demet yapılıp havadar bir yerde kurutulur. İştah açıcı, uyarıcı, yaraları iyi edici ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Bitki uçucu yağ, acı maddeler, tanen, glikozit ve saponinler taşır. Dalak otu, ülkemizde birçok bölgede yetişen ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmakta olan bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bitkinin birçok konuda insan vücuduna çeşitli faydalar sağladığını söylesek yanılmış olmayız.
Aynı zamanda Dalak otu birçok hastalığın tedavisinde etkili bir konumda yer almakta ve kötü ağız kokularını da gidermektedir.
Dalak Otu Çayı Nasıl Tüketilir?
Dalak otu çayınızı yapmadan önce 1 litre suyunuzu demlikte kaynatmanız gerekmektedir.
Kaynama işleminizin tamamlanmasının ardından içerisine bir tatlı kaşığı dalak otu ekleyiniz ve 4 dakika demlemeye bırakınız. Demlenen çaya limon ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca bal ile de tat verebilirsiniz.
Aynı zamanda Dalak otu birçok hastalığın tedavisinde etkili bir konumda yer almakta ve kötü ağız kokularını da gidermektedir.
- Vücuda kuvvet verir.
- İdrar söktürücü etkisi vardır.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Hazmı kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
- Nefes yollarını açar.
- Ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
- Öksürüğe faydalıdır.
- Mide ve karaciğer hastalıklarına fayda sağlayabilir.
- küçük Yaraları iyileştirici etkiye sahiptir.
- İshale iyi gelmektedir.
- Romatizma ve gut hastalıklarında fayda sağlayabilir.
- Mesanedeki taşları düşürücü etkisi vardır.
Dalak Otu Çayı Nasıl Tüketilir?
- 1 tatlı kaşığı dalak otu
- 1 litre su
- Yarım limon
Dalak otu çayınızı yapmadan önce 1 litre suyunuzu demlikte kaynatmanız gerekmektedir.
Kaynama işleminizin tamamlanmasının ardından içerisine bir tatlı kaşığı dalak otu ekleyiniz ve 4 dakika demlemeye bırakınız. Demlenen çaya limon ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca bal ile de tat verebilirsiniz.
(Alıntı)