Güncel Ege Bölgesi Yöresel Lezzetleri

IFGENTR Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ege Bölgesi kategorisinde Nvn tarafından oluşturulan Ege Bölgesi Yöresel Lezzetleri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ege Bölgesi
Konu Başlığı Ege Bölgesi Yöresel Lezzetleri
Konbuyu başlatan Nvn
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Nvn

Nvn

IFGT Admin
IFGT Destek Ekibi
Katılım
15 May 2025
Mesajlar
1,963
Tepkime puanı
386
IFGT Puan
78
Ege Bölgesi Yöresel Lezzetleri
otlar.png
Zeytinyağlı bakla yemeği;
Zeytinyağlı bakla yemeği, ilkbahar aylarında baklanın çıktığı dönemde yapılır ve soğuk bir lezzet olmasına rağmen genellikle yoğurt ile beraber tüketilir. Bu güzel zeytinyağlı yemeğin mükemmel eşlikçisi ise dereotudur.

Deniz börülcesi;

Deniz börülcesi, tuzlu, ekşi ama çok lezzetli bir bitkidir. Haşlandıktan sonra zeytinyağı, limon ve bazı tariflerde sarımsak ile lezzetlendirilir. Oldukça hafif bir meze olan deniz börülcesinin aynı zamanda sağlığa birçok faydası bulunur.

Zerde;

Özel günlerde tüketilen bir tatlı olan zerde, bir çeşit pirinç tatlısıdır. Loğusa şekeri, karanfil ve baharatların sultanı olan safranın tatlandırdığı bu lezzet, ihtişamlı sofraların olmazsa olmazıdır.

İzmir lokması;

Ege’nin en sevilen tatlılarından lokma, önemli günlerde hayrına dağıtılır. Yağda kızartılmış hamur toplarının şerbet ile tatlandırılmasıyla hazırlanan bu tatlı İzmir’in alametifarikalarından biridir.

Zeytinyağlı sarma;

Yeşili bol olan Ege Mutfağı’nın sevilen yemeklerinden biri de zeytinyağlı sarmadır. Asma yaprağının ekşi lezzeti dolmaya mükemmel bir lezzet verir.

Enginar dolması;

Bütün enginarın içine zeytinyağlı dolma harcı doldurulur, doldurulmuş enginarlar limonlu suda pişirilir. Enginar dolması hem lezzeti hem de görüntüsüyle bir yiyenin bir daha unutamadığı bir lezzettir.


Kuzu Etli Şevketi Bostan;

Şevketi bostan Ege Bölgesi’nde kendiliğinden yetişen yabani bir ottur. Çok lezzetli bir bitki olan şevketi bostanı ayıklaması oldukça zahmetlidir. Soğan, sarımsak ve kuzu etiyle beraber kavrularak pişirilen şevketi bostan isteğe göre terbiyeli olarak da sunulmaktadır.

Papaz yahnisi;

Dana etinin arpacık soğan ve sarımsakla beraber pişirilmesi sayesinde ete hafif tatlı bir lezzet katılır. Ana yemek olarak tercih edilen papaz yahnisi Osmanlı döneminden beri sevilerek tüketilmektedir.

Labada salatası;

Hem yaprakları hem de sapları çok lezzetli ve besleyici olan labadanın salatası adeta bir sağlık bombasıdır. Kuzukulağı ailesinden gelen labada, buğday ve fındık gibi malzemelerle beraber leziz bir salata oluşturur.

Fava;


Kuru bakla ile hazırlanan bu mezeyi tam kıvamında yapmak maharet gerektirir. Zeytinyağı, kuru iç bakla ve dereotunun muhteşem uyumu favayı en sevilen Ege Mutfağı yemeklerinden biri haline getirmiştir.

Şambalı;

Yoğurt, yumurta, un ve irmik karıştırılarak tepsiye dökülür, üzerine badem dizilir ve şerbet dökülür. Türkiye’nin farklı yörelerinde de Şambaba ismiyle bilinen bu tatlı İzmir’in Türk Mutfağı’na bir hediyesidir.

s-8e541a867363f8521a47c9195622a6d050f014fc.jpg

Ege’nin en özel lezzetlerinden biri kabak çiçeği dolmasıdır. Kabağın narin çiçekleri özenle toplanır, içine ister kıymalı ister zeytinyağlı dolma harcı doldurulur. Ege’yi ziyaret edenlerin tatmadan dönmemesi gereken bu lezzeti diğer bölgelerde bulmak zor olabilir.



(Alıntı)