- Katılım
- 24 May 2020
- Mesajlar
- 45
- Tepkime puanı
- 5
- Puanları
- 0
İtibar:

Filoloji, dillerin yapılarını ve bu yapıların tarihsel gelişimini inceleyen, araştırmalarında farklı dillerin birbirleriyle olan ilişkilerine göz atarak yorumlayan bir bilim dalıdır. Kimi noktalarda betikbilim olarak da anılır ve bu alanda çalışan bilim insanlarına filolog denilmektedir. Bir filoloji örneği olarak bu bilim dalının adını Eski Yunancadan aldığını da belirtmemek olmaz.
Filologlar her ne kadar arkeologlar, antropologlar ve paleografi alanının uzmanlarıyla birlikte çalışabilseler de yaptıkları işin daha ayrı anılması gerektiğini söyleyelim. Filoloji konusunun tarihsel olduğu noktalarda farklı disiplinlerle konuyu ele alabilen ve yine farklı disiplinlerle çalışabilen özel bir daldır. Örneğin dilin yapısında sosyolojinin de, biyolojinin de önemi olabilir ve bir filolog bu konuyu doğru şekilde araştırmak için uzmanlarla birlikte düşünebilmelidir. Peki, mesleki olarak baktığımızda filoloji bölümü mezunları hangi işlerde çalışır ve çalıştıkları sektörlerde hangi sorumlulukları üstlenirler?
Filoloji Mezunları Ne İş Yapar?
Diğer bilim dallarında da söyleyebileceğimiz gibi, filoloji alanında da lisans düzeyi mezunları için akademik kariyer hiç de mantıksız bir yol değil. Bilimi, yuvası olduğu üniversitelerde icra ederek, akademik kariyeri meslek olarak düşünmek oldukça mümkün diyebiliriz. Yine de filologların özel sektörde de, devletin çeşitli birimlerinde memur olarak da yerlerinin olduğunu söylenebilir.Filologların Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumlar önde olacak şekilde devlette iş bulma şansları vardır. Bu oluşumlarda doğrudan doğruya kendi işlerini yapmalarına kurumların ihtiyacı olduğu için filologlara kapılarını açık tuttuklarını belirtebiliriz.
Ayrıca çevirinin işlerinin yanı sıra yerelleştirme de önemli bir sektör olarak öne çıkmaya başlamış durumda. Filologların bu noktada da iş bulabilecekleri oldukça net, zira kendi dillerine aşinalıklarını bilimsel boyuta da taşıyıp uzmanlaşmış oluyorlar.
Burada filolojik yayınların bulunduğunu da yazının sonuna gelmişken belirtelim. Pek çok okuru bulunan bu yayınlarda kelimelerin kökleri ve kökenleri üzerine detaylı araştırmalar yapılır. Okurlarının çok olmasının de elbette önemli bir nedeni vardır. Filolojinin geniş bir alanı olması… Sonuçta bir edebiyat yazarı için de, çevirmen için de, gazeteci için de ya da dil öğretmenleri için de filoloji oldukça ilgi çeken bir başlık olarak karşımıza çıkar. Bundan ötürü bir filolog, işi kelimelerle olan diğer herkes için oldukça büyük önem arz eder.