• 🔊 Sponsor - Sohbet'in yeni adı Haylaz.NET açıldı. Sen de hemen aramıza katılmak için TIKLA 📌
  • 🔊 Sponsor - Türkiye'nin resmi mobil sohbet sitesi Mobil.Gen.TR açıldı! Tüm mobil cihazlardan giriş yapmak için TIKLA 📌
  • 🔊 Sponsor - Okey Sitemiz Açıldı - Haylaz.NET 📌 Okeyodalari.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna! TIKLA 📌

  • IRCForumlari.Gen.Tr Türkiye'nin Güncel IRC Forum Sitesi
    IRCForumlari.Gen.Tr IRC Forum sitesine katılım zahmetsiz ve ücretsizdir.
    Konu içeriğini görebilmek için lütfen üye olun. Aksi taktirde içeriği göremezsiniz.
  • Değerli ziyaretçilerimiz;

    Türkiye'nin en yeni, gelişmiş, özgün ve güvenli bilgi ağına hoşgeldiniz! Şimdiye dek internet dünyasında bir çok başarı elde etmiş projeye imza attık "IRCForumlari.Gen.TR" bunlara en yakın örnek diyebiliriz. Son olarak ta IRCForumlari.Gen.Tr siz değerli kullanıcılarımız ile buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz. Sizde bu MEGA ve Stabil projenin bir parçası olmak isterseniz kolayca bize katılabilirsiniz. Saygılarımızla. IRCForumlari.Gen.TR

Google Google PageSpeed Nasıl Kullanılır?

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Google ve Arama Motorları kategorisinde IF Editör - Buğra Eviner tarafından oluşturulan Google PageSpeed Nasıl Kullanılır? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 355 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Google ve Arama Motorları
Konu Başlığı Google PageSpeed Nasıl Kullanılır?
Konbuyu başlatan IF Editör - Buğra Eviner
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan IF Editör - Buğra Eviner

IF Editör - Buğra Eviner

IRCForumlari.Gen.Tr - Editörü
Editör
Katılım
12 Kas 2023
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Puanları
6

İtibar:

Google PageSpeed, web sayfası testi ve web sitesi hız testi gibi testleri yapmak için her zaman tercih edilen Google'ın resmi aracıdır. Bu ipucumuzda Google PageSpeed hakkında bilgiler vereceğiz. Okumaya devam edin!

Google PageSpeed Nasıl Kullanılır?


Google, 1998 yılında kurulan bir teknoloji şirketi. İlk olarak üniversite projesi için bir arama motoru geliştirmeye başlayan şirket, geliştirdiği arama motoruyla dünyada etkili olmaya başladı.

Arama motoru dışında Google yazılım, işletim sistemi, donanım, yapay zeka ve dijital pazarlama gibi birçok alanda hizmet veriyor. Aynı zamanda web sitesi kullanıcılarını da düşünerek sitelerin daha kaliteli olması için de ürünler sunuyor. Bu yazılımlardan birisi PageSpeed olarak yer alıyor.


Google PageSpeed nedir?​

PageSpeed, web sayfalarının performansını ölçen ve tavsiyeler veren bir yazılımdır. Bu yazılımın amacı, web sitelerinin performans optimizasyonuna sahip olmasında etkili olmak. 2010 yılında geliştirici konferansında duyurulan bu uygulama, günümüzde birçok yazılımcı tarafından kullanılıyor.

Google PageSpeed, sunduğu özellikler ile optimizasyon yapmak isteyen yazılımcıları memnun ediyor. Geliştirici, bu uygulamadan yararlanarak web sitesinin hızını ölçtükten sonra nasıl hızlandıracağına dair çeşitli öneriler alır. Bu önerileri uygulayan geliştirici, tekrar test uygulayarak sitenin ne kadar hızlandığını görür. Sistem, genel olarak bu şekilde işliyor.

PageSpeed nasıl kullanılır?​

Bu uygulamadan yararlanmak için öncelikle arama motoruna PageSpeed yazılarak resmi siteye girmek gerekiyor. Daha sonra URL kısmına hangi sayfada test uygulanacaksa o sayfanın bağlantısı eklenmeli. Sonrasında “Analiz et” butonuna basılmalı. Araç, bir süre sayfayı inceleyerek analiz işlemini gerçekleştiriyor. Bu süreçte test hem mobil hem de masaüstü için uygulanıyor.

Test tamamlandıktan sonra mobil ve masaüstü ayrı sekme olmak üzere iki farklı sonuç çıkıyor. Genellikle masaüstü daha yüksek, mobil daha düşük puana sahip olur. Google PageSpeed uygulamasında yapılan sonuçların özet kısmında puan yer alıyor. Bu puan, sitenin hız performansını gösteriyor. Test sırasında web sitesinde oluşabilecek hatalar veya veri merkezi sorunları, performans skorunu etkiler. Bunu da belirtmekte fayda var.

Eğer 0 ile 49 puan arası alındıysa, sitenin yavaş olması nedeniyle ciddi bir değişikliğe gitmesi gerektiği anlamına geliyor. 50 ile 89 arası puan alımıysa sitenin gayet yeterli olduğunu, fakat biraz daha hızlandırılması gerektiği anlamına geliyor. 90 puan ve üzerinde ise site, hız bakımından muazzam bir sonuç vermiş demektir.

post_1665047310_93261176661510.jpg

Google PageSpeed kriterleri nelerdir?​

PageSpeed aracının önemli kriterlerinden birisi sayfanın genel açılış hızı olmakta. Sayfa hızı, okurları da ciddi anlamda etkileyen bir durum. Eğer bir sayfa hızlı açılmazsa ziyaretçi, web sitesinden kısa sürede ayrılma kararı alır. Google da özellikle hızlı açılan siteleri sıralamada daha ön planda tutuyor. Özetle en önemli kriterlerden birisi sayfanın açılış hızı.

Geliştiricilerin Google PageSpeed aracını kullanırken önemsemesi gerektiği bir diğer kriter kaynaklar olarak yer alıyor. Kaynaklar, web sayfasında bulunan her şey olmakta. Sayfa içerisinde dış kaynaktan çekilen JS ve CSS dosyaları, sayfanın daha geç açılmasına neden oluyor. Yapılması gereken şey, gereksiz kaynaklar bulunuyorsa kaldırmaktır. Ayrıca kodu, mümkün oldukça daha optimize hale getirmek gerekiyor.

PageSpeed, görsel dosyalarını da inceleyerek analiz yapıyor. Bir web sayfasında görsel sayısı arttıkça sayfanın boyutu da yükseliyor. Bu durum, özellikle internet hızı düşük olan kullanıcılarda sayfanın daha geç açılmasını sağlıyor. Daha hızlı yüklenen sayfalar için görsellerin sıkıştırılması tavsiye ediliyor. Google, bunun için WebP formatını öneriyor. PNG yerine JPG formatı kullanmak da büyük avantajlar sağlar.

Google PageSpeed’in önermiş olduğu bir diğer şey metin sıkıştırma olarak yer alıyor. Metin sıkıştırma, metinlerin daha düşük boyutta yer almasına imkan tanıyor. Örneğin 90 KB’lık bir JS dosyası, sıkıştırma işlemi sonrasında 30 KB’a kadar düşüyor. Bu da birden fazla kaynak çeken sayfalar için önemli faydalar sağlamaktadır.

Son olarak sizlere sunucu altyapısından söz edelim. Google’ın bu aracı, kriterlere göre hesap yapıyor. Ancak web sayfası, halen düşük puan alıyorsa, yani açılış hızı yavaşsa bunun sebebi sunucu altyapısı kaynaklı olabiliyor. Bu durumda yapılması gereken şey altyapıyı test etmek ve firmaya bilgi vermek. Sonuç değişmezse de sunucu altyapısını değiştirmek gerekiyor.