• 🔊 Sponsor - Sohbet'in yeni adı Haylaz.NET açıldı. Sen de hemen aramıza katılmak için TIKLA 📌
  • 🔊 Sponsor - Türkiye'nin resmi mobil sohbet sitesi Mobil.Gen.TR açıldı! Tüm mobil cihazlardan giriş yapmak için TIKLA 📌
  • 🔊 Sponsor - Okey Sitemiz Açıldı - Haylaz.NET 📌 Okeyodalari.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna! TIKLA 📌

  • IRCForumlari.Gen.Tr Türkiye'nin Güncel IRC Forum Sitesi
    IRCForumlari.Gen.Tr IRC Forum sitesine katılım zahmetsiz ve ücretsizdir.
    Konu içeriğini görebilmek için lütfen üye olun. Aksi taktirde içeriği göremezsiniz.
  • Değerli ziyaretçilerimiz;

    Türkiye'nin en yeni, gelişmiş, özgün ve güvenli bilgi ağına hoşgeldiniz! Şimdiye dek internet dünyasında bir çok başarı elde etmiş projeye imza attık "IRCForumlari.Gen.TR" bunlara en yakın örnek diyebiliriz. Son olarak ta IRCForumlari.Gen.Tr siz değerli kullanıcılarımız ile buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz. Sizde bu MEGA ve Stabil projenin bir parçası olmak isterseniz kolayca bize katılabilirsiniz. Saygılarımızla. IRCForumlari.Gen.TR

Kültür Bakanlığı en özel tatları seçti: Özel günlerin 7 lezzeti

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel Haber kategorisinde IF Editör - Buğra Eviner tarafından oluşturulan Kültür Bakanlığı en özel tatları seçti: Özel günlerin 7 lezzeti başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 149 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel Haber
Konu Başlığı Kültür Bakanlığı en özel tatları seçti: Özel günlerin 7 lezzeti
Konbuyu başlatan IF Editör - Buğra Eviner
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan IF Editör - Buğra Eviner

IF Editör - Buğra Eviner

IRCForumlari.Gen.Tr - Editörü
Editör
Katılım
12 Kas 2023
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Puanları
6

İtibar:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
Haberin DevamıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak hedefiyle hayata geçirdiği Kültür Portalı, web sayfası üzerinden ülkede özel günlerde yapılan yedi geleneksel yemeği derledi. Özel günlerin özel yiyeceklerle kutlandığı vurgulanan sitede, “Bayramlar, düğünler hep en özel, en sevilen, en kıymetli yiyeceklerin paylaşıldığı günlerdir. İnsan hayatında doğumdan ölüme uzanan geçiş dönemlerinde hep belirli semboller taşıyan yiyecekler yenir” tanımlaması yapıldı.AŞURE-BOLLUK VE BEREKETİ TEMSİL EDER: Aşure geleneksel olarak Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereketi temsil eder. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır; evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine konulan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, 12 veya 41 türlü olabilir. Üzeri kuşüzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Hz. Nuh’un efsanesiyle ilişkilendirilmiş, bu yüzden yabancı kaynaklarda hep Nuh’un tatlısı olarak anılmıştır. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla halen sürdürülen bir gelenektir.Haberin DevamıSARAY LOKMASI -CENAZEDEN SONRA DAĞITILIR: Ölünün ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır. Ayrıca bayram arifelerinde, üç ayların başında, kandil günlerinde veya hayır için de lokma dağıtılır.
EV BAKLAVASI-BAYRAM GELENEĞİ: Baklava, Orta Asya Türk mutfak geleneğini temsil eden yufka açma tekniği ve bu yufkalardan kat kat arasına harçlar konarak yapılan tatlı-tuzlu hamur işleri ile ortaçağ Arap ve İran mutfak kültüründe yer alan şerbetli tatlı geleneğinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bayramlarda, özellikle de Ramazan Bayramı’nda baklava yapmak, köylerden kentlere yaygın bir gelenektir. Ev baklavalarında geleneksel olarak ceviz ve fındık tercih edilirken, çarşı baklavalarında antepfıstığı öncelik kazanmıştır.Haberin DevamıGÜLLABİYE HELVASI-ÖLÜM VE DOĞUM RİTÜELİ: Helva, Türk mutfak kültürünün geleneksel tatlı çeşitlerinden bir tanesi olmanın ötesinde, ölüm ve doğum ritüelleriyle birlikte anılan simgesel anlamlarla yüklü bir yiyecektir. Selçuklular döneminden itibaren, Türk mutfak kültüründe bilinen ve yapılan önemli bir tatlıdır. Arapça tatlı anlamına gelen ‘hulv’ kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı mutfağında farklı isimlerle anılan helva, tatlı çeşitlerinin hazırlandığı helvahane ocağında yapılırdı.PERDE PİLAVI-DÜĞÜNLERDE YAPILIR: Nar gibi kızaran perde pilavının hamuru yeni geline kestirilir. Burada pek çok mesaj verilir. Hamur evin koruyucu zırhıdır. Pirinç bolluk, bereket ve zenginliği temsil eder. Kullanılan keklik, horoz veya tavuk genelde damadı, bademler erkek çocukları, dolmalık fıstık kız çocukları, dolmalık üzüm tatlılık, mutluluk ve sıhhati simgeler. Baharatlar, tatlısıyla acısıyla hayatın tadı tuzudur.Haberin DevamıKEŞKEK-KUTLAMA YEMEĞİ: Düğünler ve her türlü kutlamada, yağmur duasından asker göndermeye kadar pek çok toplu ortamın yemeği keşkektir. Buğday ve etin birlikte hemhal olana kadar pişmesiyle yapılır. Buğdayın dövülmesinden ayıklanmasına, tokmakla vurularak pişirilmesine kadar her aşamasında toplu bir emeğin ürünüdür. Keşkekte kullanılan et bölgesine göre değişir. UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.GÜLLAÇ-RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: Ramazan ile güllaç özdeşleşmiştir. İncecik güllaç yufkaları sac tavalar üstünde nişastalı hamurla yapılır. Güllaç yaprakları gül suyu ile tatlandırılmış süt ile yumuşatılarak kat kat tepsilere yayılır, aralarına ceviz veya badem döşenir. Sütlü tatlılar içinde en zarif ve son derece hafif lezzetlerden biridir.
Haberle ilgili daha fazlası:#Kültür Ve Turizm Bakanlığı#Kültür Portalı#Muharrem Ayı

6604924ede04af5c01cd21bc.jpg


Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
Haberin DevamıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak hedefiyle hayata geçirdiği Kültür Portalı, web sayfası üzerinden ülkede özel günlerde yapılan yedi geleneksel yemeği derledi. Özel günlerin özel yiyeceklerle kutlandığı vurgulanan sitede, “Bayramlar, düğünler hep en özel, en sevilen, en kıymetli yiyeceklerin paylaşıldığı günlerdir. İnsan hayatında doğumdan ölüme uzanan geçiş dönemlerinde hep belirli semboller taşıyan yiyecekler yenir” tanımlaması yapıldı.AŞURE-BOLLUK VE BEREKETİ TEMSİL EDER: Aşure geleneksel olarak Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereketi temsil eder. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır; evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine konulan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, 12 veya 41 türlü olabilir. Üzeri kuşüzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Hz. Nuh’un efsanesiyle ilişkilendirilmiş, bu yüzden yabancı kaynaklarda hep Nuh’un tatlısı olarak anılmıştır. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla halen sürdürülen bir gelenektir.Haberin DevamıSARAY LOKMASI -CENAZEDEN SONRA DAĞITILIR: Ölünün ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır. Ayrıca bayram arifelerinde, üç ayların başında, kandil günlerinde veya hayır için de lokma dağıtılır.
EV BAKLAVASI-BAYRAM GELENEĞİ: Baklava, Orta Asya Türk mutfak geleneğini temsil eden yufka açma tekniği ve bu yufkalardan kat kat arasına harçlar konarak yapılan tatlı-tuzlu hamur işleri ile ortaçağ Arap ve İran mutfak kültüründe yer alan şerbetli tatlı geleneğinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bayramlarda, özellikle de Ramazan Bayramı’nda baklava yapmak, köylerden kentlere yaygın bir gelenektir. Ev baklavalarında geleneksel olarak ceviz ve fındık tercih edilirken, çarşı baklavalarında antepfıstığı öncelik kazanmıştır.Haberin DevamıGÜLLABİYE HELVASI-ÖLÜM VE DOĞUM RİTÜELİ: Helva, Türk mutfak kültürünün geleneksel tatlı çeşitlerinden bir tanesi olmanın ötesinde, ölüm ve doğum ritüelleriyle birlikte anılan simgesel anlamlarla yüklü bir yiyecektir. Selçuklular döneminden itibaren, Türk mutfak kültüründe bilinen ve yapılan önemli bir tatlıdır. Arapça tatlı anlamına gelen ‘hulv’ kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı mutfağında farklı isimlerle anılan helva, tatlı çeşitlerinin hazırlandığı helvahane ocağında yapılırdı.PERDE PİLAVI-DÜĞÜNLERDE YAPILIR: Nar gibi kızaran perde pilavının hamuru yeni geline kestirilir. Burada pek çok mesaj verilir. Hamur evin koruyucu zırhıdır. Pirinç bolluk, bereket ve zenginliği temsil eder. Kullanılan keklik, horoz veya tavuk genelde damadı, bademler erkek çocukları, dolmalık fıstık kız çocukları, dolmalık üzüm tatlılık, mutluluk ve sıhhati simgeler. Baharatlar, tatlısıyla acısıyla hayatın tadı tuzudur.Haberin DevamıKEŞKEK-KUTLAMA YEMEĞİ: Düğünler ve her türlü kutlamada, yağmur duasından asker göndermeye kadar pek çok toplu ortamın yemeği keşkektir. Buğday ve etin birlikte hemhal olana kadar pişmesiyle yapılır. Buğdayın dövülmesinden ayıklanmasına, tokmakla vurularak pişirilmesine kadar her aşamasında toplu bir emeğin ürünüdür. Keşkekte kullanılan et bölgesine göre değişir. UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.GÜLLAÇ-RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: Ramazan ile güllaç özdeşleşmiştir. İncecik güllaç yufkaları sac tavalar üstünde nişastalı hamurla yapılır. Güllaç yaprakları gül suyu ile tatlandırılmış süt ile yumuşatılarak kat kat tepsilere yayılır, aralarına ceviz veya badem döşenir. Sütlü tatlılar içinde en zarif ve son derece hafif lezzetlerden biridir.
Haberle ilgili daha fazlası:#Kültür Ve Turizm Bakanlığı#Kültür Portalı#Muharrem Ayı

5b4f5fda5379ff1e9c281e7b.jpg


Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
Haberin DevamıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak hedefiyle hayata geçirdiği Kültür Portalı, web sayfası üzerinden ülkede özel günlerde yapılan yedi geleneksel yemeği derledi. Özel günlerin özel yiyeceklerle kutlandığı vurgulanan sitede, “Bayramlar, düğünler hep en özel, en sevilen, en kıymetli yiyeceklerin paylaşıldığı günlerdir. İnsan hayatında doğumdan ölüme uzanan geçiş dönemlerinde hep belirli semboller taşıyan yiyecekler yenir” tanımlaması yapıldı.AŞURE-BOLLUK VE BEREKETİ TEMSİL EDER: Aşure geleneksel olarak Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereketi temsil eder. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır; evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine konulan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, 12 veya 41 türlü olabilir. Üzeri kuşüzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Hz. Nuh’un efsanesiyle ilişkilendirilmiş, bu yüzden yabancı kaynaklarda hep Nuh’un tatlısı olarak anılmıştır. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla halen sürdürülen bir gelenektir.Haberin DevamıSARAY LOKMASI -CENAZEDEN SONRA DAĞITILIR: Ölünün ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır. Ayrıca bayram arifelerinde, üç ayların başında, kandil günlerinde veya hayır için de lokma dağıtılır.
EV BAKLAVASI-BAYRAM GELENEĞİ: Baklava, Orta Asya Türk mutfak geleneğini temsil eden yufka açma tekniği ve bu yufkalardan kat kat arasına harçlar konarak yapılan tatlı-tuzlu hamur işleri ile ortaçağ Arap ve İran mutfak kültüründe yer alan şerbetli tatlı geleneğinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bayramlarda, özellikle de Ramazan Bayramı’nda baklava yapmak, köylerden kentlere yaygın bir gelenektir. Ev baklavalarında geleneksel olarak ceviz ve fındık tercih edilirken, çarşı baklavalarında antepfıstığı öncelik kazanmıştır.Haberin DevamıGÜLLABİYE HELVASI-ÖLÜM VE DOĞUM RİTÜELİ: Helva, Türk mutfak kültürünün geleneksel tatlı çeşitlerinden bir tanesi olmanın ötesinde, ölüm ve doğum ritüelleriyle birlikte anılan simgesel anlamlarla yüklü bir yiyecektir. Selçuklular döneminden itibaren, Türk mutfak kültüründe bilinen ve yapılan önemli bir tatlıdır. Arapça tatlı anlamına gelen ‘hulv’ kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı mutfağında farklı isimlerle anılan helva, tatlı çeşitlerinin hazırlandığı helvahane ocağında yapılırdı.PERDE PİLAVI-DÜĞÜNLERDE YAPILIR: Nar gibi kızaran perde pilavının hamuru yeni geline kestirilir. Burada pek çok mesaj verilir. Hamur evin koruyucu zırhıdır. Pirinç bolluk, bereket ve zenginliği temsil eder. Kullanılan keklik, horoz veya tavuk genelde damadı, bademler erkek çocukları, dolmalık fıstık kız çocukları, dolmalık üzüm tatlılık, mutluluk ve sıhhati simgeler. Baharatlar, tatlısıyla acısıyla hayatın tadı tuzudur.Haberin DevamıKEŞKEK-KUTLAMA YEMEĞİ: Düğünler ve her türlü kutlamada, yağmur duasından asker göndermeye kadar pek çok toplu ortamın yemeği keşkektir. Buğday ve etin birlikte hemhal olana kadar pişmesiyle yapılır. Buğdayın dövülmesinden ayıklanmasına, tokmakla vurularak pişirilmesine kadar her aşamasında toplu bir emeğin ürünüdür. Keşkekte kullanılan et bölgesine göre değişir. UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.GÜLLAÇ-RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: Ramazan ile güllaç özdeşleşmiştir. İncecik güllaç yufkaları sac tavalar üstünde nişastalı hamurla yapılır. Güllaç yaprakları gül suyu ile tatlandırılmış süt ile yumuşatılarak kat kat tepsilere yayılır, aralarına ceviz veya badem döşenir. Sütlü tatlılar içinde en zarif ve son derece hafif lezzetlerden biridir.
Haberle ilgili daha fazlası:#Kültür Ve Turizm Bakanlığı#Kültür Portalı#Muharrem Ayı

6604925ede04af5c01cd21be.jpg


Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
Haberin DevamıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak hedefiyle hayata geçirdiği Kültür Portalı, web sayfası üzerinden ülkede özel günlerde yapılan yedi geleneksel yemeği derledi. Özel günlerin özel yiyeceklerle kutlandığı vurgulanan sitede, “Bayramlar, düğünler hep en özel, en sevilen, en kıymetli yiyeceklerin paylaşıldığı günlerdir. İnsan hayatında doğumdan ölüme uzanan geçiş dönemlerinde hep belirli semboller taşıyan yiyecekler yenir” tanımlaması yapıldı.AŞURE-BOLLUK VE BEREKETİ TEMSİL EDER: Aşure geleneksel olarak Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereketi temsil eder. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır; evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine konulan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, 12 veya 41 türlü olabilir. Üzeri kuşüzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Hz. Nuh’un efsanesiyle ilişkilendirilmiş, bu yüzden yabancı kaynaklarda hep Nuh’un tatlısı olarak anılmıştır. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla halen sürdürülen bir gelenektir.Haberin DevamıSARAY LOKMASI -CENAZEDEN SONRA DAĞITILIR: Ölünün ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır. Ayrıca bayram arifelerinde, üç ayların başında, kandil günlerinde veya hayır için de lokma dağıtılır.
EV BAKLAVASI-BAYRAM GELENEĞİ: Baklava, Orta Asya Türk mutfak geleneğini temsil eden yufka açma tekniği ve bu yufkalardan kat kat arasına harçlar konarak yapılan tatlı-tuzlu hamur işleri ile ortaçağ Arap ve İran mutfak kültüründe yer alan şerbetli tatlı geleneğinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bayramlarda, özellikle de Ramazan Bayramı’nda baklava yapmak, köylerden kentlere yaygın bir gelenektir. Ev baklavalarında geleneksel olarak ceviz ve fındık tercih edilirken, çarşı baklavalarında antepfıstığı öncelik kazanmıştır.Haberin DevamıGÜLLABİYE HELVASI-ÖLÜM VE DOĞUM RİTÜELİ: Helva, Türk mutfak kültürünün geleneksel tatlı çeşitlerinden bir tanesi olmanın ötesinde, ölüm ve doğum ritüelleriyle birlikte anılan simgesel anlamlarla yüklü bir yiyecektir. Selçuklular döneminden itibaren, Türk mutfak kültüründe bilinen ve yapılan önemli bir tatlıdır. Arapça tatlı anlamına gelen ‘hulv’ kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı mutfağında farklı isimlerle anılan helva, tatlı çeşitlerinin hazırlandığı helvahane ocağında yapılırdı.PERDE PİLAVI-DÜĞÜNLERDE YAPILIR: Nar gibi kızaran perde pilavının hamuru yeni geline kestirilir. Burada pek çok mesaj verilir. Hamur evin koruyucu zırhıdır. Pirinç bolluk, bereket ve zenginliği temsil eder. Kullanılan keklik, horoz veya tavuk genelde damadı, bademler erkek çocukları, dolmalık fıstık kız çocukları, dolmalık üzüm tatlılık, mutluluk ve sıhhati simgeler. Baharatlar, tatlısıyla acısıyla hayatın tadı tuzudur.Haberin DevamıKEŞKEK-KUTLAMA YEMEĞİ: Düğünler ve her türlü kutlamada, yağmur duasından asker göndermeye kadar pek çok toplu ortamın yemeği keşkektir. Buğday ve etin birlikte hemhal olana kadar pişmesiyle yapılır. Buğdayın dövülmesinden ayıklanmasına, tokmakla vurularak pişirilmesine kadar her aşamasında toplu bir emeğin ürünüdür. Keşkekte kullanılan et bölgesine göre değişir. UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.GÜLLAÇ-RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: Ramazan ile güllaç özdeşleşmiştir. İncecik güllaç yufkaları sac tavalar üstünde nişastalı hamurla yapılır. Güllaç yaprakları gül suyu ile tatlandırılmış süt ile yumuşatılarak kat kat tepsilere yayılır, aralarına ceviz veya badem döşenir. Sütlü tatlılar içinde en zarif ve son derece hafif lezzetlerden biridir.
Haberle ilgili daha fazlası:#Kültür Ve Turizm Bakanlığı#Kültür Portalı#Muharrem Ayı

6604927cde04af5c01cd21c0.jpg


Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
Haberin DevamıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak hedefiyle hayata geçirdiği Kültür Portalı, web sayfası üzerinden ülkede özel günlerde yapılan yedi geleneksel yemeği derledi. Özel günlerin özel yiyeceklerle kutlandığı vurgulanan sitede, “Bayramlar, düğünler hep en özel, en sevilen, en kıymetli yiyeceklerin paylaşıldığı günlerdir. İnsan hayatında doğumdan ölüme uzanan geçiş dönemlerinde hep belirli semboller taşıyan yiyecekler yenir” tanımlaması yapıldı.AŞURE-BOLLUK VE BEREKETİ TEMSİL EDER: Aşure geleneksel olarak Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereketi temsil eder. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır; evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine konulan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, 12 veya 41 türlü olabilir. Üzeri kuşüzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Hz. Nuh’un efsanesiyle ilişkilendirilmiş, bu yüzden yabancı kaynaklarda hep Nuh’un tatlısı olarak anılmıştır. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla halen sürdürülen bir gelenektir.Haberin DevamıSARAY LOKMASI -CENAZEDEN SONRA DAĞITILIR: Ölünün ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır. Ayrıca bayram arifelerinde, üç ayların başında, kandil günlerinde veya hayır için de lokma dağıtılır.
EV BAKLAVASI-BAYRAM GELENEĞİ: Baklava, Orta Asya Türk mutfak geleneğini temsil eden yufka açma tekniği ve bu yufkalardan kat kat arasına harçlar konarak yapılan tatlı-tuzlu hamur işleri ile ortaçağ Arap ve İran mutfak kültüründe yer alan şerbetli tatlı geleneğinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bayramlarda, özellikle de Ramazan Bayramı’nda baklava yapmak, köylerden kentlere yaygın bir gelenektir. Ev baklavalarında geleneksel olarak ceviz ve fındık tercih edilirken, çarşı baklavalarında antepfıstığı öncelik kazanmıştır.Haberin DevamıGÜLLABİYE HELVASI-ÖLÜM VE DOĞUM RİTÜELİ: Helva, Türk mutfak kültürünün geleneksel tatlı çeşitlerinden bir tanesi olmanın ötesinde, ölüm ve doğum ritüelleriyle birlikte anılan simgesel anlamlarla yüklü bir yiyecektir. Selçuklular döneminden itibaren, Türk mutfak kültüründe bilinen ve yapılan önemli bir tatlıdır. Arapça tatlı anlamına gelen ‘hulv’ kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı mutfağında farklı isimlerle anılan helva, tatlı çeşitlerinin hazırlandığı helvahane ocağında yapılırdı.PERDE PİLAVI-DÜĞÜNLERDE YAPILIR: Nar gibi kızaran perde pilavının hamuru yeni geline kestirilir. Burada pek çok mesaj verilir. Hamur evin koruyucu zırhıdır. Pirinç bolluk, bereket ve zenginliği temsil eder. Kullanılan keklik, horoz veya tavuk genelde damadı, bademler erkek çocukları, dolmalık fıstık kız çocukları, dolmalık üzüm tatlılık, mutluluk ve sıhhati simgeler. Baharatlar, tatlısıyla acısıyla hayatın tadı tuzudur.Haberin DevamıKEŞKEK-KUTLAMA YEMEĞİ: Düğünler ve her türlü kutlamada, yağmur duasından asker göndermeye kadar pek çok toplu ortamın yemeği keşkektir. Buğday ve etin birlikte hemhal olana kadar pişmesiyle yapılır. Buğdayın dövülmesinden ayıklanmasına, tokmakla vurularak pişirilmesine kadar her aşamasında toplu bir emeğin ürünüdür. Keşkekte kullanılan et bölgesine göre değişir. UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.GÜLLAÇ-RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: Ramazan ile güllaç özdeşleşmiştir. İncecik güllaç yufkaları sac tavalar üstünde nişastalı hamurla yapılır. Güllaç yaprakları gül suyu ile tatlandırılmış süt ile yumuşatılarak kat kat tepsilere yayılır, aralarına ceviz veya badem döşenir. Sütlü tatlılar içinde en zarif ve son derece hafif lezzetlerden biridir.
Haberle ilgili daha fazlası:#Kültür Ve Turizm Bakanlığı#Kültür Portalı#Muharrem Ayı

66049298de04af5c01cd21c2.jpg


Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
Haberin DevamıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak hedefiyle hayata geçirdiği Kültür Portalı, web sayfası üzerinden ülkede özel günlerde yapılan yedi geleneksel yemeği derledi. Özel günlerin özel yiyeceklerle kutlandığı vurgulanan sitede, “Bayramlar, düğünler hep en özel, en sevilen, en kıymetli yiyeceklerin paylaşıldığı günlerdir. İnsan hayatında doğumdan ölüme uzanan geçiş dönemlerinde hep belirli semboller taşıyan yiyecekler yenir” tanımlaması yapıldı.AŞURE-BOLLUK VE BEREKETİ TEMSİL EDER: Aşure geleneksel olarak Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereketi temsil eder. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır; evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine konulan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, 12 veya 41 türlü olabilir. Üzeri kuşüzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Hz. Nuh’un efsanesiyle ilişkilendirilmiş, bu yüzden yabancı kaynaklarda hep Nuh’un tatlısı olarak anılmıştır. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla halen sürdürülen bir gelenektir.Haberin DevamıSARAY LOKMASI -CENAZEDEN SONRA DAĞITILIR: Ölünün ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır. Ayrıca bayram arifelerinde, üç ayların başında, kandil günlerinde veya hayır için de lokma dağıtılır.
EV BAKLAVASI-BAYRAM GELENEĞİ: Baklava, Orta Asya Türk mutfak geleneğini temsil eden yufka açma tekniği ve bu yufkalardan kat kat arasına harçlar konarak yapılan tatlı-tuzlu hamur işleri ile ortaçağ Arap ve İran mutfak kültüründe yer alan şerbetli tatlı geleneğinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bayramlarda, özellikle de Ramazan Bayramı’nda baklava yapmak, köylerden kentlere yaygın bir gelenektir. Ev baklavalarında geleneksel olarak ceviz ve fındık tercih edilirken, çarşı baklavalarında antepfıstığı öncelik kazanmıştır.Haberin DevamıGÜLLABİYE HELVASI-ÖLÜM VE DOĞUM RİTÜELİ: Helva, Türk mutfak kültürünün geleneksel tatlı çeşitlerinden bir tanesi olmanın ötesinde, ölüm ve doğum ritüelleriyle birlikte anılan simgesel anlamlarla yüklü bir yiyecektir. Selçuklular döneminden itibaren, Türk mutfak kültüründe bilinen ve yapılan önemli bir tatlıdır. Arapça tatlı anlamına gelen ‘hulv’ kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı mutfağında farklı isimlerle anılan helva, tatlı çeşitlerinin hazırlandığı helvahane ocağında yapılırdı.PERDE PİLAVI-DÜĞÜNLERDE YAPILIR: Nar gibi kızaran perde pilavının hamuru yeni geline kestirilir. Burada pek çok mesaj verilir. Hamur evin koruyucu zırhıdır. Pirinç bolluk, bereket ve zenginliği temsil eder. Kullanılan keklik, horoz veya tavuk genelde damadı, bademler erkek çocukları, dolmalık fıstık kız çocukları, dolmalık üzüm tatlılık, mutluluk ve sıhhati simgeler. Baharatlar, tatlısıyla acısıyla hayatın tadı tuzudur.Haberin DevamıKEŞKEK-KUTLAMA YEMEĞİ: Düğünler ve her türlü kutlamada, yağmur duasından asker göndermeye kadar pek çok toplu ortamın yemeği keşkektir. Buğday ve etin birlikte hemhal olana kadar pişmesiyle yapılır. Buğdayın dövülmesinden ayıklanmasına, tokmakla vurularak pişirilmesine kadar her aşamasında toplu bir emeğin ürünüdür. Keşkekte kullanılan et bölgesine göre değişir. UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.GÜLLAÇ-RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: Ramazan ile güllaç özdeşleşmiştir. İncecik güllaç yufkaları sac tavalar üstünde nişastalı hamurla yapılır. Güllaç yaprakları gül suyu ile tatlandırılmış süt ile yumuşatılarak kat kat tepsilere yayılır, aralarına ceviz veya badem döşenir. Sütlü tatlılar içinde en zarif ve son derece hafif lezzetlerden biridir.
Haberle ilgili daha fazlası:#Kültür Ve Turizm Bakanlığı#Kültür Portalı#Muharrem Ayı

660492b1de04af5c01cd21c4.jpg


Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
Haberin DevamıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın, doğal, kültürel ve tarihi değerleri ortaya çıkarmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak hedefiyle hayata geçirdiği Kültür Portalı, web sayfası üzerinden ülkede özel günlerde yapılan yedi geleneksel yemeği derledi. Özel günlerin özel yiyeceklerle kutlandığı vurgulanan sitede, “Bayramlar, düğünler hep en özel, en sevilen, en kıymetli yiyeceklerin paylaşıldığı günlerdir. İnsan hayatında doğumdan ölüme uzanan geçiş dönemlerinde hep belirli semboller taşıyan yiyecekler yenir” tanımlaması yapıldı.AŞURE-BOLLUK VE BEREKETİ TEMSİL EDER: Aşure geleneksel olarak Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereketi temsil eder. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır; evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine konulan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, 12 veya 41 türlü olabilir. Üzeri kuşüzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Hz. Nuh’un efsanesiyle ilişkilendirilmiş, bu yüzden yabancı kaynaklarda hep Nuh’un tatlısı olarak anılmıştır. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla halen sürdürülen bir gelenektir.Haberin DevamıSARAY LOKMASI -CENAZEDEN SONRA DAĞITILIR: Ölünün ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır. Ayrıca bayram arifelerinde, üç ayların başında, kandil günlerinde veya hayır için de lokma dağıtılır.
EV BAKLAVASI-BAYRAM GELENEĞİ: Baklava, Orta Asya Türk mutfak geleneğini temsil eden yufka açma tekniği ve bu yufkalardan kat kat arasına harçlar konarak yapılan tatlı-tuzlu hamur işleri ile ortaçağ Arap ve İran mutfak kültüründe yer alan şerbetli tatlı geleneğinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bayramlarda, özellikle de Ramazan Bayramı’nda baklava yapmak, köylerden kentlere yaygın bir gelenektir. Ev baklavalarında geleneksel olarak ceviz ve fındık tercih edilirken, çarşı baklavalarında antepfıstığı öncelik kazanmıştır.Haberin DevamıGÜLLABİYE HELVASI-ÖLÜM VE DOĞUM RİTÜELİ: Helva, Türk mutfak kültürünün geleneksel tatlı çeşitlerinden bir tanesi olmanın ötesinde, ölüm ve doğum ritüelleriyle birlikte anılan simgesel anlamlarla yüklü bir yiyecektir. Selçuklular döneminden itibaren, Türk mutfak kültüründe bilinen ve yapılan önemli bir tatlıdır. Arapça tatlı anlamına gelen ‘hulv’ kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı mutfağında farklı isimlerle anılan helva, tatlı çeşitlerinin hazırlandığı helvahane ocağında yapılırdı.PERDE PİLAVI-DÜĞÜNLERDE YAPILIR: Nar gibi kızaran perde pilavının hamuru yeni geline kestirilir. Burada pek çok mesaj verilir. Hamur evin koruyucu zırhıdır. Pirinç bolluk, bereket ve zenginliği temsil eder. Kullanılan keklik, horoz veya tavuk genelde damadı, bademler erkek çocukları, dolmalık fıstık kız çocukları, dolmalık üzüm tatlılık, mutluluk ve sıhhati simgeler. Baharatlar, tatlısıyla acısıyla hayatın tadı tuzudur.Haberin DevamıKEŞKEK-KUTLAMA YEMEĞİ: Düğünler ve her türlü kutlamada, yağmur duasından asker göndermeye kadar pek çok toplu ortamın yemeği keşkektir. Buğday ve etin birlikte hemhal olana kadar pişmesiyle yapılır. Buğdayın dövülmesinden ayıklanmasına, tokmakla vurularak pişirilmesine kadar her aşamasında toplu bir emeğin ürünüdür. Keşkekte kullanılan et bölgesine göre değişir. UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.GÜLLAÇ-RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ: Ramazan ile güllaç özdeşleşmiştir. İncecik güllaç yufkaları sac tavalar üstünde nişastalı hamurla yapılır. Güllaç yaprakları gül suyu ile tatlandırılmış süt ile yumuşatılarak kat kat tepsilere yayılır, aralarına ceviz veya badem döşenir. Sütlü tatlılar içinde en zarif ve son derece hafif lezzetlerden biridir.
Haberle ilgili daha fazlası:#Kültür Ve Turizm Bakanlığı#Kültür Portalı#Muharrem Ayı

660492bcde04af5c01cd21c6.jpg