Güncel Seramik Sanatı Nedir?

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde El Sanatları kategorisinde VenLy tarafından oluşturulan Seramik Sanatı Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 27 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı El Sanatları
Konu Başlığı Seramik Sanatı Nedir?
Konbuyu başlatan VenLy
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan VenLy

VenLy

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2024
Mesajlar
517
Tepkime puanı
29
Puanları
28

İtibar:

1733620901083.png

Bir tür killi topraktan yapılan ve fırında pişirilen, bir yüzeyi sırlanmış, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş, pişmiş toprak parçasına "seramik” denir. Fırınlanan kilden yapılan nesneler parçaların kırılmasını ve çatlamasını önlemek için kuvars ve ergitici feldispat karışımından oluşan hamuru ihtiva eder.
1733620944250.png

Seramiği özlü ve özsüz olmak üzere iki başlık altında inceleyebiliriz. Özlü seramik; ham maddeleri su ile yoğrulabilen, kolay şekil verilebilen ve kuruduktan sonra deforme olmayan ürünlerdir. Özsüz seramik ise; ham maddeleri çok iyi öğütülmüş topraktan yapılmış olsa bile, su ile kolay şekil almayan ve kuruduğunda çabuk bozulabilen malzemelerden oluşur.

1733620996850.png

Seramik, insanlığın en ilkel çağlarında günlük gereksinimleri karşılamak için kullanılmış ve varlığını daimi bir şekilde günümüze kadar devam ettirmiştir. Seramik eserler, ait oldukları toplumların gelenek ve göreneklerine ışık tutmuş ve onların kültürel, ekonomik, sanatsal ve siyasal göstergesi olmuştur.
İlk Türk Devletleri’nde de görülen seramik sanatı, Selçuklular ve Osmanlı Devleti zamanında zengin bir ürün yelpazesine sahiptir.İnsanoğlu var olduğu müddetçe seramik sanatı onun hayatındaki önemini koruyacaktı
Anadolu Selçuklu mimarisinde seramik; câmi, mescit, medrese, türbe, minare ve saraylarda görülür. Osmanlı devrinin en parlak örnekleri, 15 ve 16. yüzyıllarda öne çıkmıştır.” Mavi-beyaz” diye isimlendirilen bu seramiklerin merkezi İznik ve Kütahya’dır. Selçuklular zamanında seramik merkezi olan Konya, Osmanlılar zamanında bu işi İznik’e devretmiştir. İznik 17. yüzyılda bu unvanı Kütahya’ya vermiştir. Günümüzde "seramik” denildiğinde akla ilk gelen şehir yine Kütahya’dır.
 
Üst Alt