Hera
Gümüş Üye
- Katılım
- 6 Şub 2022
- Mesajlar
- 8,652
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
İtibar:
HABER MERKEZİOluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2025 08:36ABD ve Rus heyetleri, ikili ilişkileri normalleştirmeyi ve Ukrayna'daki savaşı sonlandırmayı hedefleyen görüşmelere Riyad'da başlarken, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Putin'in kendisi gerekirse Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.
13:06Kremlin: Putin gerekirse Zelenski ile görüşmeye hazır Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Putin'in kendisi gerekirse Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Peskov açıklamasında “Putin, gerekirse Zelenski ile müzakere etmeye hazır olacağını ancak Zelenski’nin meşruiyetinin sorgulanabilir olduğu gerçeği göz önüne alındığında, anlaşmaların hukuki temelinin tartışılması gerektiğini söyledi.” ifadelerini kullandı. 11:36Rusya ve Ukrayna ne istiyor? Rusya, İstanbul müzakerelerini temel almak istiyor
Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşta ateşkesin ve barışın sağlanması için önce Belarus'ta ardından Türkiye'de Rus ve Ukraynalı heyetler müzakereler yaptı.İstanbul müzakerelerinde, taraflar bir anlaşma taslağı metni üzerinde mutabakata ulaşsa da bir sonuç alınamadı ve çatışmalar devam etti.Ukrayna ile yapılacak müzakerelerde İstanbul'da yapılan bu müzakerelerden çıkan metnin prensip olarak temel alınmasını isteyen Rus tarafı, daha sonra sahadaki "yeni gerçeklikler" olarak adlandırdığı yasa dışı ilhak ettiği bölgeleri de şartları arasına koydu.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl haziran ayında Rus diplomatlarla yaptığı toplantıda Moskova'nın Kiev ile müzakere ve barış şartlarını açık ve net bir şekilde ilan etti.Buna göre, çatışmaların dondurulmasını değil nihai olarak sonlanması niyetini vurgulayan Moskova, yasa dışı ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'un idari sınırlarından Ukrayna askerlerinin çekilmesini Kiev ile müzakerelere başlamak için şart koşuyor.
Moskova "tarafsız ve bağlantısız bir Ukrayna" istiyor
Ukrayna'nın tarafsız, bağlantısız ve nükleer silahlardan arındırılmış bir statüye kavuşturulması, silahsızlandırılması, Nazilerden arındırılması, Ukrayna'daki Rusça konuşan vatandaşların hak, özgürlük ve çıkarlarının tam olarak güvenceye alınması, ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya'nın toprakları olarak tanınması, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların kaldırılması Moskova'nın en temel şartları arasında bulunuyor.
Krizin çözülmesinden sonra Ukrayna ve Avrupa ile iyi komşuluk ilişkilerini kademeli olarak adım adım kurmaya başlamayı öneren Moskova, bunun ardından Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Şanghay İşbirliği Örgütü üye ülkeleri ile Batılı ve Avrupalı devletlerle birlikte kıtadaki tüm devletlerin çıkarlarını dikkate alan bir "Avrasya güvenlik sisteminin yaratılmasını" öneriyor.
Ukrayna toprak bütünlüğü ve güvenlik garantilerini şart koşuyor
Kiev'in Moskova ile olası müzakerelerinde ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tam olarak sağlanmasının yanı sıra güvenlik garantileri taleplerinin ön plana çıkması bekleniyor.Ukrayna, Rusya ile müzakerelere "güçlü pozisyonda" girmek istiyor. Kiev, müzakerelerin başında şart olarak, ABD Başkanı Trump ve Avrupa ülkelerinin çatışmaları durdurmak için ortak bir plan hazırlaması ve net güvenlik garantilerinin sağlanmasını talep ediyor. 10:39 18 Şubat 2025Riyad'daki görüşmeler başladıABD ve Rus heyetleri, ikili ilişkileri normalleştirmeyi ve Ukrayna'daki savaşı sonlandırmayı hedefleyen görüşmelere Riyad'da başladı.
Görüşmelerde Rus heyetinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev, ABD heyetinde Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff yer alıyor.
Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin sonunda Rus heyetinin basın toplantısı yapması bekleniyor.
10:19Yunanistan'da muhalefet Fransa'da yapılan Ukrayna konulu zirveden "dışlandıklarını" iddia etti Ülkede yayın yapan "To Vima" gazetesinin haberine göre, muhalefet, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un daveti üzerine başkent Paris'te yapılan Ukrayna konulu olağanüstü zirveye Yunanistan'ın davet edilmemesine tepki göstererek, ülkenin kilit konularda "kenarda bırakıldığını" savundu.
Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Genel Başkanı Socratis Famellos, Yunanistan'ın Paris'teki zirvede yer almamasını, Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki hükümetin dış politika başarısızlığı olarak değerlendirdi.
Hükümetin Ukrayna'ya askeri yardım gönderilmesi hususunda da şeffaf olmadığını savunan Famellos, bunun Yunanistan'ın diplomatik alanda lider konumunda yer alabilme kabiliyetini zayıflattığını öne sürdü. 09:30Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Dmitriyev: "ABD ile olumlu müzakereler yürütmeyi umuyoruz"Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev, ABD'li şirketlerin Rusya'dan çıkarak 300 milyar dolardan fazla zarara uğradığını belirterek, "ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyadaki birçok sorunu çözmede çok aktif olduğunu görüyoruz. Bu yüzden ABD ile olumlu müzakereler yürütmeyi umuyoruz." dedi.
Dmitriyev, ABD ile Rusya arasında bugün Suudi Arabistan'da başlayacak müzakerelere ilişkin başkent Riyad'da gazetecilere açıklamada bulundu.ABD ile Rusya arasındaki görüşmelerin son derece önemli olduğunu vurgulayan Dmitriyev, "Tüm dünya, ABD ve Rusya'nın ilişkileri iyileştirmede başarılı olup olmayacağını izliyor. Daha iyi ilişkilerimizin olması, dünyanın şu anda karşı karşıya olduğu sorunları çözmeyi mümkün kılacak." diye konuştu.
Dmitriyev, Trump'ın ekibinden bazı isimlerle ana müzakereler öncesi Riyad'da görüştüğünü belirterek, "Müzakerelerin ekonomi kanadından ben sorumluyum. Amerikalı şirketler, Rusya pazarından ayrıldıktan sonra 300 milyar dolardan fazla zarara uğradı." dedi.Müzakerelerin başarısına ilişkin umutlu olduğunun altını çizen Dmitriyev, "ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyadaki birçok sorunu çözmede çok aktif olduğunu görüyoruz. Bu yüzden ABD ile olumlu müzakereler yürütmeyi umuyoruz." şeklinde konuştu. 09:00Dünya ABD-Rusya görüşmesine kilitlendi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov başkanlığındaki Rus heyeti ABD heyetiyle ikili görüşmelere başlamak üzere dün gece Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a ulaştı.Rusya'nın resmi kanalı Russia Today haberinde, Uşakov'un "En önemli konu, Washington ile aramızdaki ilişkilerin gerçek anlamda normalleşmesini sağlamaktır. Orada ciddi kişiler var ve biz de ciddi bir yaklaşımla geldik." dediği aktarıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Putin'in kıdemli danışmanı Yuri Ushakov bugün ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio , Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff ile bir araya gelecek. 08:24Paris'teki zirveye damga vuran 'asker' tartışması: Scholz erken ayrıldı İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere'nin Ukrayna'ya asker konuşlandırma teklifine öfkelenen Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, bu konuda yaşanan görüş ayrılıkları nedeni ile liderler toplantısından erken ayrıldı.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Ukrayna’ya Avrupa barış gücü gönderilmesine ilişkin tartışmaların "tamamıyla zamansız" ve "fazlasıyla yanlış" olduğunu söyledi. Açıklamasında savaş devam ederken Ukrayna’ya Avrupa barış gücü gönderilmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Scholz, "Bu tartışmayı şu anda yapmak tamamen zamansız ve yanlış. Hatta bu tartışmaların beni sinirlendirdiğini de açık bir şekilde ifade etmek istiyorum" dedi. Scholz, "Bu tartışma, Ukrayna’nın onayı olmadan, henüz yapılmamış olan barış müzakerelerinin sonucu üzerine ve Ukrayna’nın masada olmadığı bir ortamda yapılıyor. Açık ve dürüst olmak gerekirse, bu son derece uygunsuz. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz" dedi.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Danimarka askerlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılmasını konuşmadan önce açıklığa kavuşturulması gereken birçok konu olduğunu söylerken,Polonya Başbakanı Donald Tusk ise "Ukrayna'ya Polonya askeri gönderilmesini öngörmüyorum" dedi.
İngiltere ve İsveç dün Ukrayna'ya asker gönderimine yeşil ışık yakmıştı.İspanya, Paris zirvesi öncesinde Ukrayna'ya asker gönderme konusunda şüpheci olduğunu dile getirmişti.
Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB'nin ABD askerlerine ve silahlarına olan bağımlılığını azaltmak için ortak borçlanmaya gidilmesi çağrısında bulundu ancak Almanya ve Hollanda buna karşı çıktı. 08:00Büyük pazarlık başlıyor Ukrayna’daki savaşı bitirmeye yönelik barış müzakereleri ABD ve Rusya heyetleri arasındaki bugün Suudi Arabistan’da başlıyor. Masada şimdilik Ukrayna yok.
İŞTE DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR 07:30NATO: Avrupa, Ukrayna için güvenlik garantileri sağlamada öncülük etmeye hazır NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa'nın savaşın sona ermesinin ardından Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlamada öncülük etmeye ve İttifak'ın savunmasındaki payını artırmak için hazır ve istekli olduğunu bildirdi.
Rutte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde Paris'te yapılan Ukrayna konulu olağanüstü zirvenin ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Zirveden "hazır ve istekli" olunduğu sonucunu çıkardığını belirten Rutte, "Avrupa, Ukrayna için güvenlik garantileri sağlamada öncülük etmeye hazır ve istekli." ifadelerini kullandı.
Rutte, Avrupa'nın NATO'nun kolektif güvenliğine yatırım yapmak için de hazır ve istekli olduğunu aktararak, ayrıntıların kararlaştırılmasının gerekeceğini ancak taahhüdün net olduğunu kaydetti. 07:00Paris'teki zirveden sonra Avrupalı liderler hangi mesajları verdi? Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ev sahipliğinde Elysée Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıya Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İspanya Başbakanı Pedro Snchez, Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de katıldı.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada ABD ve Avrupa’nın Ukrayna planı konusunda ayrılığa düşmemesi gerektiğini vurgulayarak "Avrupa ve ABD’nin sorumluluk paylaşımı ve güvenlik açısından ayrı düşmemeleri gerekiyor. NATO, her zaman için birlikte hareket etmemiz ve riski paylaşmamız üzerine kurulu ve güvenliğimiz bu şekilde garanti altında bulunuyor. Bunun tartışmaya açılmaması gerekli" dedi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya yeniden saldırmasını engellemek için ABD tarafından güvence sağlanması gerektiğini söyledi. Söz konusu olan şeyin sadece Ukrayna’nın geleceği değil bir bütün olarak Avrupa’nın varoluş meselesi olduğunu ifade eden Starmer, "Putin'i daha fazla saldırganlıktan alıkoyacak tek şey, Ukrayna’nın egemenliğini muhafaza eden kalıcı bir barış olacaktır" dedi. Starmer, "Ukrayna konusunda sürecin çok erken aşamasındayız. Avrupa üzerine düşen rolü oynamalı. Kalıcı bir barış sağlanırsa, İngiltere güçlerini diğer ülkelerle birlikte sahada görevlendirmeyi düşünmeye hazırım. Ancak bir ABD güvencesi olmalı. Çünkü, Rusya’yı Ukrayna’ya saldırmaktan etkili bir şekilde caydırmanın tek yolu, ABD’nin sağlayacağı bir güvenlik garantisidir" dedi.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Danimarka askerlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılmasını konuşmadan önce açıklığa kavuşturulması gereken birçok konu olduğunu söyledi. Frederiksen, halihazırda odaklanılması gereken konunun müzakere masasında Ukrayna’nın pozisyonunun güçlendirilmesi olması gerektiğini ifade etti.
Polonya Başbakanı Donald Tusk ise Polonya’nın görüşlerinde değişiklik olmadığını ifade ederek Polonya’nın Ukrayna’ya lojistik destek ve insani yardım ulaştırılması konusundaki rollerinin önemine dikkat çekti. Tusk, "Eğer ABD ve NATO varlığı üzerinden bazı güvenlik garantileri verilmesi mümkünse o halde Polonya çeşitli şekillerde aktif olacaktır. Fakat Ukrayna’ya Polonya askeri gönderilmesini öngörmüyorum" dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa da toplantının ardından sosyal medya üzerinden ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Bugün Paris’te Ukrayna’nın güç yoluyla barışı hak ettiğini bir kez daha teyit ettik. Ukrayna’nın bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne saygı gösteren ve güçlü güvenlik garantileri sunan bir barış. Avrupa, Ukrayna’ya yapılan askeri yardımlardaki payını tam olarak üstleniyor. Aynı zamanda, Avrupa’nın savunma kapasitesini de artırmamız gerekiyor" denildi. Canlı Anlatım ÖzetiKremlin: Putin gerekirse Zelenski ile görüşmeye hazırRusya ve Ukrayna ne istiyor?Riyad'daki görüşmeler başladıYunanistan'da muhalefet Fransa'da yapılan Ukrayna konulu zirveden "dışlandıklarını" iddia ettiRusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Dmitriyev: "ABD ile olumlu müzakereler yürütmeyi umuyoruz"Dünya ABD-Rusya görüşmesine kilitlendiParis'teki zirveye damga vuran 'asker' tartışması: Scholz erken ayrıldıBüyük pazarlık başlıyorNATO: Avrupa, Ukrayna için güvenlik garantileri sağlamada öncülük etmeye hazırParis'teki zirveden sonra Avrupalı liderler hangi mesajları verdi?
Haberle ilgili daha fazlası:#Paris#Avrupa#Almanya
Bu Haber Hurriyet.com.tr'den Alıntılanmıştır. Kaynak: Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri
13:06Kremlin: Putin gerekirse Zelenski ile görüşmeye hazır Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Putin'in kendisi gerekirse Zelenski ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Peskov açıklamasında “Putin, gerekirse Zelenski ile müzakere etmeye hazır olacağını ancak Zelenski’nin meşruiyetinin sorgulanabilir olduğu gerçeği göz önüne alındığında, anlaşmaların hukuki temelinin tartışılması gerektiğini söyledi.” ifadelerini kullandı. 11:36Rusya ve Ukrayna ne istiyor? Rusya, İstanbul müzakerelerini temel almak istiyor
Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşta ateşkesin ve barışın sağlanması için önce Belarus'ta ardından Türkiye'de Rus ve Ukraynalı heyetler müzakereler yaptı.İstanbul müzakerelerinde, taraflar bir anlaşma taslağı metni üzerinde mutabakata ulaşsa da bir sonuç alınamadı ve çatışmalar devam etti.Ukrayna ile yapılacak müzakerelerde İstanbul'da yapılan bu müzakerelerden çıkan metnin prensip olarak temel alınmasını isteyen Rus tarafı, daha sonra sahadaki "yeni gerçeklikler" olarak adlandırdığı yasa dışı ilhak ettiği bölgeleri de şartları arasına koydu.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl haziran ayında Rus diplomatlarla yaptığı toplantıda Moskova'nın Kiev ile müzakere ve barış şartlarını açık ve net bir şekilde ilan etti.Buna göre, çatışmaların dondurulmasını değil nihai olarak sonlanması niyetini vurgulayan Moskova, yasa dışı ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'un idari sınırlarından Ukrayna askerlerinin çekilmesini Kiev ile müzakerelere başlamak için şart koşuyor.
Moskova "tarafsız ve bağlantısız bir Ukrayna" istiyor
Ukrayna'nın tarafsız, bağlantısız ve nükleer silahlardan arındırılmış bir statüye kavuşturulması, silahsızlandırılması, Nazilerden arındırılması, Ukrayna'daki Rusça konuşan vatandaşların hak, özgürlük ve çıkarlarının tam olarak güvenceye alınması, ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya'nın toprakları olarak tanınması, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların kaldırılması Moskova'nın en temel şartları arasında bulunuyor.
Krizin çözülmesinden sonra Ukrayna ve Avrupa ile iyi komşuluk ilişkilerini kademeli olarak adım adım kurmaya başlamayı öneren Moskova, bunun ardından Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Şanghay İşbirliği Örgütü üye ülkeleri ile Batılı ve Avrupalı devletlerle birlikte kıtadaki tüm devletlerin çıkarlarını dikkate alan bir "Avrasya güvenlik sisteminin yaratılmasını" öneriyor.
Ukrayna toprak bütünlüğü ve güvenlik garantilerini şart koşuyor
Kiev'in Moskova ile olası müzakerelerinde ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tam olarak sağlanmasının yanı sıra güvenlik garantileri taleplerinin ön plana çıkması bekleniyor.Ukrayna, Rusya ile müzakerelere "güçlü pozisyonda" girmek istiyor. Kiev, müzakerelerin başında şart olarak, ABD Başkanı Trump ve Avrupa ülkelerinin çatışmaları durdurmak için ortak bir plan hazırlaması ve net güvenlik garantilerinin sağlanmasını talep ediyor. 10:39 18 Şubat 2025Riyad'daki görüşmeler başladıABD ve Rus heyetleri, ikili ilişkileri normalleştirmeyi ve Ukrayna'daki savaşı sonlandırmayı hedefleyen görüşmelere Riyad'da başladı.
Görüşmelerde Rus heyetinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev, ABD heyetinde Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff yer alıyor.
Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin sonunda Rus heyetinin basın toplantısı yapması bekleniyor.
10:19Yunanistan'da muhalefet Fransa'da yapılan Ukrayna konulu zirveden "dışlandıklarını" iddia etti Ülkede yayın yapan "To Vima" gazetesinin haberine göre, muhalefet, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un daveti üzerine başkent Paris'te yapılan Ukrayna konulu olağanüstü zirveye Yunanistan'ın davet edilmemesine tepki göstererek, ülkenin kilit konularda "kenarda bırakıldığını" savundu.
Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Genel Başkanı Socratis Famellos, Yunanistan'ın Paris'teki zirvede yer almamasını, Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki hükümetin dış politika başarısızlığı olarak değerlendirdi.
Hükümetin Ukrayna'ya askeri yardım gönderilmesi hususunda da şeffaf olmadığını savunan Famellos, bunun Yunanistan'ın diplomatik alanda lider konumunda yer alabilme kabiliyetini zayıflattığını öne sürdü. 09:30Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Dmitriyev: "ABD ile olumlu müzakereler yürütmeyi umuyoruz"Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev, ABD'li şirketlerin Rusya'dan çıkarak 300 milyar dolardan fazla zarara uğradığını belirterek, "ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyadaki birçok sorunu çözmede çok aktif olduğunu görüyoruz. Bu yüzden ABD ile olumlu müzakereler yürütmeyi umuyoruz." dedi.
Dmitriyev, ABD ile Rusya arasında bugün Suudi Arabistan'da başlayacak müzakerelere ilişkin başkent Riyad'da gazetecilere açıklamada bulundu.ABD ile Rusya arasındaki görüşmelerin son derece önemli olduğunu vurgulayan Dmitriyev, "Tüm dünya, ABD ve Rusya'nın ilişkileri iyileştirmede başarılı olup olmayacağını izliyor. Daha iyi ilişkilerimizin olması, dünyanın şu anda karşı karşıya olduğu sorunları çözmeyi mümkün kılacak." diye konuştu.
Dmitriyev, Trump'ın ekibinden bazı isimlerle ana müzakereler öncesi Riyad'da görüştüğünü belirterek, "Müzakerelerin ekonomi kanadından ben sorumluyum. Amerikalı şirketler, Rusya pazarından ayrıldıktan sonra 300 milyar dolardan fazla zarara uğradı." dedi.Müzakerelerin başarısına ilişkin umutlu olduğunun altını çizen Dmitriyev, "ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyadaki birçok sorunu çözmede çok aktif olduğunu görüyoruz. Bu yüzden ABD ile olumlu müzakereler yürütmeyi umuyoruz." şeklinde konuştu. 09:00Dünya ABD-Rusya görüşmesine kilitlendi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov başkanlığındaki Rus heyeti ABD heyetiyle ikili görüşmelere başlamak üzere dün gece Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a ulaştı.Rusya'nın resmi kanalı Russia Today haberinde, Uşakov'un "En önemli konu, Washington ile aramızdaki ilişkilerin gerçek anlamda normalleşmesini sağlamaktır. Orada ciddi kişiler var ve biz de ciddi bir yaklaşımla geldik." dediği aktarıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Putin'in kıdemli danışmanı Yuri Ushakov bugün ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio , Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Ortadoğu temsilcisi Steve Witkoff ile bir araya gelecek. 08:24Paris'teki zirveye damga vuran 'asker' tartışması: Scholz erken ayrıldı İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere'nin Ukrayna'ya asker konuşlandırma teklifine öfkelenen Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, bu konuda yaşanan görüş ayrılıkları nedeni ile liderler toplantısından erken ayrıldı.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Ukrayna’ya Avrupa barış gücü gönderilmesine ilişkin tartışmaların "tamamıyla zamansız" ve "fazlasıyla yanlış" olduğunu söyledi. Açıklamasında savaş devam ederken Ukrayna’ya Avrupa barış gücü gönderilmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Scholz, "Bu tartışmayı şu anda yapmak tamamen zamansız ve yanlış. Hatta bu tartışmaların beni sinirlendirdiğini de açık bir şekilde ifade etmek istiyorum" dedi. Scholz, "Bu tartışma, Ukrayna’nın onayı olmadan, henüz yapılmamış olan barış müzakerelerinin sonucu üzerine ve Ukrayna’nın masada olmadığı bir ortamda yapılıyor. Açık ve dürüst olmak gerekirse, bu son derece uygunsuz. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz" dedi.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Danimarka askerlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılmasını konuşmadan önce açıklığa kavuşturulması gereken birçok konu olduğunu söylerken,Polonya Başbakanı Donald Tusk ise "Ukrayna'ya Polonya askeri gönderilmesini öngörmüyorum" dedi.
İngiltere ve İsveç dün Ukrayna'ya asker gönderimine yeşil ışık yakmıştı.İspanya, Paris zirvesi öncesinde Ukrayna'ya asker gönderme konusunda şüpheci olduğunu dile getirmişti.
Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB'nin ABD askerlerine ve silahlarına olan bağımlılığını azaltmak için ortak borçlanmaya gidilmesi çağrısında bulundu ancak Almanya ve Hollanda buna karşı çıktı. 08:00Büyük pazarlık başlıyor Ukrayna’daki savaşı bitirmeye yönelik barış müzakereleri ABD ve Rusya heyetleri arasındaki bugün Suudi Arabistan’da başlıyor. Masada şimdilik Ukrayna yok.
İŞTE DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR 07:30NATO: Avrupa, Ukrayna için güvenlik garantileri sağlamada öncülük etmeye hazır NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa'nın savaşın sona ermesinin ardından Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlamada öncülük etmeye ve İttifak'ın savunmasındaki payını artırmak için hazır ve istekli olduğunu bildirdi.
Rutte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde Paris'te yapılan Ukrayna konulu olağanüstü zirvenin ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Zirveden "hazır ve istekli" olunduğu sonucunu çıkardığını belirten Rutte, "Avrupa, Ukrayna için güvenlik garantileri sağlamada öncülük etmeye hazır ve istekli." ifadelerini kullandı.
Rutte, Avrupa'nın NATO'nun kolektif güvenliğine yatırım yapmak için de hazır ve istekli olduğunu aktararak, ayrıntıların kararlaştırılmasının gerekeceğini ancak taahhüdün net olduğunu kaydetti. 07:00Paris'teki zirveden sonra Avrupalı liderler hangi mesajları verdi? Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ev sahipliğinde Elysée Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıya Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İspanya Başbakanı Pedro Snchez, Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de katıldı.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada ABD ve Avrupa’nın Ukrayna planı konusunda ayrılığa düşmemesi gerektiğini vurgulayarak "Avrupa ve ABD’nin sorumluluk paylaşımı ve güvenlik açısından ayrı düşmemeleri gerekiyor. NATO, her zaman için birlikte hareket etmemiz ve riski paylaşmamız üzerine kurulu ve güvenliğimiz bu şekilde garanti altında bulunuyor. Bunun tartışmaya açılmaması gerekli" dedi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya yeniden saldırmasını engellemek için ABD tarafından güvence sağlanması gerektiğini söyledi. Söz konusu olan şeyin sadece Ukrayna’nın geleceği değil bir bütün olarak Avrupa’nın varoluş meselesi olduğunu ifade eden Starmer, "Putin'i daha fazla saldırganlıktan alıkoyacak tek şey, Ukrayna’nın egemenliğini muhafaza eden kalıcı bir barış olacaktır" dedi. Starmer, "Ukrayna konusunda sürecin çok erken aşamasındayız. Avrupa üzerine düşen rolü oynamalı. Kalıcı bir barış sağlanırsa, İngiltere güçlerini diğer ülkelerle birlikte sahada görevlendirmeyi düşünmeye hazırım. Ancak bir ABD güvencesi olmalı. Çünkü, Rusya’yı Ukrayna’ya saldırmaktan etkili bir şekilde caydırmanın tek yolu, ABD’nin sağlayacağı bir güvenlik garantisidir" dedi.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Danimarka askerlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılmasını konuşmadan önce açıklığa kavuşturulması gereken birçok konu olduğunu söyledi. Frederiksen, halihazırda odaklanılması gereken konunun müzakere masasında Ukrayna’nın pozisyonunun güçlendirilmesi olması gerektiğini ifade etti.
Polonya Başbakanı Donald Tusk ise Polonya’nın görüşlerinde değişiklik olmadığını ifade ederek Polonya’nın Ukrayna’ya lojistik destek ve insani yardım ulaştırılması konusundaki rollerinin önemine dikkat çekti. Tusk, "Eğer ABD ve NATO varlığı üzerinden bazı güvenlik garantileri verilmesi mümkünse o halde Polonya çeşitli şekillerde aktif olacaktır. Fakat Ukrayna’ya Polonya askeri gönderilmesini öngörmüyorum" dedi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa da toplantının ardından sosyal medya üzerinden ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Bugün Paris’te Ukrayna’nın güç yoluyla barışı hak ettiğini bir kez daha teyit ettik. Ukrayna’nın bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne saygı gösteren ve güçlü güvenlik garantileri sunan bir barış. Avrupa, Ukrayna’ya yapılan askeri yardımlardaki payını tam olarak üstleniyor. Aynı zamanda, Avrupa’nın savunma kapasitesini de artırmamız gerekiyor" denildi. Canlı Anlatım ÖzetiKremlin: Putin gerekirse Zelenski ile görüşmeye hazırRusya ve Ukrayna ne istiyor?Riyad'daki görüşmeler başladıYunanistan'da muhalefet Fransa'da yapılan Ukrayna konulu zirveden "dışlandıklarını" iddia ettiRusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Dmitriyev: "ABD ile olumlu müzakereler yürütmeyi umuyoruz"Dünya ABD-Rusya görüşmesine kilitlendiParis'teki zirveye damga vuran 'asker' tartışması: Scholz erken ayrıldıBüyük pazarlık başlıyorNATO: Avrupa, Ukrayna için güvenlik garantileri sağlamada öncülük etmeye hazırParis'teki zirveden sonra Avrupalı liderler hangi mesajları verdi?
Haberle ilgili daha fazlası:#Paris#Avrupa#Almanya















Bu Haber Hurriyet.com.tr'den Alıntılanmıştır. Kaynak: Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri