Güncel Tandırda Kaz Çekmesi (Kaz Asması) - Kars

IFGENTR Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Doğu Anadolu Bölgesi kategorisinde KraL tarafından oluşturulan Tandırda Kaz Çekmesi (Kaz Asması) - Kars başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Doğu Anadolu Bölgesi
Konu Başlığı Tandırda Kaz Çekmesi (Kaz Asması) - Kars
Konbuyu başlatan KraL
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan KraL

KraL

IFGT Üyesi
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
115
Tepkime puanı
8
IFGT Puan
18
Tandırda Kaz Çekmesi Nasıl Yapılır
Tandır yöremizde hemen hemen her evde bulunur. Bir bucuk metre derinliğinde kesik huni şeklinde kırmızı toprakta yapılmış bir ocaktır. İçinde odun veya tezek yakılarak kızdırılır. Ekmek ve yemek yapımında kullanılır. Kaz kesildikten sonra 4-5 saat güneşe doğru asılarak kurutulur. Bu sırada bulgur tuzlu suda haşlanır. Kaynamaya başlayınca hafif ateşe alınır. Suyunu çekip göz göz olmaya başlayınca tavada kızdırılmış tereyağı üzerine dökülür, tandırın dibine oturtturulur. Tam üstüne gelecek şekilde kaz ayaklarından aşağıya doğru asılır. Tandırın sıcaklığı ile kızaran kazın yağı pilavın üzerine damlar. Pilavda tandırın sıcaklığında demlenir. Kaz piştikten sonra çıkarılır. Etleri pilavın üstüne konularak sıcak sıcak yenilir. Tandır olmayan evlerde bulgur pilavı ayrı yapılır. Kaz fırında ayrı kızartılır. Her ikisi de sıcakken kazın fırın tepsisinde biriken yağı pilavın üzerine dökülerek birlikte sıcak sıcak yenilir.
Kaz Asması. Fotoğraf: Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kaz Asması. Fotoğraf: Kültür ve Turizm Müdürlüğü​

 
Geri
Üst Alt