• Türkiye'nin Güncel IRC Forum Sitesi
    IRCForumlari.Gen.Tr IRC Forum sitesine katılım zahmetsiz ve ücretsizdir.
    Konu içeriğini görebilmek için lütfen üye olun. Aksi taktirde içeriği göremezsiniz.

Tıp tarihine ışık tutan keşif

• Konbuyu başlatan Sedh
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 0
  • Görüntüleme : 35

IFGENTR Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel Haber kategorisinde Sedh tarafından oluşturulan Tıp tarihine ışık tutan keşif başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 35 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel Haber
Konu Başlığı Tıp tarihine ışık tutan keşif
Konbuyu başlatan Sedh
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Sedh

Sedh

IFGT Süper Moderatör
IFGT Puan
38
Melike ÇALKAPmelike.calkap@hurriyet.com.trOluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2025 07:0010 bin yıllık 2 yaşında olduğu düşünülen bir bebeğin kafatasında, günümüzde de enfeksiyonların tedavisinde kullanılan dağlama yönteminin izleri saptandı.
Haberin DevamıHacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ezgi Altınışık, 2019 yılından beri üniversitenin antik DNA laboratuvarında araştırmalar yapıyor. Burada insan ve hayvan kalıntılarında, DNA analizleri gerçekleştiriliyor ve geçmişi daha iyi anlamaya yönelik öncü çalışmalar yapılıyor. Dr. Altınışık, antik DNA Laboratuvarında yapılan çalışmaları şöyle anlattı:ENFEKSİYONU TEDAVİ ETMEYE ÇALIŞMIŞLAR“Günümüzden yaklaşık 10 bin yıl öncesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya çalışıyoruz. Kuzey Mezopotamya yani Güneydoğu Anadolu bölgesine odaklandım. Roma dönemi üzerine de çalışmaya başladım. Diyarbakır Çayönü Tepesi’ndeki yaklaşık 10 bin yıl öncesine ait kalıntılardan faydalandım. İskeletlerden biri, iki yaşlarında olduğunu tahmin ettiğimiz bir bebeğin kafatasıydı. Kafatasında bir dağlama izi vardı. Kafatasının iç kısmında ise enfeksiyon izleri bulunuyordu. Bu işlemin çok büyük ihtimalle bebeğin tedavi edilmesi için yapılan bir dağlama işlemi olduğu sonucuna vardık. Bu işleme günümüzde koterizasyon (yara yakma) deniliyor. Bebeğin kafatası, modern tıp dünyasının da kullandığı koterizasyon işleminin yapıldığı tarihte bu zamana kadar tespit edilebilmiş ilk örnekti.”Haberin DevamıDr. Ezgi Altınışık, çalışmalarıyla Bilim Akademisi tarafından verilen genç bilim insanları ödülünün kazananlarından oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:#Bebek#Enfeksiyon#Tedavi

68191928f9612a0a85259af6.jpg

629723c64e3fe02c2424b193.jpg

Bu Haber Hurriyet.com.tr'den Alıntılanmıştır. Kaynak: Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri

Geri