Ozan Kadimoğlu
Paylaşımcı Üye
- Katılım
- 8 Mar 2023
- Mesajlar
- 152
- Tepkime puanı
- 15
- Puanları
- 18
İtibar:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيم
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ وَ الصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلٰي سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰي اٰلِهِ وَصَحْبِهِ اَجْمَعِينَ
MUHTEREM ÖMER MUHAMMED ÖZTÜRK TARAFINDAN DERLENEN
40 HÂDİS-İ ŞERÎF
BESMELE – HAMDELE – SALVELE
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيمِ مِفْتَاحُ كُلِّ كِتَابٍ
ÎMÂN VE İHLÂS
لاَيَقْبَلُ اللّٰهُ اِيمَانًا بِلاَعَمَلٍ وَلاَعَمَلاً بِلاَاِيمَانٍ
تَزَوَّجُوا فَاِنِّي اُبَاهِي بِكُمُ الْاُمَمَ
اِذَا جَاءَ اَحَدَكُمْ اَلْجُمْعَةَ فَلْيَغْتَسِلْ
اَحْسِنُوا اِقَامَةَ الصُّفُوفِ فِي الصَّلاَةِ
لِكُلِّ شَيْءٍ زَكَاةٌ وَزَكَاةُ الْجَسَدِ الصَّوْمُ
وَفْدُ اللّٰهِ ثَلاَثَةٌ: اَلْغَازِي وَالْحَاجُّ وَالْمُعْتَمِرُ
اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ وَ الصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلٰي سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰي اٰلِهِ وَصَحْبِهِ اَجْمَعِينَ
MUHTEREM ÖMER MUHAMMED ÖZTÜRK TARAFINDAN DERLENEN
40 HÂDİS-İ ŞERÎF
BESMELE – HAMDELE – SALVELE
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيمِ مِفْتَاحُ كُلِّ كِتَابٍ
اَلْحَمْدُ عَلٰي النِّعْمَةِ أَمَانٌ لِزَوَالِهِ“Bütün semâvî kitâbların anahtarı, Besmele-i Şerîfe’dir.” (Câmi’u’s-sağîr)
اِنَّ اَوْلَي النَّاسِ بِي اَكْثَرُهُمْ عَلَيَّ صَلاَةً“Cenâb-ı Hakk’ın ni’metlerine şükür, o ni’metin zevâline (yok olmasına) emândır.” (Deylemî)
“Sizden bana en yakın olan kimse, bana çokça salevât getirendir.” (Câmi’u’s-sağîr)
ÎMÂN VE İHLÂS
لاَيَقْبَلُ اللّٰهُ اِيمَانًا بِلاَعَمَلٍ وَلاَعَمَلاً بِلاَاِيمَانٍ
اِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيّٰاتِ“Cenâb-ı Allah amelsiz îmânı ve îmânsız da ameli kabûl buyurmaz.” (Menâvî)
اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ اَحَبَّ“Ameller niyetlere göredir.” (Menâvi)
اِنَّ اللّٰهَ تَعَالٰي يُعْطِي الدُّنْيَا عَلٰي نِيَّةِ الْاٰخِرَةِ“Kişi sevdiği ile beraberdir.” (Buhârî, Müslim)
اَلنِّيَّةُ الْحَسَنَةُ تُدْخِلُ صَاحِبَهَا الْجَنَّةَ“Âhiret saâdeti için çalışanlara Cenâb-ı Hakk dünya saâdetini de ihsân buyurur.”
(Deylemî)
أَخْلَصْ دِينَكَ يَكْفِيكَ الْعَمَلُ الْقَلِيلُ“Cenâb-ı Hakk’ın rızâsını kazanmak için beslenen güzel niyet, sâhibini cennete dâhil eder.” (Deylemî)
لاَيُؤْمِنُ عَبْدٌ حَتّٰي يَكُونَ قَلْبُهُ وَلِسَانُهُ سَوَاءً“İbâdetini riyâ (gösteriş), garaz (bozuk niyet) ve ivazdan (karşılık beklemekten) hâlis et (temizle). Bu halde az bir amel senin için kâfîdir (yeterlidir).” (Münâvî)
GÜZEL AHLÂK VE SÜNNETLER10. “Lisan ile kalb bir olmadıkça hiçbir kul, mü’min-i kâmil olmaz.” (Kenzü’l İrfân)
تَزَوَّجُوا فَاِنِّي اُبَاهِي بِكُمُ الْاُمَمَ
أَنَا وَكَافِلُ الْيَتِيمِ فِي الْجَنَّةِ هٰكَذَا11. “Evlenin çünkü ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim.” (Buhârî, Müslim)
طَلَبُ الْحَلاَلِ جِهَادٌ12. “Yetimi himâye eden cennette şöylece benimle beraberdir.” (Resûlullâh (s.a.v.) ‘hâkezâ’ derken şahâdet parmağıyla orta parmağını aralıklı açarak göstermiştir.) (Buhârî)
أَفْضَلُ الْمُؤْمِنِينَ اَحْسَنُهُمْ خُلُقًا13. “Helâlinden kazanmak hak yolunda yapılan muhârebe kadar ecirlidir.” (Deylemî)
قَيِّدُوا الْعِلْمَ بِالْكِتَابَةِ14. “Mü’minin en fazîletlisi, ahlâkı en güzel olanıdır.” (Buhârî)
مَنْ دَلَّ عَلٰي خَيْرٍ فَلَهُ أَجْرُ فَاعِلِهِ15. “İlmi kitâbetle; yani yazarak bağlayın.” (Tirmizî)
قَيِّدْ وَتَوَكَّلْ16. “Kim bir hayra delâlet ederse onu işleyen gibi ecir alır.” (Beyhakî)
بُعِثْتُ لِاُتَمِّمَ مَكَارِمَ الْاَخْلاَقِ17. “Deveni bağla, ondan sonra Allah’a tevekkül et.” (Tirmizî)
لَيْسَ الْغِنٰي عَنْ كَثْرَةِ الْعَرَضِ وَلٰكِنَّ الْغِنٰي غَنِيَ النَّفْسِ18. “Ben güzel ahlâkı tamamlamak üzere peygamber ba’s olundum (gönderildim).” (Buhârî, Müslim)
خَيْرُ الْأُمُورِ اَوْسَاطُهَا19. “Zenginlik arâzî ve mal çokluğundan ibâret değildir. Asıl zenginlik kalp zenginliği yani kanaattir.” (Müslim)
اِنَّ مِنَ السَّرَفِ اَنْ تَأْكُلَ كُلَّ مَآاِشْتَحَيْتَ20. “İşlerin hayırlısı ortalarıdır. Yani ifrat ve tefritten âzâde (aşırılıktan uzak), mu’tedil (orta) olandır.” (Beyhakî)
طُوبٰي لِمَنْ طَالَ عُمْرُهُ وَحَسُنَ عَمَلُهُ21. “Canın her istediğini yemek de israf cümlesindendir.” (Ebû Dâvud)
أَحَبُّ الْاَعْمَالِ اِلٰي اللّٰهِ اَدْوَمُهَا وَاِنْ قَلَّ22. “Ömrü uzun ve ameli hareketi, işi ve ibâdeti güzel olan kimseye ne mutlu!” (Taberânî)
TEMİZLİK VE ABDEST23. “Amellerin Allah’a en sevgilisi, az da olsa devamlı olanıdır.” (Buhârî)
اِذَا جَاءَ اَحَدَكُمْ اَلْجُمْعَةَ فَلْيَغْتَسِلْ
عَامَّةُ عَذَابِ الْقَبْرِ مِنَ الْبَوْلِ24. “Sizden herhangi biriniz Cumâ namazına gideceği zaman gusletsin.” (Buhârî, Müslim)
اَلسِّوَاكُ شِفٰاءُ مِنْ كُلِّ دَاءٍ اِلاَّ السَّامُ اَلسَّامُ الْمَوْتُ25. “Kabir azâbının çoğu idrardan temizlenmeye ehemmiyet vermemektendir.” (İbn Mâce, Nesaî)
اَلنَّظَافَةُ تَدْعُوا اِلٰي الْاِيمَانِ26. “Dişleri misvak ile temizlemek ölümden başka bütün hastalıkların mühim bir kısmına şifâdır.” (Keşfü’l hafâ, Deylemî)
اِذَا تَوَضَّأَ اَحَدُكُمْ فَهُوَ فِي صَلاَةٍ مَالَمْ يُحْدِثْ27. “Temizliğe itinâ ve devamlılık, insanı tam bir îmâna da’vet eder.” (Taberânî)
NAMAZ28. “Sizden birisi abdestli bulunmak niyetiyle abdest alırsa, abdesti bozulmadıkça namazda bulunmuş gibi ecir alır.” (Münâvî)
اَحْسِنُوا اِقَامَةَ الصُّفُوفِ فِي الصَّلاَةِ
اِذَا دَخَلَ اَحَدُكُمْ اَلْمَسْجِدَ فَلاَ يَجْلِسْ حَتّٰي يُصَلِّيَ رَكْعَتَيْنِ29. “Namazda safları iyi doğrultunuz, yani bir hizâda ve muntazam tutunuz.” (Müslim)
اَوَّلُ تُحْفَةُ الْمُؤْمِنِ اَنْ يُغْفَرَ لِمَنْ صَلّٰي عَلَيْهِ30. “Sizden biriniz mescide girdiği zaman iki rek’at namaz kılmadıkça oturmasın.” (Müslim)
ZEKÂT, SADAKA VE ORUÇ31. “Mü’minin öldükten sonra verilmesine sebeb olduğu ilk hediyesi, cenâze namazını kılan kimsenin Allah katından mağfiret dilemesidir.” (Deylemî)
لِكُلِّ شَيْءٍ زَكَاةٌ وَزَكَاةُ الْجَسَدِ الصَّوْمُ
مَنْ اِعْتَكَفَ عَشْرًا فِي رَمَضَانَ كَانَ كَحَجَّتَيْنِ وَ عُمْرَتَيْنِ32. “Her şeyin bir zekâtı vardır. Cesedin zekâtı da oruçtur.” (İbn-i Mâce)
اِذَا أَدَّيْتَ زَكَاةَ مَالِكَ فَقَدْ قَضَيْتَ مَا عَلَيْكَ33. “Kim ramazanın son on gününde itikâf ederse iki hac ve iki umre sevabı alır.” (Suyûtî, Dürru’l Mensûr, 1/486)
اِذَا تَصَدَّقْتَ فَأَمْضِهَا34. “Malının zekâtını ödediğin zaman artık üzerinde olan borcunu yerine getirmiş olursun.” (Buhârî)
أَفْضَلُ الصَّدَقَةِ سَقْيُ الْمَاءِ35. “Sadaka vereceğin zaman geciktirme.” (Müsned)
CİHÂD36. “Sadakaların en fazîletlisi su içirmek ve su hayrı yapmaktır.” (Ahmed bin Hanbel)
وَفْدُ اللّٰهِ ثَلاَثَةٌ: اَلْغَازِي وَالْحَاجُّ وَالْمُعْتَمِرُ
اَلْجَنَّةُ تَحْتَ ظِلاَلِ السُّيُوفِ37. “Allah’ın elçisi üçtür: 1. Gazâ eden (Düşmanla savaşan) 2. Hacceden 3. Umre yapan” (Sünen-i Nesâî)
أَفْضَلُ اَعْمَالِ الْمُؤْمِنِينَ جِهَادٌ فِي سَبِيلِ اللّٰهِ38. “Cennet gâzîlerin kullandığı kılıçların gölgesi altındadır.” (Buhârî)
اَلْحَرْبُ خُدْعَةٌ39. “Mü’minlerin amellerinin en fazîletlisi Allah yolunda savaşmaktır.” (İbn Asâkir)
وَصَلّٰي اللّٰهُ عَلٰي سَيِّدِنَا وَنَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ) صَلّٰي اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ(40. “Harb bir hud’adır (hiledir).” (Müslim)