Sağlık AIDS Hastalığı

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde AIDS kategorisinde X tarafından oluşturulan AIDS Hastalığı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 103 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı AIDS
Konu Başlığı AIDS Hastalığı
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

AIDS, edinilmiş bağışıklık yetmezlik sendromu adı verilen viral bir bağışıklık sorunudur. Hastalığa neden olan HIV virüsü, vücudun savunmasında yer alan önemli hücreleri yok eder ve bağışıklık sistemini baskılar. Genellikle HIV/AIDS olarak kısaltılan bu hastalık, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur ve kanser ve benzeri hastalıklar dahil olmak üzere ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

HIV virüsüne maruz kalan bireylerin hastalığını erken tespit etmek ve sağlıklı bireylere bulaşmasını önlemek için belirti ve semptomların, hastalığın nasıl bulaştığının ve koruyucu önlemlerin bilinmesi gerekir.

Tarihçe ve Coğrafi Dağılım​

Bilinen ilk AIDS vakaları, 1981'de New York ve California'da rapor edildi. AIDS teşhisi konan ilk kişilerin çoğu, cinsel yolla virüs bulaşmış ve damardan enjekte edilen uyuşturucu kullanıcıları tarafından paylaşılan eşcinsel erkeklerdi. Fransız araştırmacılar, hastalığın nedeninin HIV olduğunu, virüsün var olduğunu belirlediler ve 1985 yılında virüsü tespit etmek için serolojik bir kan testi geliştirildi.

AIDS 1980'lerin başında Orta Afrika ve Güney Afrika'da meydana geldi ve AIDS vakaları özellikle Afrika'da yaygındı. Bu hızlı artışta Afrika'da artan şehirleşme, artan uzun mesafeli ve uluslararası seyahatler, cinsel alışkanlıklardaki değişiklikler ve enjektabl kullanımının artması kilit rol oynamıştır. 2004 Birleşmiş Milletler raporuna göre, dünya çapında 38 milyon insan HIV ile yaşıyor, her yıl 5 milyon virüs bulaşıyor ve 3 milyon AIDS’ten ölüyor. 1981 ile 2008 yılları arasında 20 milyon insan AIDS'ten öldü. 2010 istatistiklerine göre, 1,5 milyondan fazla insan AIDS'ten öldü.

Dünyadaki HIV pozitif vakaların yarısından fazlası Sahra altı Afrika'da meydana geliyor ve bazı Afrika ülkelerinde nüfusun yarısından fazlası HIV ile yaşıyor. Bu oranlar dünyanın diğer bölgelerinde çok yüksek değil ancak Doğu Avrupa, Hindistan, Güney Asya, Güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Karayipler, Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde hızlı artışlar görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 1 milyon insan HIV ile yaşıyor. Asya ülkelerindeki en büyük artış Çin, Endonezya ve Vietnam'dır. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, HIV için antiretroviral tedaviye ihtiyaç duyan her 10 kişiden 9'u tedavi edilmiyor.

AIDS Belirtileri Nelerdir?​

HIV virüsü, insan vücuduna girdikten sonra yıllarca belirti vermeyebilir. Hastalığın ilerlemesi ve ilk semptomların ortaya çıkması, virüsün vücuda nasıl girdiğine bağlıdır.

HIV virüsü vücuda girdikten kısa bir süre sonra çoğalmaya başlar ve aylar veya yıllar boyunca değişen oranlarda büyümeye devam eder. AIDS'in ilk belirtileri, vücuttaki virüsün seviyesi belirli sınırları aştıktan sonra görülür. Bunlar, kişinin günlük hayatına müdahale eden belirtiler değildir ve fark edilmesi zor olabilir. AIDS'in başlamasıyla birlikte yorgunluk, halsizlik, aralıklı ishal sorunları, ağızda beyaz lekeler belirdiğinde plak varlığı ve sık kusma gibi ön belirtiler görülür. Bu semptomların AIDS hakkında hatırlanması o kadar zordur ki hastalık ilerlemeye devam eder.

Hastalık ilerledikçe istemsiz hızlı kilo kaybı, inatçı ishal, gece terlemeleri, sık ateş, ağızda derin beyaz ağrı, vücudun farklı bölgelerinde pembe, kırmızı, mor lekeler, solunum yolu rahatsızlığı ve unutkanlık gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkar.

AIDS Nasıl Bulaşır?​

AIDS, HIV virüsü bulaşmış kişilerin vücut sıvılarının, virüse maruz kalmayan kişilerin vücutlarına girmesiyle bulaşır. Kan, meni, vajinal sıvı ve anne sütü, virüsün yayılması için etkili vücut sıvıları olarak listelenir:

Cinsel ilişki yoluyla bulaşma: HIV enfeksiyonlarının %85'i korunmasız cinsel ilişki yoluyla ortaya çıkar. HIV pozitif erkeklerin sperm hücrelerinde ve HIV pozitif kadınların vajinal salgılarında bulunan virüs, cinsel ilişki sırasında vücudun mukoza zarlarını istila eder ve bütünlüğü bozulur. AIDS'in cinsel yolla bulaşması, korunmasız cinsel ilişkiye giren kişilerde (kadından erkeğe, erkekten kadına, kadından kadına, erkekten erkeğe) gerçekleşebilir. HIV pozitif bir kişiyle korunmasız bir ilişkide bile AIDS'in gelişmesine yol açabilir.

Kan yoluyla bulaşma: HIV virüsü, enfekte hastaların kanında bulunur ve sağlıklı kişilerin kanla temas etmesiyle yayılır. Kan bulaşması genellikle, hasta bir kişinin kanıyla temas eden ekipmanın hasar görmesi veya enfekte kanın cilt veya mukus ile teması sonucu oluşur. Sağlık çalışanları bu tür kontaminasyon açısından en yüksek riske sahiptir.

Anneden bebeğe bulaşma: Virüsün bulaştığı anneler, bebeklerine hamilelik, doğum veya doğumdan sonra emzirme yoluyla bulaştırabilir.

AIDS Tanısı Nasıl Konur?​

HIV veya AIDS, kandaki antikorları veya virüsün bir parçası sayılabilecek antijenleri gösteren bir HIV testi ile teşhis edilir. Kişi virüse maruz kaldıktan yaklaşık 38 hafta sonra önce bağışıklık sistemi tepki verir ve kandaki antikor sayısı hızla artmaya başlar. Bazı durumlarda, antikor sayısı 6 aya kadar görüntülenmeyebilir. Bu durumun ortaya çıkması hastalığın tanısını geciktirdiği için genellikle antijen ve antikorları birlikte arayan testler tercih edilir. Böylece hastanın virüsle temastan sonraki üçüncü günü. Tanı ilk haftadan itibaren mümkündür.

Tanı amaçlı yapılan ilk test ELISA testidir. Bu test ile yapılan test HIV enfeksiyonunun varlığını göstermiyorsa sonuç negatif olarak kabul edilir. ELISA testi pozitif çıkarsa test tekrarlanır ve yine pozitif çıkarsa Western Blot denilen doğrulama testi yapılır. Doğrulama testi de pozitif çıkarsa kişiye HIV/AIDS teşhisi konmuştur.

AIDS için Tedavi Yöntemleri Nelerdir?​

HIV enfeksiyonun tedavisindeki en önemli amaç, virüsün vücuda girişiyle birlikte azalma gösteren CD4 adlı bağışıklık sistemi hücresinin azalmasına engel olmaktır. Bu tedavinin gerçekleştirilebilmesi için en az üç farklı ilaç uygulaması sağlanmıştır. Tedavi için tercih edilecek olan ilaç, virüsün ilaca ne şekilde direnç göstereceğine göre belirlenir.

HIV/AIDS Bulaşma Riski Olmayan Koşullar​

HIV/AIDS aynı odada bulunmak, aynı okulda okumak, aynı havayı solumak, günlük temas kurmakla bulaşmaz. Ayrıca aşağıdaki durumlarda da AIDS bulaşmaz:

  • Tükürük, gözyaşı, ter, hapşırma, öksürme, idrar, dışkı
  • Yiyecek, içecek, çatal, kaşık, bardak, tabak, telefon
  • Tuvalet, duş, musluk, havuz, deniz, sauna, hamam
  • Sivrisinek ısırıkları ve diğer böcek ısırıkları
  • HIV pozitif insanlarla aynı ortamda kedi, köpek ve diğer hayvanlarla birlikte yaşama


 
Üst Alt