• IRCForumlari.Gen.Tr Türkiye'nin Güncel IRC Forum Sitesi
    IRCForumlari.Gen.Tr IRC Forum sitesine katılım zahmetsiz ve ücretsizdir.
    Konu içeriğini görebilmek için lütfen üye olun. Aksi taktirde içeriği göremezsiniz.

Bodrum’dan dünyaya ney ile açıldı

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel Haber kategorisinde Sedh tarafından oluşturulan Bodrum’dan dünyaya ney ile açıldı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 34 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel Haber
Konu Başlığı Bodrum’dan dünyaya ney ile açıldı
Konbuyu başlatan Sedh
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Sedh

Sedh

www.zirvechat.org
Süper Moderatör

İtibar:

Fırat AKAY / DHAOluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2025 07:00MUĞLA Bodrum’da yaşayan 25 yıldır ney üfleyen, evli ve 2 çocuk babası Atatürk İlkokulu Müdürü Eyüp Turan (43), 15 yıl önce kendi neyini yapma hayaliyle başladığı çalışmaları ilerleterek evinin bahçesine küçük bir atölye kurdu. Ney yapımı konusunda eğitim alan Turan, Japonya’dan Tanzanya’ya Avrupa’nın birçok ülkesine el yapımı ney gönderiyor.
Haberin DevamıNeye olan derin ilgisi, Turan’ın aile hayatına da yansıdı. Turan kızlarına, neyde kullanılan ilk ses olan ‘Neva’ ve neyde bir makam olan ‘Saba’ ismini verdi. Okulda öğrencilerine ney üfleyen Turan, aynı zamanda Bodrumlu ney üstadı Neyzen Tevfik’in memleketinde ney çalmanın gurur verici olduğunu söylüyor. Yaklaşık 25 yıldır ney üflemeye gayret ettiğini belirten Turan, “Ney, insan sesine en yakın sesi veren enstrümandır. Büyülü bir enstrümandır. Felsefesi, Mevlevi kültüründeki yeri malûm. 2000 yılların başlarında neye aşkla ilgi duydum. Birçok hocadan öğrenerek ney üflemeyi geliştirdim” dedi.‘UMARIM BU KÜLTÜR DAHA DA ARTAR’Haberin DevamıEyüp Turan, “Neyde kullandığımız ham madde kamış. Akdeniz bölgesinde, Hatay Samandağ’ı ve Ceyhan yöresinin kamışlarından yapılıyor. En güzel neyler oradan yapılıyor. Kasım-ocak ayları arasında uygun olan kamışları temin ediyoruz. Ney kültürünün çok artmasını arzu ediyorum. Okulda çaldığım zaman çocuklar, ‘Bu nedir’ diye soruyorlar. Çocuklara neyi tanıtıyorum, çok ilgilerini çekiyor. Nefessiz dinliyorlar. Çocuklarında içlerinde küçük bir kıpırtı görmek beni çok mutlu ediyor. İnşallah onları aralarından da ileride çok güzel neyzenler çıkacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:#Bodrum#Eyüp Turan#Ney

6847545f3e0daf2b535a27c3.jpg

6847545d3e0daf2b535a27c1.jpg

Bu Haber Hurriyet.com.tr'den Alıntılanmıştır. Kaynak: Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri

Geri
Üst Alt