- Katılım
- 24 May 2020
- Mesajlar
- 1,952
- Tepkime puanı
- 91
- Puanları
- 45
İtibar:
Brusella, adını hastalığa sebep olan bakteriden almaktadır. Hayvanları ve insanları enfekte edebilen nadir bakterilerden birisi olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalar karşılaşılan vakaların %80'inde hastalığın hayvanlardan insanlara geçtiğini göstermektedir. Erken tespit edilmesi durumunda tedavinin başarı oranının %90'ın üzerinde olduğu görülmektedir.
Hastalığın genellikle kasaplarda ve hayvancılıkla ilgilenenlerde ortaya çıktığı görülmüştür. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşanlar çalışırken koruyucu kıyafet kullanabilirler.
Kan testi, öncelikli kullanılan tanı testlerinin başında yer almaktadır. Brusella bakterisi nedeniyle oluşan antikorlar, kanda tespit edilebilir. Daha sonra idrar testi, kemik iliği incelemesi gibi yöntemlere de başvurulabilir.
Hastalığın tekrarlama riski olduğundan antibiyotik tedavisi tamamlandıktan sonra yeni tetkikler istenebilir. Tedavinin başarılı olmaması durumunda menenjit, beyin iltihabı, kalp zarı enfeksiyonu gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Brusella hastalığı nedir?
Bakteri sebepli hastalıklardan birisi olan brusella, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden bulaşabilir. Açık sütlerdeki bakterilerin ölmesi için sütün bakterinin yaşayamayacağı sıcaklığa kadar ısıtılması sağlanmaktadır. Ayrıca doğrudan temas yoluyla da bulaşabilir.Hastalığın genellikle kasaplarda ve hayvancılıkla ilgilenenlerde ortaya çıktığı görülmüştür. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşanlar çalışırken koruyucu kıyafet kullanabilirler.
Brusella belirtileri
Brusella belirtilerine bakıldığında genellikle spesifik olmayan belirtiler olduğu görülmektedir. Bu nedenle kişi hayvanlarla sık sık temas ediyor ya da çiğ süt ürünleri tüketiyorsa hastalıktan şüphelenilebilir.- Kas Ağrıları: Özellikle sırt ve bacaklarda görülen yoğun ağrılar, hastalığın en sık karşılaşılan belirtileri arasında yer almaktadır.
- Yüksek Ateş: Ateşte dalgalanmalar yaşanabilir. Ayrıca ateşe titremeler de eşlik edebilir.
- Baş Ağrısı: Ağrı zonklayıcı şekilde olabilir.
- İştahsızlık: Brusella hastalarında iştahsızlık görülebilir. Bu nedenle de kısa sürede kilo kaybı yaşanabilir.
- Yorgunluk: Hastalar kısa yürüyüşlerde dahi yorularak halsiz kalabilirler. Gün boyu uyku hali görülebilir.
Brusella tanı testleri
Yoğun grip benzeri belirtiler görülen ve hayvanlarla yakın temas halinde olan kişilerde brusella hastalığından şüphelenilebilir. Brusella teşhisi koymak için öncelikle fiziksel muayene, daha sonra ise; bazı testler gerçekleştirilebilir.Kan testi, öncelikli kullanılan tanı testlerinin başında yer almaktadır. Brusella bakterisi nedeniyle oluşan antikorlar, kanda tespit edilebilir. Daha sonra idrar testi, kemik iliği incelemesi gibi yöntemlere de başvurulabilir.
Brusella hastalığı ölümcül müdür?
Brusella, tedavi başarısı yüksek hastalıklar arasında yer almaktadır. Tedavide antibiyotiklerden faydalanılabilir. Ancak kimi zaman teşhiste geç kalınabilir. Brusella hastalığı tedavi edilmezse ölüm riski olabilir. Amerika’da yapılan araştırmalarda Brusella hastalarında ölüm sıklığının %2 olduğu tespit edilmiştir.Brusella hastalığı bulaşıcı mıdır?
Brusella hastalığı, genellikle hayvanlardan insanlara geçen bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak nadir de olsa insandan insana geçebilir. Cinsel ilişki, emzirme, kan transferi gibi yollarla bulaşabilir.Brusella tedavisi
Brusella hastalığının tedavisinde yüksek dozda antibiyotiklerden faydalanılabilir. Tedavi başarı oranını arttırmak amacıyla farklı etken maddeli antibiyotikler bir arada kullanılabilir. İlaç kullanım süresi doktorun, hastanın değerlendirilmesiyle belirlenebilir.Hastalığın tekrarlama riski olduğundan antibiyotik tedavisi tamamlandıktan sonra yeni tetkikler istenebilir. Tedavinin başarılı olmaması durumunda menenjit, beyin iltihabı, kalp zarı enfeksiyonu gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Brusella hastaları nasıl beslenmeli?
Brusella hastalarının tedaviye yanıt vermeleri için bağışıklık sistemini güçlü tutacak şekilde beslenmeleri önemlidir.- Brusella, ateş ve terleme yapabilir. Vücudun sıvı kaybını engellemek için günde 3 litre kadar su içilebilir.
- Tedavi sürecinde süt ve süt ürünlerinden uzak durulabilir.
- Bağışıklığın güçlenmesi için yeterli miktarda C vitamini alınabilir. Narenciye ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini açısından zengindir. Ancak hastanın iştahı kapalı olduğundan yeterince beslenemiyorsa doktora danışarak C vitamini takviyesi alınabilir.
- Sarımsağın antibakteriyel etkisinden faydalanmak için günde birkaç tane sarımsak tüketilebilir.
- Vücudun onarım sürecinde proteine ihtiyacı vardır. Bu nedenle beslenme programında yeterince protein bulunabilir. Ancak hayvansal kaynaklar yerine bitkisel proteinler tercih edilebilir.