- Katılım
- 4 Mar 2023
- Mesajlar
- 624
- Tepkime puanı
- 47
- Puanları
- 28
İtibar:
Coworking, bir ofisin ya da şirketin ortak kullanım alanında çalışma sistemine denir. Ortak kullanım alanları, fikir alışverişinde oldukça önemlidir. Toplantılar dışında anlık aksiyonların alınması gereken durumlarda, bu alanlar oldukça kullanışlıdır. Coworking çalışma sistemi, özellikle serbest zamanlı çalışanlar için avantajlıdır. Bunun yanında ajanslar gibi çok kişinin ortak bir proje çıkardığı kurumlarda işlevseldir.
Coworking çalışma sisteminde çeşitli alt iş kollarının bir arada bulunabileceği bir alan vardır. Bunun yanında aynı işi yapan kişiler de bu sistem ile aynı yerde çalışırlar. Coworking ofislerin, normal ofis tasarımından daha farklı bir iç mekan tasarımı vardır. Bundan dolayı da her zaman bir grup ile birlikte çalışmaya elverişlidir. Aynı ortam içerisinde ortak kullanımı olabilecek pek çok materyal vardır. Bilgilerin ve fikirlerin yanında ofis ekipmanlarının da kullanımı coworking çalışma sisteminde mümkündür.
Coworking çalışma alanlarında ortak kullanıma uygun olan pek çok nesne vardır. Bu da iş geliştirme konusunda belirli bir düzen içerisinde maksimum verimi getirir. Herkesin bir arada kullandığı yazı alanları, gibi farklı yerler buna örnektir. İşlerin ortak çalışma düzeninde ilerlediği coworking alanları, verimi artırma noktasında önemlidir. Teknolojinin de ilerlemesi ile coworking çalışma alanlarına talep oldukça artmıştır. Zira içine teknoloji giren her iş, tek bir elden çıkmamaktadır. Önemli ölçüde bir iş birliği gerektirmektedir. Coworking çalışma alanı, kişilerin bir arada ortak fikir yürütmesine imkan sağlamaktadır.
Coworkingin tercih edilme nedenlerinden biri de küçük ölçekli işletmelerde üretkenlik sağlama isteğidir. Zira az zamanda küçük bir grupla yapılabilecek olanın en iyisini ortaya koymak esastır. Bu tür işletmeler ve markalar da bundan dolayı çalışma stilinde bunu seçiyor.
Coworking çalışma stili, avantajları ile olduğu kadar dezavantajları ile de dikkat çeker. Zira kalabalık bir ortam içerisinde çalışmak, her meslek grubu için verimli değildir. Genel olarak coworking çalışma alanının avantaj ve dezavantajları şunlardır:
Coworking çalışma sisteminde çeşitli alt iş kollarının bir arada bulunabileceği bir alan vardır. Bunun yanında aynı işi yapan kişiler de bu sistem ile aynı yerde çalışırlar. Coworking ofislerin, normal ofis tasarımından daha farklı bir iç mekan tasarımı vardır. Bundan dolayı da her zaman bir grup ile birlikte çalışmaya elverişlidir. Aynı ortam içerisinde ortak kullanımı olabilecek pek çok materyal vardır. Bilgilerin ve fikirlerin yanında ofis ekipmanlarının da kullanımı coworking çalışma sisteminde mümkündür.
Coworking çalışma alanı ne demektir?
Coworking çalışma alanı, ofis sisteminden farklı olarak grup çalışmasına elverişli bir alan demektir. Ofislerin grup çalışma sistemine uygun olarak tasarlandığı alanlar vardır. Bu noktada da coworking çalışma sistemi ile çalışanlar, birlikte çalışma avantajlarından faydalanırlar. Ofislerdeki bu alanlar, ofis içinde yer alan ekibi motive etme konusunda da etkilidir. Çalışanlar, hemen hemen aynı motivasyona sahiptirler. Bu da üretim ve fikir alışverişi konusunda önemli bir ayrıcalıktır.Coworking çalışma alanlarında ortak kullanıma uygun olan pek çok nesne vardır. Bu da iş geliştirme konusunda belirli bir düzen içerisinde maksimum verimi getirir. Herkesin bir arada kullandığı yazı alanları, gibi farklı yerler buna örnektir. İşlerin ortak çalışma düzeninde ilerlediği coworking alanları, verimi artırma noktasında önemlidir. Teknolojinin de ilerlemesi ile coworking çalışma alanlarına talep oldukça artmıştır. Zira içine teknoloji giren her iş, tek bir elden çıkmamaktadır. Önemli ölçüde bir iş birliği gerektirmektedir. Coworking çalışma alanı, kişilerin bir arada ortak fikir yürütmesine imkan sağlamaktadır.
Coworking neden tercih edilmeli?
Özellikle pandemiden sonraki süreçte evden çalışma ve hibrit çalışma sistemi popüler oldu. Coworking çalışma sistemi, her iki sistemin getirdiği tek başına çalışma sürecini kırıyor. Ofiste tek başına çalışma gibi durumların önüne geçerek grup fikrini ortaya koyuyor. Bu sistem, çalışanların, kendilerini daha aktif rol aldığı projeler içerisinde bulduğu sistemdir. Dolayısıyla iş konusunda yaratıcılık ve verimlilik analizleri, coworking çalışmanın artışa geçtiğini gösteriyor.Coworkingin tercih edilme nedenlerinden biri de küçük ölçekli işletmelerde üretkenlik sağlama isteğidir. Zira az zamanda küçük bir grupla yapılabilecek olanın en iyisini ortaya koymak esastır. Bu tür işletmeler ve markalar da bundan dolayı çalışma stilinde bunu seçiyor.
Coworking çalışma alanının avantajları ve dezavantajları
Coworking çalışma stili, oldukça verim sağlayan bir çalışma tarzıdır. Ofislerde kişisel odaların farklı götürüleri ve zorlukları bulunur. Ancak grup çalışmasına elverişli bir çalışma stili ile bu zorluklar minimuma düşer. Coworking çalışma alanlarının avantajlarını sıralamak gerekirse uzun bir liste ortaya çıkarmak mümkündür.Coworking çalışma stili, avantajları ile olduğu kadar dezavantajları ile de dikkat çeker. Zira kalabalık bir ortam içerisinde çalışmak, her meslek grubu için verimli değildir. Genel olarak coworking çalışma alanının avantaj ve dezavantajları şunlardır:
Avantajları | Dezavantajları |
Fırsatlar yaratır. | Gizlilik esası yoktur. |
Networking ağınızı genişletir. | Kişisel alanınız yoktur. |
Düşük maliyetlidir. | Kalabalıktır. |
Sanal ofis imkanı sağlar. | Kontrol sizde değildir. |
Bir alan çok amaçlı şekilde kullanılabilir. | Etkinlikle için de bu alan kullanılabilir. |
Topluluk algısını oturtur. | - |