Güncel Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

IFGENTR Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Doğu Anadolu Bölgesi kategorisinde Nvn tarafından oluşturulan Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 28 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Doğu Anadolu Bölgesi
Konu Başlığı Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Konbuyu başlatan Nvn
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Nvn

Nvn

IFGT Admin
IFGT Destek Ekibi
Katılım
15 May 2025
Mesajlar
2,247
Tepkime puanı
394
IFGT Puan
78
Konu Sahibi
Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

11.9.2019-dogu-anadolu-da-tarimin-farkli-renkleri8.jpg

Doğu Anadolu Bölgesi yüzölçümünün %10'unda ancak tarım yapılabilir. Yerşekilleri ve iklimin olumsuz etkisinden dolayı tarımsal faaliyet gelişememiştir. Bölgedeki tarım etkinlikleri en çok bölgenin güneyindeki çöküntü ovalarında Elbistan, Malatya, Elazığ ve Muş ovaları yoğunlaşır.

  • Arpa: En fazla tarımı yapılan üründür. Sebebi ise: Düşük sıcaklığa dayanıklı olması, kısa sürede hasat edilebilmesi, hayvan yemi olarak kullanılması ve buğdayın yetiştirilemediği yerlerde yetşebilmesidir.
  • Buğday: Arpadan sonra en fazla tarımı yapılan ürün buğdaydır.
  • Tütün: Bitlis, Malatya ve Elazığ çevresinde yetiştirilir.
  • Pamuk: Iğdır ovasında pamuk yetiştirilir. Kayısı: Malatya, Türkiye ve Dünyada kayısı üretiminde ilk sırada yer alır. Ayrıca patates, lahana gibi çeşitli ürünler de yetiştirilir. Genel olarak sıcaklığın düşük olmasından dolayı sebzecilik gelişmemiştir. Bundan dolayı sebze tarımına en az elverişli bölge Doğu Anadolu'dur.
vanda-hayvancilik-bitme-noktasinda-9koy.jpg
Doğu Anadolu Bölgesinde, hayvancılıkta elverişli şartlara sahip olduğu gibi olumsuz şartlar da taşır. Çayır ve otlakların fazla yer kaplaması hayvancılığı teşvik edici, kışların uzun ve sert geçmesi ise sınırlayıcı bir özelliktir. Erzurum-Kars Bölümü'nde yaz yağışları ile oluşan çayırların geniş alan kaplaması büyükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır.

Bölgenin güneyindeki ovalık alanlarda ise küçükbaş hayvanlardan koyun yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Dağlık yörelerde ise kıl keçisi yetiştirilmektedir. Canlı hayvan, yapağı, tereyağı ve peynir halkın önemli geçim kaynaklarıdır.
Hakkâri, Kars ve Bitlis'te arıcılık gelişmiştir. Türkiye bal üretiminin %20'sini Doğu Anadolu Bölgesi verir.



(Alıntı)