Sözlük Doodle

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde IF - Sözlük kategorisinde X tarafından oluşturulan Doodle başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 63 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı IF - Sözlük
Konu Başlığı Doodle
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

Doodle, Google logosu üzerinde yapılan değişiklikler ile önemli gün ve yıl dönümlerini kutlamak için tasarlanan sanatsal ve dikkat çekici imaj çalışmalarıdır. Ünlü sanatçıları, bilim insanlarını ya da önemli liderleri anmak adına da tasarlanabilirler.

Doodle ne anlama geliyor?​

Kelime anlamı olarak “karalama” ve “müsvedde” anlamlarına gelen Doodle kelimesi, aslında önceden de kullanılıyordu. Fakat Google’ın ortaya çıkması ile birlikte çok daha farklı bir anlam aldı ve insanların kafasında farklı bir şekilde yer etti. “Duudıl” olarak telaffuz edilen bu kelime, son zamanlarda insanların ilgilerini çok fazla çekebilmeyi başardı.

Dünyada en çok kullanılan arama motorlarından biri olan Google'ın ana sayfasındaki logoya, dünya üzerindeki neredeyse bütün insanlar aşinadır. Bu logonun manidar bir şekilde günün anlam ve önemine uygun olarak yeniden tasarlanması ve sınırlı bir süre boyunca ana sayfada yer alması, Google kullanıcılarının çok hoşuna gitti. Doodle'lar tasarlanırken dikkat çekici olmasına ekstra özen gösteriliyor ve insanların akıllarında çok daha kalıcı oluyorlar.

Doodle ne zaman ortaya çıktı?​

Google tarafından oluşturulan ilk Doodle, 1998 senesinde 20 Ağustos tarihinde ana sayfaya konuldu. “Burning Man” festivali için yapılmış olan bu Doodle, çok büyük beğeni topladı ve bunun sonucu olarak da bir gelenek haline geldi.

Doodle fikri ilk nasıl doğdu?​

Doodle fikri, ilk olarak 1998 senesinde, Google şirketi henüz anonim bir şirket olmadan önce, Google kurucularından Larry ve Sergey’in, Nevada çölünde gerçekleşen Burning Man festivaline katılım sağlamalarının anısına tasarlandı. Bu festivale katıldıklarının belli olabilmesi adına Google logosunda yer alan ‘O’ harflerinden birinin arkasına çöpten bir adam çizimi yerleştirildi. Bu şekilde şirket çalışanları, şirket dışında olduklarını kullanıcılarına belli etmiş oldular. Kullanıcılar tarafından oldukça komik bulunan ve çok beğenilen bu tasarım sayesinde Doodle fikri iyice yer edinmiş oldu ve günümüze kadar süregelen bir gelenek halini alabilmeyi başardı.

Bu olaydan 2 sene sonra 2000’de Larry ve Sergey, o zamanın web yöneticisi olan ve stajyer olarak çalışan Dennis Hwang’den Bastille Günü için bir Doodle tasarlamasını istediler. Bu tasarım, kullanıcılar tarafından o kadar beğenildi ki Dennis Hwang, Doodle sorumlusu olarak atandı ve çok daha güzel tasarımlara imza atılmasının ilk adımı tamamlanmış oldu. Doodle sayıları artmaya ve kullanıcıların akıllarında çok daha fazla yer etmeye başladı. Google ana sayfasında çok daha fazla görünmeye başlayan Doodle'lar, başlangıçta sadece özel günlerin kutlanması amacı ile tasarlanıyorlardı; sonrasında ise doğum günleri, ölüm yıldönümleri, keşif yıldönümleri gibi birçok amaçla tasarlanmaya başlandılar.

Doodle'lara duyulan ilginin her geçen gün artması ile birlikte, Doodle çizim teknikleri daha da geliştirildi ve farklı teknolojilerle entegre hale gelmeye başladı. Bunun sonrasında ise Doodle çizimi için özel bir ekip kuruldu. Tasarımcılar ve mühendislerden oluşan bu ekip her geçen gün büyüdü ve profesyonelleşti. Google ana sayfasını canlandırmak ve ilgi çekici hale getirmek için grup çalışması sonucunda yüzlerce Doodle tasarlandı.

Doodle'ın popülerlik kazanması​

Doodle'lar zaman içerisinde çok fazla beğeni topladı ve popülerliği arttı. Bunun sonucu olarak da Google’ın Doodle'lara verdiği önem arttı. Bayramlar, festivaller, ünlü kişilerin doğum günleri ve ölüm yıldönümleri gibi birçok arka plan sebebi ile oluşturulmaya başlandı.

Günümüzde ise yeni bir Doodle tasarımı karşısında Google ana sayfa ziyaretlerinde gözle görülür bir artış gözlenmeye devam ediyor.

Doodle sadece görsellerden ibaret değil​

Başlangıçta sadece görsel tasarımlar ibaret olan Doodle, zaman içerisinde değişikliğe ve gelişime maruz kaldılar. Günümüzde tasarımlar, animasyonlar ya da videolar olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Yaratıcı fikirlerin eserleri olan Doodle'lar, Google tasarım ekibinin yaratıcılığı sayesinde de geniş kitleler tarafından fark edilip beğeniliyorlar. Böylece hem Doodle geleneği devam etmiş oluyor hem de Google ana sayfası çok daha eğlenceli ve dikkat çekici hale gelmiş oluyor.

Doodle’ları kim tasarlıyor?​

Doodle tasarımları, Google’un Doodle tasarım ekibinde yer alan tasarımcılar ve mühendisler tarafından yapılıyor. Bunun yanında Doodle tasarlamak isteyen tasarımcılar ise proposals@google.com mail adresine elektronik posta yollayarak Google’a tasarımlarını iletebilirler.

 
Üst Alt