- Katılım
- 4 Mar 2023
- Mesajlar
- 624
- Tepkime puanı
- 48
- Puanları
- 28
İtibar:
DSL, Digital Subscriber Line yani Sayısal Abone Hattı olarak çevrilir. Bakır kablo üzerinden yüksek bant genişliği sağlayan bir teknolojidir. İnternet bağlantısında kullanılır. Modemler aracılığıyla bu alanlarda internetin kullanılmasını sağlar. Yerel bölge ile internet bağlantısı sağlanan santral arasındaki bağlantı için çekilen kablodur. Bir çift bakır tel üzerinden yüksek hızlı veri ve ses iletişimini sağlar. Yeni teknolojiler içerisinde 1997'nin ikinci yarısından beri kullanılır.
DSL teknolojisi, internet ilk yaygınlaştığı zamanlardan itibaren kullanılmaktadır. Veri teknolojilerinin ilerlemesi ile hayatımıza girmiştir. İnternet
https://blog.r10.net/nedir/internet
bağlantısının sağlanmasında halen yaygın olarak kullanılır. DSL teknolojisinin en büyük faydası, veri hızı ve donanımda daha uygun maliyettir. Servis sağlayıcı tarafından sağlanan hatlar internet erişimini sağlar. DSL kullanımı için pek çok farklı frekans vardır.
DSL sinyalleri ile ses sinyalleri, birbirine karışmamaktadır. Bunun ayrımı için birkaç alçak kanal, ses kanalı olarak kullanılır. Diğerleri ise internet servis sağlayıcısına tahsis edilir. Böylelikle iki hat birbirinden kolay bir şekilde ayrılır. Herhangi bir problem olması durumunda problemin hangisinden kaynaklı olduğu kolaylıkla tespit edilir. Bu da aynı şekilde sorunun tamir edilmesini kolay hale getirir.
DSL, WiFi ağında Telekom hattından gelen internet bağlantısını temsil eder. Yani ana servisten gelen internet, bu ışık ile belli olur. Bazı durumlarda bölgesel internet kesintileri olabilir. Böyle zamanlarda DSL sembolü yanmıyorsa müşteri temsilcilerini aramak gerekir. Farklı frekanslardan gelen verileri DSL kanalı WiFi'ye bir kablo ile bağlar. Bu kablo, dışarıdan bağlantı sağlamak üzere gelir. Ana Telekom hattının olduğu kanaldan bağlantı sağlanır.
DSL teknolojisi, internet ilk yaygınlaştığı zamanlardan itibaren kullanılmaktadır. Veri teknolojilerinin ilerlemesi ile hayatımıza girmiştir. İnternet
https://blog.r10.net/nedir/internet
bağlantısının sağlanmasında halen yaygın olarak kullanılır. DSL teknolojisinin en büyük faydası, veri hızı ve donanımda daha uygun maliyettir. Servis sağlayıcı tarafından sağlanan hatlar internet erişimini sağlar. DSL kullanımı için pek çok farklı frekans vardır.
DSL ne işe yarar?
DSL, ofis ve evler başta olmak üzere birçok noktada internet servisi sağlar. DSL teknolojisi ile gündelik hayatta internet ve telefon hatları kolaylıkla kullanılır. İçerisinde birçok hattı barındıran Telekom kabloları ile bu bağlantı sağlanır.DSL sinyalleri ile ses sinyalleri, birbirine karışmamaktadır. Bunun ayrımı için birkaç alçak kanal, ses kanalı olarak kullanılır. Diğerleri ise internet servis sağlayıcısına tahsis edilir. Böylelikle iki hat birbirinden kolay bir şekilde ayrılır. Herhangi bir problem olması durumunda problemin hangisinden kaynaklı olduğu kolaylıkla tespit edilir. Bu da aynı şekilde sorunun tamir edilmesini kolay hale getirir.
WiFi'de DSL ne anlama gelir?
DSL, modemlerde internet bağlantısının dışarıdan gelip gelmediğini gösteren bir ışıkla belli olur. Ana servisten internet sağlanıyorsa DSL ışığı yanar. Bu ışık yanmadığı takdirde internet ayarlarını kontrol etmek gerekir. Modemlerde ADSL ve DSL ışıkları, güç ışığının yanında yer alır. Bu ışıklar, doğru bir şekilde yanıyorsa internet servis sağlayıcısı problemsiz şekilde çalışır.DSL, WiFi ağında Telekom hattından gelen internet bağlantısını temsil eder. Yani ana servisten gelen internet, bu ışık ile belli olur. Bazı durumlarda bölgesel internet kesintileri olabilir. Böyle zamanlarda DSL sembolü yanmıyorsa müşteri temsilcilerini aramak gerekir. Farklı frekanslardan gelen verileri DSL kanalı WiFi'ye bir kablo ile bağlar. Bu kablo, dışarıdan bağlantı sağlamak üzere gelir. Ana Telekom hattının olduğu kanaldan bağlantı sağlanır.
DSL hızı nasıl anlaşılır?
DSL, her zaman beklenilen hızda bir bağlantı sağlamaz. Bunun nedenleri arasında bazen yoğunluk durumları vardır. Bazen de daha farklı sorunlar olur. Dolayısıyla DSL hız testi veya DSL speed test için bazı adımlar izlenmelidir. Hız testi yaparak dışarıdan modeme gelen bağlantının kalitesi görülür. Gerekli durumlarda yetkililerden bilgi ve destek alınır. Bu sayede daha kaliteli bir internet ve Telekom bağlantısı alınır.DSL hız testi yapmak için aşağıdaki adımlara dikkat edilmelidir: |
Tarayıcı açılır. |
Tarayıcı daha önceden açıksa tek sekme kalana kadar diğer tüm sekmeler kapatılır. |
Google'a ‘hız testi’ yazılarak hız testi sunan sitelerden birine tıklanır. |
Çıkan siteden hız testi yapılmalıdır. |
Normal hızın altında olması durumunda müşteri temsilcisi ile iletişime geçilmelidir. |
DSL ışığı yanmıyor ne yapmam gerek?
DSL ışığı, bazı durumlarda yanmaz. Bu durumlarda internet ve Telekom hatları çalışmaz. DSL sinyalleri arasında bazı frekanslar boş kalır. Bu da tam anlamıyla kaliteli bir servis hizmeti almaya engel olur. DSL, bu konuda bir problem çıkardığında hizmet veremez. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ise yapılması gereken belli başlı şeyler vardır.- Modem kapatılıp açılır.
- Tüm bağlantıların sorunsuz çalıştığından emin olunmalıdır.
- Yalnızca DSL ışığı yanmıyorsa dışarıdan gelen DSL kablosunu kontrol edilmelidir.
- Dağıtıcı veya Splitter kullanılıyorsa mutlaka kontrol edilmelidir. Kablo, direkt modeme bağlanmalıdır.
- Müşteri temsilcisi aranmalı ve yönergeler, doğru bir şekilde takip edilmelidir.