- Katılım
- 24 May 2020
- Mesajlar
- 1,952
- Tepkime puanı
- 91
- Puanları
- 45
İtibar:
Google Arama Konsolu, diğer bir adıyla Search Console, web sitesine sahip olan herkesin kullandığı bir sistemdir. Web sitesinin Google aramalarında nasıl bir performans gösterdiğini ortaya koyar. Bu ipucumuzda Google Search Console kullanımı ve SEO ile ilgili bilgiler verdik.
Google Search Console ile Google aramalarındaki yerinizi ve verilerinizi görmek mümkündür. Search Console, aramalardaki görünümünü iyileştirmek ve hangi çalışmalara ağırlık vermek gerektiğini tespit etmek için kullanılmaktadır. Bu da web sitelerine erişimde daha kolay bir sıralama için yapmanız gerekenler konusunda yardımcı olur.
Search Console, web sitesine sahip olan kişilerin arama performanslarında düzenleme yapmasına yardımcı olur. Bu sitelerin eksiklerini ve beklenen düzeydeki performanslarını tespit etmelerini sağlar.
Akıllı arama sonuçlarına odaklanarak web site performansını izlemek, Google Search Console ile sağlanır. Web siteniz ile ilgili sonuçlara her gün giriş yapmanız gerekmez. Google, bu verileri düzenler ve optimizasyon gerektiren zamanlarda sizlere ulaştırır. Belirli aralıklarla web sitenizin arama performansını kontrol etmek bu bakımdan önemlidir.
Web sitenizde hatalar varsa Google Search Console, bunun giderilmesi için de yardımcı olur. Web siteniz hakkında verdiği bilgiler içinde gelen trafik, bağlantı tıklamaları, arama görünümü gibi veriler vardır. Bu veriler beklenilenden düşük bir düzeyde ise web sitenizde bazı hatalar var demektir. Bu durumda kontrol etmek ve yeniden bir optimizasyon yapmak önemlidir.
Site haritaları, XML dosyası şeklinde hazırlanır. Search Console, site haritanızı gönderdiğiniz zaman sizin için tarama verilerini daha iyi bir şekilde işleyecektir.
Web sitesinin bağlantılarını takip etmek size Search Console ile gelen bir avantajdır. Search Console, bağlantıların kopuk olup olmadığını ortaya koyar. İç ve dış linklemelerde herhangi bir sorun olması halinde bunu tarafınıza bildirir. Bu bakımdan kolay bir kullanıma sahiptir.
Google arama uyarıları ile Google Search Console, kullanıcılara önemli bir kolaylık sağlar. Düzenli olarak verilerin takip edilmesi bu konuda mümkün olur. Bu da optimizasyon gereken durumlarda sitelerin doğru bir şekilde düzenlenmesine olanak sağlar.
Google Search Console kullanmak için izlenmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımları başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra kullanımı mümkündür.
Bunun yanı sıra Google arama performansı da başta olmak üzere birçok alanda iyileştirme imkanı sunar. Keşfet trafiği de performans raporu içerisinde yer alan bir bilgidir.
Bunun yanında karşılaşılan dizine ekleme sorunlarını varsa bunları da ortaya koyar. Tarama ve dizin ile ilgili teknik olarak karşılaşılan bir problem varsa burada ortaya çıkar.
Web sayfasının istatistikleri gibi birçok detay bu rapor içerisindedir. Yayındaki URL’yı test eden bir URL denetleme aracı sayesinde tüm bu bilgilere erişim oldukça kolaydır.
Google Search Console ile web sitelerini SEO bakımından iyileştirmek mümkündür. Arama motoru optimizasyonu, kısaca SEO olarak isimlendirilir. SEO’da temel amaç, verilerin arayanın niyetine uygun olarak Google’da üst sıralarda çıkmasıdır. Bu durum, kullanıcıların siteye erişimini destekleyecek önemli bir etkendir.
Web sitenizin SEO’sunu iyileştirmek için Search Console içerisinde bazı ayarlamalar yapmalısınız. Bu ayarlamaları doğru bir şekilde tamamladığınız zaman SEO performansınız yükselecektir.
Google aramasında başlıktan sonra karşımıza bir de meta etiketleri çıkar. Açıklama etiketleri olarak da bilinen bu etiketler, siteye girince neyle karşılaşacağınızı açıklar. İçeriğiniz ya da siteniz hakkında kullanıcılara ipuçları verir. Bu alanın da hizmetinizi doğru yansıtacak bir şekilde planlanması son derece önemlidir.
Tıklama oranının tıklama ÷ gösterim = TO gibi bir formülü vardır. Tıklama oranı, bir reklamdan elde edilen tıklanmayı hesaplar. Bu bakımdan da Google Ads gibi alanlardan gelen verileri çeker.
Geri bağlantılar, organik trafikten gelen kullanıcıların siteniz hakkındaki yorumları bakımından önem taşıyacaktır.
Kullanıcıların tıkladığı bağlantılar, kalitesiz içerikler, düşük pikselli medyalar gibi birçok konu bu araçlar sayesinde iyileştirilir. Bunun dışında içerik ve SEO hatalarında sorun varsa bunu da düzeltmek web siteniz için önemli bir kazanç olacaktır.
Google Search Console ile Google aramalarındaki yerinizi ve verilerinizi görmek mümkündür. Search Console, aramalardaki görünümünü iyileştirmek ve hangi çalışmalara ağırlık vermek gerektiğini tespit etmek için kullanılmaktadır. Bu da web sitelerine erişimde daha kolay bir sıralama için yapmanız gerekenler konusunda yardımcı olur.
Google Arama Konsolu nedir?
Google Arama Konsolu yani Search Console, Google’ın kullanıcılara sunduğu bir araçtır. Google’ın web sitelerini nasıl taradığını ve tararken kullanıcıların karşısına nasıl çıkardığını tespit eder. Bu noktada da web sitelerinin iyileştirilmesi için gerekenleri ortaya koyar. Google’ın web sitelerini tararken eklediği ve yayınladığı dizinler hakkında bilgi verir.Search Console, web sitesine sahip olan kişilerin arama performanslarında düzenleme yapmasına yardımcı olur. Bu sitelerin eksiklerini ve beklenen düzeydeki performanslarını tespit etmelerini sağlar.
Google Arama Konsolu ile neler yapabilirsiniz?
Google Arama Konsolu ile yapılacak birçok şey vardır. Web sitelerinin Google’da aratılırken kullanıcıların karşısına üst sıralarda çıkması önemlidir. Bu, sitelere daha fazla trafik gelmesi bakımından değerli olur. Google Search Console da bu noktada arama performansının izlenmesi ve optimizasyonu noktasında faydalıdır. Google Search Console ile:- Arama performansını izlemek
- Web sitesindeki hatalara ulaşmak
- Site haritasını göndermek ve görmek
- Web sitenizdeki bağlantıları takip etmek ve
- Google aramalarından bildirim almak mümkündür.
Web sitenizin arama performansını izleyin
Google’da her web sitesinin tuttuğu bir yer vardır. Bu web sitelerine ulaşmak için kullanıcılar her gün belirli anahtar kelimeleri aratır. Siteniz içerisinde yer alan hizmet, ürün ve bilgilere ulaşmak da bu kelimeler ile mümkün olur.Akıllı arama sonuçlarına odaklanarak web site performansını izlemek, Google Search Console ile sağlanır. Web siteniz ile ilgili sonuçlara her gün giriş yapmanız gerekmez. Google, bu verileri düzenler ve optimizasyon gerektiren zamanlarda sizlere ulaştırır. Belirli aralıklarla web sitenizin arama performansını kontrol etmek bu bakımdan önemlidir.
Web sitesi hatalarını çözün
Web siteleri, bazı durumlarda Google arama sonuçlarında çıkmaz ya da çok geride çıkar. Bu da site içi veya site dışı SEO için yapılan bazı hatalar olduğunu ortaya koyar.Web sitenizde hatalar varsa Google Search Console, bunun giderilmesi için de yardımcı olur. Web siteniz hakkında verdiği bilgiler içinde gelen trafik, bağlantı tıklamaları, arama görünümü gibi veriler vardır. Bu veriler beklenilenden düşük bir düzeyde ise web sitenizde bazı hatalar var demektir. Bu durumda kontrol etmek ve yeniden bir optimizasyon yapmak önemlidir.
Site haritanızı gönderin
Site haritası veya bir diğer ismiyle sitemap, sitenizin tüm sayfalarının toplandığı bir veridir. Site haritası bir protokol olarak tanımlanır. Bu sayede bir web tasarımcısı arama motorlarını, bir web sitesindeki taranacak URL’ler hakkında bilgilendirir.Site haritaları, XML dosyası şeklinde hazırlanır. Search Console, site haritanızı gönderdiğiniz zaman sizin için tarama verilerini daha iyi bir şekilde işleyecektir.
Web sitenizin bağlantılarını takip edin
Web sitelerinde içerikler ve sayfalarda çeşitli bağlantılar yer alır. Bu bağlantıların tarayıcılarda bir karşılığı olması gerekir. Bazı durumlarda web sitelerde yer alan bağlantıların bir karşılığı çıkmaz. Böyle bir durumla karşılaşıldığında web sitesinin bağlantıları güncellemesi gerekir.Web sitesinin bağlantılarını takip etmek size Search Console ile gelen bir avantajdır. Search Console, bağlantıların kopuk olup olmadığını ortaya koyar. İç ve dış linklemelerde herhangi bir sorun olması halinde bunu tarafınıza bildirir. Bu bakımdan kolay bir kullanıma sahiptir.
Google arama uyarılarını alın
Google arama sonuçlarında her web site, bir veri olarak çıkar. Google’ın arama motoru optimizasyonuna yönelik olan bir sistemi vardır. Bu sistem içerisinde web sitelerinin verilerini işler. İşlenen veriler de kullanıcıların arama alışkanlıklarına göre listelenir. Google, kullanıcıların, en çok hangi bilgiyi hangi kelimeler ile aradığına bakar. Bu bakımdan da sitelere gelen ve giden trafik başta olmak üzere birçok veriyi size iletir.Google arama uyarıları ile Google Search Console, kullanıcılara önemli bir kolaylık sağlar. Düzenli olarak verilerin takip edilmesi bu konuda mümkün olur. Bu da optimizasyon gereken durumlarda sitelerin doğru bir şekilde düzenlenmesine olanak sağlar.
Google Search Console nasıl kurulur?
Google Search Console kurulumu oldukça kolaydır. Kullanım kolaylığı sayesinde web sitelerini yönetmenizi sağlayan bir sistemdir. Bu bakımdan da kullanıcıların web sitelerini analiz etmesi Google Arama Konsolu ile mümkündür. Google Arama Konsolu’nu kurarken izlemeniz gereken birkaç adım vardır. Bu adımları şu şekilde sıralanır:- Google Search Console’da oturum açın.
- Web sitenizi ekleyin.
- Web site doğrulaması yapın.
- Doğrulamadan sonra çıkan yönlendirmelerle ilerleyin.
- Site haritası ekleyin.
Google Search Console nasıl kullanılır?
Google Search Console kullanmak için izlenmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımları başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra kullanımı mümkündür.
- Site sahibi olduğunuzu doğrulayın.
- Google'ın sayfalarınızı bulduğundan ve okuyabildiğinden emin olun.
- Google'ın sitenizde bulduğu mobil kullanımı ile ilgili hatalarını inceleyin.
- Search Console'a site haritası gönderimini değerlendirin.
- Sitenizin performansını izleyin.
Gösterge tablosu
Gösterge tablosu, Google’a URL göndermek için gereklidir. Gösterge tablosu kullanılarak tarama ve dizine ekleme için veriler Google’a aktarılır. Tüm web sitesinin haritası gösterge tablosu ile Search Console’a iletilmektedir.Performans raporu
Performans raporu, sitenizin aramada çıktığı sonuçları karşınıza çıkarır. Sitenizin Google arama motorunda ne kadar ilgi çektiğini ortaya koyar. Reklamlar, organik arama sonuçları gibi birçok alandan sitenize ulaşan kullanıcıları analiz eder.Bunun yanı sıra Google arama performansı da başta olmak üzere birçok alanda iyileştirme imkanı sunar. Keşfet trafiği de performans raporu içerisinde yer alan bir bilgidir.
Kapsam raporu
Kapsam raporu, kullanıcıların web sitelerinin dizin kapsamı ile ilgilidir. Dizin kapsamı, Google’ın sitenizde hangi sayfaları bulup dizin içerisine ekleyebildiğini size gösterir.Bunun yanında karşılaşılan dizine ekleme sorunlarını varsa bunları da ortaya koyar. Tarama ve dizin ile ilgili teknik olarak karşılaşılan bir problem varsa burada ortaya çıkar.
URL inceleme raporu
URL inceleme raporu, bir diğer ismiyle tarama raporuna ulaşılan yer olarak bilinir. Search Console tarafından size ulaştırılan bir rapordur. Bu rapor içerisinde ileri düzeyde teknik veriler vardır.Web sayfasının istatistikleri gibi birçok detay bu rapor içerisindedir. Yayındaki URL’yı test eden bir URL denetleme aracı sayesinde tüm bu bilgilere erişim oldukça kolaydır.
Google Arama Konsolu ile web sitenizin SEO'sunu nasıl iyileştirebilirsiniz?
Google Search Console ile web sitelerini SEO bakımından iyileştirmek mümkündür. Arama motoru optimizasyonu, kısaca SEO olarak isimlendirilir. SEO’da temel amaç, verilerin arayanın niyetine uygun olarak Google’da üst sıralarda çıkmasıdır. Bu durum, kullanıcıların siteye erişimini destekleyecek önemli bir etkendir.
Web sitenizin SEO’sunu iyileştirmek için Search Console içerisinde bazı ayarlamalar yapmalısınız. Bu ayarlamaları doğru bir şekilde tamamladığınız zaman SEO performansınız yükselecektir.
Web sitenizin başlık ve açıklama etiketlerini optimize edin
Web sitelerinin başlıkları ve meta etiketleri internet kullanıcıların karşısına ilk çıkan bilgidir. Google’da arama yapınca ilk olarak sitelerin içeriğe koymuş olduğu başlıkla karşılaşırız. Bundan dolayı da başlıkların doğru bir şekilde sınıflandırılması önemlidir. Alt başlık olarak kullanılması gereken uzun kuyruklu kelimelerin doğru seçilmesi de başlık konusunda dikkat etmeniz gerekenler arasındadır.Google aramasında başlıktan sonra karşımıza bir de meta etiketleri çıkar. Açıklama etiketleri olarak da bilinen bu etiketler, siteye girince neyle karşılaşacağınızı açıklar. İçeriğiniz ya da siteniz hakkında kullanıcılara ipuçları verir. Bu alanın da hizmetinizi doğru yansıtacak bir şekilde planlanması son derece önemlidir.
Web sitenizin tıklama oranını (TO) iyileştirin
Tıklanma oranı kısaca TO olarak karşımıza çıkar. Web sitelerine gelen her bir kullanıcının siteye giriş sayısının gösterimlere bölümüyle elde edilir.Tıklama oranının tıklama ÷ gösterim = TO gibi bir formülü vardır. Tıklama oranı, bir reklamdan elde edilen tıklanmayı hesaplar. Bu bakımdan da Google Ads gibi alanlardan gelen verileri çeker.
Web sitenizde Google arama sonuçlarında görünen sayfa sayısını artırın
Web sitesini doğru bir şekilde kurgulamak daha çok organik trafik anlamına gelecektir. Bu bakımdan Google arama sonuçlarında çıkan her sonuç, sayfanızı daha da değerli kılacaktır. Arama sonuçlarında çıkan sayfalarınız ne kadar fazla olursa SEO performansınız da o kadar yüksek olacaktır.Web sitenizin geri bağlantılarını izleyin
Web sitenizde yer alan geri bağlantılar, köprü görevini üstlenir. Herhangi bir platformdan web sitenize bir yönlendirme yapılır. Buradan yönlendirilerek gelen kullanıcıların hareketlerini izlemek SEO performansı konusunda ipuçları verecektir.Geri bağlantılar, organik trafikten gelen kullanıcıların siteniz hakkındaki yorumları bakımından önem taşıyacaktır.
Web sitesi hatalarını belirleyin ve düzeltin
Web siteniz genel anlamda hazır olsa da bazen küçük çaplı hatalar da olacaktır. Bu hataları doğru zamanlama ile düzelterek SEO’da üst sıralara yerleşmek mümkündür.Kullanıcıların tıkladığı bağlantılar, kalitesiz içerikler, düşük pikselli medyalar gibi birçok konu bu araçlar sayesinde iyileştirilir. Bunun dışında içerik ve SEO hatalarında sorun varsa bunu da düzeltmek web siteniz için önemli bir kazanç olacaktır.