- IFGT Puan
- 18
IRC dünyasında +o veya +a gibi yetkiler almak pek çok kişi için bir hedef olsa da, gerçek operatörlük yetkiyi kullanmaktan ziyade sunucunun huzurunu koruma sanatıdır. İyi bir operatör, sunucunun polisi değil, saygı duyulan bir rehberi olmalıdır.
1.
Teknik Bilgi: Sunucuyu Okumak
Bir operatör, sunucuda neler olup bittiğini sadece kanallara bakarak anlayamaz.- Komut Hakimiyeti: /stats, /trace, /map ve /lusers gibi komutlarla sunucu trafiğini, kullanıcı yoğunluğunu ve bağlantı kalitesini sürekli analiz etmelidir.
- Log Okuma: Olası bir saldırı veya kural ihlali durumunda kanıtlarla hareket etmek için sunucu loglarını doğru yorumlamak şarttır.
2.
Defansif Yönetim: Saldırı Savunma
Flood, bot saldırısı veya "clone" girişimi başladığında operatörün soğukkanlılığı sunucunun ayakta kalmasını sağlar.- G-Line ve Z-Line Etiği: Bu ağır cezalar kişisel bir öfke aracı değil, sunucu güvenliğini tehdit eden durumlarda başvurulan son çare olmalıdır.
- Hız ve İsabet: Saldırı anında masum kullanıcıları ayırt edebilmek ve sadece saldırgan kaynağa müdahale etmek profesyonellik göstergesidir.
3.
İletişim ve Arabuluculuk
Operatörlük %20 teknik, %80 insan ilişkisidir.- Sakinleştirici Rolü: Kanallarda çıkan tartışmalarda taraf tutmak yerine, tarafları özel pencereye çekerek tansiyonu düşürmek en doğru yöntemdir.
- Ego Kontrolü: "Ben operatörüm, dediğim dedik" mantığı kullanıcıyı sunucudan soğutur. Yetki, kullanıcıyı ezmek için değil, ona yardımcı olmak için kullanılmalıdır.
4.
Gizlilik ve Güven Etiketi
Operatörler, normal kullanıcıların göremediği bilgilere (IP adresleri, özel mesaj logları vb.) erişebilirler.- Bilgi Gizliliği: Bu bilgileri kişisel merak veya tehdit unsuru olarak kullanmak en büyük etik ihlalidir. Güven sarsıldığında sunucu çökmeye mahkumdur.
- Şeffaflık: Alınan kararların ve uygulanan cezaların mantıklı bir açıklaması olmalı, yönetim içinde bu kararlar istişare edilmelidir.
5.
Usta-Çırak İlişkisi
Yeni operatör adaylarını eğitmek, sunucunun geleceğini garanti altına alır. Onlara sadece komutları değil, sunucu kültürünü ve yönetim nezaketini de aşılamak gerekir.Unutmayın: En iyi operatör, varlığı hissedilmeyen ama bir sorun çıktığında hızıyla ve adaletiyle kendini belli eden kişidir. Kill komutunu en az kullanan operatör, genellikle en başarılı olanıdır.