Güney Kore'de 'sıkıyönetim' soruşturması sürüyor: Eski başbakanın konutlarına baskın yapıldı

• Konbuyu başlatan Hera
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 0
  • Görüntüleme : 24

IFGENTR Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Dünyadan Haberler kategorisinde Hera tarafından oluşturulan Güney Kore'de 'sıkıyönetim' soruşturması sürüyor: Eski başbakanın konutlarına baskın yapıldı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 24 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Dünyadan Haberler
Konu Başlığı Güney Kore'de 'sıkıyönetim' soruşturması sürüyor: Eski başbakanın konutlarına baskın yapıldı
Konbuyu başlatan Hera
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Hera

Hera

IFGT Silver üye
IFGT Puan
20
AAOluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2025 11:40Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün geçen yıl aralıkta yapılan sıkıyönetim girişimine katıldığı veya destek verdiği şüphesiyle eski Başbakan Han Duck-soo'nun konutlarına baskın düzenlendi.
Haberin DevamıGüney Kore özel savcılık ekibinin eski Devlet Başkanı Yoon'un Aralık 2024'te ilan ettiği sıkıyönetim planına ilişkin yürüttüğü soruşturma devam ediyor.Soruşturma kapsamında, sıkıyönetim kararına katıldığı veya destek verdiği şüphesiyle eski Başbakan Han'ın konutlarına baskın düzenlendi.Özel savcılık ekibi, dönemin başbakanı Han'ın kabine üyesi olmasına rağmen sıkıyönetime karşı çıkmak yerine sürece "prosedürel meşruiyet" kazandırmaya çalışıp çalışmadığını değerlendiriyor. YOON'UN SIKIYÖNETİM İLANI VE AZİL SÜRECİ Dönemin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024'te "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ve sıkıyönetimi uygulamakla görevlendirilen askerler Ulusal Meclise girmişti ancak Meclisin bu kararı kaldırması ve Bakanlar Kurulunun onayıyla Yoon, geri adım atmak zorunda kalmıştı.Haberin DevamıUlusal Meclisin 14 Aralık 2024'te yaptığı oylamada azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı.Anayasa Mahkemesi, yargılamanın ardından 4 Nisan'da verdiği kararda Ulusal Meclisin azil istemini kabul ederek Yoon'un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onaylamıştı.Mahkeme, yeni devlet başkanını belirlemek üzere erken seçimlerin 60 gün içinde yapılmasına karar vermiş ve kabine 3 Haziran'ı seçim tarihi olarak belirlemişti.Yoon'un görevden azledilmesinin ardından yapılan seçimi kazanan ana muhalefetteki Demokratik Partinin (DP) adayı Lee Jae-myung, 4 Haziran'da Mecliste yemin ederek resmen görevine başlamıştı.Ulusal Meclis, 5 Haziran'da eski Devlet Başkanı Yoon'un sıkıyönetim ilanı ve eşi Kim hakkındaki suçlamalarla ilgili özel soruşturmalar başlatılmasını öngören yasa tasarılarını kabul etmişti.Soruşturma kapsamında ifade vermesine yönelik çağrıları dikkate almayan Yoon, 28 Haziran'da ilk kez ifade vermişti.Yoon, ilk kez 19 Ocak'ta Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla "ayaklanmaya liderlik etmek" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla tutuklanmış, 7 Mart'ta tutukluluğa itirazının kabul edilmesiyle tahliyesine karar verilmişti.Haberin DevamıBunun ardından Yoon hakkında 9 Temmuz'da ikinci kez tutuklama kararı çıkarılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:#Güney Kore#Sıkıyönetim#Eski Başbakan

6881f173c25059b6e30937cb.jpg

Bu Haber Hurriyet.com.tr'den Alıntılanmıştır. Kaynak: Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri