- Katılım
- 24 May 2020
- Mesajlar
- 1,952
- Tepkime puanı
- 91
- Puanları
- 45
İtibar:
Hacamat, vakum etkisiyle deriye yakın bölgede bulunan kanın vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan geleneksel ve tıbbi bir uygulamadır. Islak ve kuru hacamat olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilen hacamatın profesyonel sağlık personelleri tarafından yapılması gerekmektedir.
Hacamat birkaç yıl öncesine kadar tıpçılar tarafından önerilmeyen bir uygulamaydı. Bazı hekimler bu uygulamanın vücut için herhangi bir etkisinin olmadığını düşünüyordu. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda hacamatın etkili olduğu ve bazı sağlık sorunlarının tedavisinde tıbbi yöntemlere alternatif olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Hacamata bağlı olarak en sık görülen komplikasyon enfeksiyondur. Vakumlanan bölge jilet ve neşter gibi kesici aletler tarafından kesildiği için vücut enfeksiyona açık hale gelir. Eğer kesici aletler steril edilmezse ve hacamat bölgesi temizlenmezse bölgede bakteri üremesi olabilir.
Çok nadir de olsa bazı hastalarda bayılma görülebilir. Bu hastanın korkmasından olabileceği gibi kan kaybından da gerçekleşebilir. Baygınlık çoğu zaman birkaç saniye sürer ve hasta kendiliğinden ayrılır.
Hacamatta direkt vücuda uygulama yapıldığı için ve kesik atılması gerektiği içi sadece bu alanda eğitim alan “sağlık personelleri” tarafından yapılır. Bu nedenle son yıllarda hacamat eğitimi alan doktor ve hemşire sayısı büyük oranda artmıştır. Bu sağlık personelleri vücut anatomisini bildikleri ve olası bir komplikasyon sonrasında nasıl müdahale edeceklerini bildikleri için daha profesyonel bir şekilde yaklaşırlar.
Son yıllarda kamu hastanelerinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları adında klinikler açılmaya başlanmıştır. Bu kliniklerde hacamat yapma sertifikası olan kişiler profesyonel anlamda hizmet vermektedir.
Hacamat yapılan bölgeler ve iyileşme süreci şu şekilde sıralanabilir;
Hacamat her zaman etkili değildir ve %100 tedavi sağlamaz. Hacamatın yanlış yapılması, hastaların genel durumu ve altta yatan sağlık sorununa bağlı olarak hacamat etki göstermeyebilir. Bu durumda hacamatların tekrarlanması ya da başka tedavi yöntemlerine yönelmek gerekebilir.
Hacamat nedir?
Hacamat, tarihi milattan önce 1150’li yıllara kadar dayanan ve Çin-Mısır tıbbi ile ilişkili olan bir sağlık uygulamasıdır. Eski yıllarda bronşit ve akciğer doku enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarında kullanılan hacamat şimdilerde etkisinin daha fazla olması nedeniyle ağrı, yara, enfeksiyon, iltihap ve migren gibi sağlık sorunları için kullanılmakta.Hacamat birkaç yıl öncesine kadar tıpçılar tarafından önerilmeyen bir uygulamaydı. Bazı hekimler bu uygulamanın vücut için herhangi bir etkisinin olmadığını düşünüyordu. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda hacamatın etkili olduğu ve bazı sağlık sorunlarının tedavisinde tıbbi yöntemlere alternatif olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Hacamat ne için yapılır?
Hacamat, çizgili kasların uyarılması için yapılan bir uygulamadır. Hızlı ve sert vakum uygulamasıyla birlikte kasların uyarılması ve hareket etmesi sağlanır. Aynı zamanda bölgedeki kirli kan kesici aletlerle vücuttan uzaklaştırılır ve kişinin iyileşmesi sağlanır. Hacamatın kullanıldığı sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir;- Migren
- LDL kolesterol yüksekliği
- Kalp hastalıkları
- Kas ve iskelet sistemi ağrıları
- Damar sertliği
- Kramp
Hacamat faydaları nelerdir?
Hacamattaki bazı tekniklerin vücut için faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. Hacamatın faydaları şu şekilde sıralanabilir;- Sırt bölgesinde uygulanan hacamatlar bölgedeki spinal, sempatik ve parasempatik sinirleri uyarır. Bu uyarılar organlara geçerek organların daha iyi çalışmasını sağlar.
- Hacamat esnasında ortaya çıkan vakum gücü masaj olarak etki gösterir. Bu da özellikle omuz sertliği, kramp ve kas ağrılarında olumlu etki gösterir.
- Hacamat ile birlikte vücudun gevşediği ve beraberinde anksiyete, hipertansiyon, nevralji ve endişe halinin ortadan kalktığı tespit edilmiştir.
- Hacamat esnasında hastaların uykuya dalması merkezi sinir sisteminin (MSS) harekete geçtiğini gösterir.
Hacamat zararları nelerdir?
Hacamat basit bir uygulama olduğu için çok fazla ve şiddetli zararları yoktur. Ancak yine de bazı hastalarda anormal durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar uzun vadede hastalara herhangi bir zarar vermese de birkaç gün boyunca yaşam kalitesini olumsuz etkiler.Hacamata bağlı olarak en sık görülen komplikasyon enfeksiyondur. Vakumlanan bölge jilet ve neşter gibi kesici aletler tarafından kesildiği için vücut enfeksiyona açık hale gelir. Eğer kesici aletler steril edilmezse ve hacamat bölgesi temizlenmezse bölgede bakteri üremesi olabilir.
Çok nadir de olsa bazı hastalarda bayılma görülebilir. Bu hastanın korkmasından olabileceği gibi kan kaybından da gerçekleşebilir. Baygınlık çoğu zaman birkaç saniye sürer ve hasta kendiliğinden ayrılır.
Hacamat nasıl yapılır?
Hacamat kuru hacamat ve ıslak hacamat şeklinde iki farklı yöntemle yapılır. İki yöntemde de öncelikle vakum uygulaması yapılır ve deri gerginleştirilir.- Kuru Hacamat: Kuru hacamat için öncelikle bölgeye bir bardak ya da ekipman aracılığı ile vakum uygulanır. Bu aletler hacamat bölgesinde birkaç dakika bekletilir. İşlem genellikle bardağın içinin alkol ile batırılması ve yakılması sonucunda yapılır. İçerideki oksijenin tamamı yanar ve hava kalmaz. Bu da vakum bölgesinin iyice gerginleşmesini sağlar.
- Islak Hacamat: Islak hacamatta vakumdan önce ya da sonra neşter ve jilet yardımıyla bölgeye kesik atılır. Bazı kişiler steril iğne yoluyla bölgeye birden fazla delik açabilir. Bu işlem sonucunda hacamat bölgesindeki kirli kan ve beraberindeki zararlı maddeler vücut dışına atılır.
Hacamatı kimler yapar?
Hacamat, çok fazla teknik bilgi istemeyen ve kompleks olmayan bir işlemdir. Bu nedenle normal şartlarda uygulama yapmayı bilen herkes tarafından yapılabilir. Ancak bu durum, kesinlikle yanlıştır ve bazı zararlı sonuçları olabilir.Hacamatta direkt vücuda uygulama yapıldığı için ve kesik atılması gerektiği içi sadece bu alanda eğitim alan “sağlık personelleri” tarafından yapılır. Bu nedenle son yıllarda hacamat eğitimi alan doktor ve hemşire sayısı büyük oranda artmıştır. Bu sağlık personelleri vücut anatomisini bildikleri ve olası bir komplikasyon sonrasında nasıl müdahale edeceklerini bildikleri için daha profesyonel bir şekilde yaklaşırlar.
Son yıllarda kamu hastanelerinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları adında klinikler açılmaya başlanmıştır. Bu kliniklerde hacamat yapma sertifikası olan kişiler profesyonel anlamda hizmet vermektedir.
Hacamat nerelere yaptırılır?
Hacamatta kaslı bölgelere uygulama yapılır. Bunun için çoğunlukla sırt, bacak ve boyun bölgelerine uygulama yapılır. Kasık vb. yerlerde kas olmadığı için buralara hacamat yapılmaz.Hacamat yapılan bölgeler ve iyileşme süreci şu şekilde sıralanabilir;
- Baş bölgesine hacamat: Özellikle depresyon ve baş ağrısı gibi durumlarda kafaya hacamat yaptırılabiliyor. Hemen boynun üst kısmına kuru ve ıslak hacamat yapılarak hastaların iyileşmesi sağlanabiliyor.
- Kulak arkası hacamat: Çok fazla tercih edilmez. Migren, KBB hastalıkları ve bazı göz hastalıklarında yaptırılır. Bir yılda 2 ila 4 kere yaptırıldığında etkisi ortaya çıkar.
- Alt ekstremitelere hacamat: Bacak ve dizlere uygulanır. Sistemik hastalıklarda ve varis gibi sağlık sorunlarında etki gösterir.
- Sırta hacamat: En çok tercih edilen hacamat bölgesidir. Kas ve iskelet sistemi hastalıklarında etki gösterir. Uygulanması diğer bölgelere oranla çok daha kolaydır.
Hacamat kimlere yapılır?
Hacamat yapılabilen kişiler şu şekilde sıralanabilir;- Alerjik reaksiyonu olan kişiler
- Anemisi olmayan kişiler
- Migreni olan kişiler
- Ciddi kas ağrıları olan kişiler
Hacamat kimlere yapılmaz?
Hacamat bazı kişiler için uygun değildir. Bu hastalar şu şekilde sıralanabilir;- Çok küçük yaştaki kişiler
- Yaşlılar
- Kan hacmi az olan ve anemisi olan kişiler
- Çok zayıf olan hastalar
- Kanser hastalığı olan kişiler
- Enfeksiyon riski olan kişiler
Hacamat tedavisi hangi hastalıklara iyi gelir?
Hacamatın etkili olduğu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;- Kas ve iskelet sistemi hastalıkları
- Kan hastalıkları
- Migren
- Ağrı
- Bazı göz hastalıkları
- Sinir sistemi hastalıkları
- Anksiyete ve depresyon
Hacamatın etkisi ne zaman belli olur?
Hacamatın ilk etkileri, genellikle aynı gün ortaya çıkar. Hastalar hacamattan hemen sonra rahatlama hisseder. Bununla birlikte hacamatı takiben birkaç hafta içerisinde hastalıkların neden olduğu bulgularda azalmalar hissedilir.Hacamat her zaman etkili değildir ve %100 tedavi sağlamaz. Hacamatın yanlış yapılması, hastaların genel durumu ve altta yatan sağlık sorununa bağlı olarak hacamat etki göstermeyebilir. Bu durumda hacamatların tekrarlanması ya da başka tedavi yöntemlerine yönelmek gerekebilir.
Hacamat sonrası vücutta neler olur?
Hacamattan sonra vücutta şunlar olur;- Kasılı olan kaslar gevşer ve kişi rahatlar.
- Hacamat bölgesinde karbondioksitçe zengin kan yani kirli kan vücut dışına atılır.
- Hacamat bölgesinde kan dolaşımı hızlanır.
- Lokal sinirler uyarıldıktan sonra sempatik ve parasempatik sistemler de uyarılır.
- Organlar daha etkili çalışmaya başlar.
Hacamattan sonra halsizlik olur mu?
Hacamattan sonra bazı hastalarda halsizlik ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, vücuttaki kanın dışarıya akmasıdır. Bu durum kısa süreli halsizliğe neden olur ancak kan hücrelerinin tekrardan üretilmesiyle birlikte ortadan kalkar. Hacamat yaptıran kişiler halsizlik nedeniyle bayılma ve düşmelere maruz kalabileceğinden işlem sonrasında bir süre dinlenmelidir.Hacamat yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Hacamat yaptırıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;- Kesik atılan yer sürekli temizlenmeli ve hijyen koşullarına dikkat edilmeli
- İşlem bölgesinin üzerine yatılmamalı
- Kan yapıcı besinler tüketilerek kaybedilen kan yerine konmalı
- Birkaç saat dinlenilmeli
Hacamattan sonra neden uyku gelir?
Hacamat ile birlikte kan kaybı gerçekleştiğinden ve kaslar gevşediğinden hastalar kendilerini uykulu hissedebilir. Uyku bastıran hastaların muhakkak dinlenmeleri ve üzerindeki yorgunluğu atmaları gerekir. Aksi halde baş dönmeleri ve baygınlık gerçekleşebilir.Hacamat sonrası ağrı neden olur?
Hacamattan sonra ağrı ortaya çıkabilir. Bunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir;- Kesiğin derine atılması
- Ucu keskin olmayan neşter ve jiletlerin kullanılması
- Kesik atılan bölgenin konumu
- Fazla vakum yapılması