- IFGT Puan
- 18
Bir IRC kanalı açmak bir bina inşa etmek gibidir; ancak o binayı bir "yuva" yapan içindeki insanlardır. Forum sakinleri için hazırladığımız bu rehberde, kanalınızı nasıl zirveye taşıyacağınızı inceliyoruz.
1. Karşılama Sanatı: "On Join" Mesajları
Kullanıcı sunucuya girdiğinde kendini yabancı hissetmemeli.- İpucu: Botların gönderdiği mesajlar çok uzun ve karmaşık olmamalı.
- Örnek: Hoş geldin [Nick]! #Sohbet odasında kurallara uyarak keyifli vakit geçirebilirsin. Yardım için !yardım yazabilirsin.
- Fayda: Netlik, kullanıcının kanalda kalma süresini artırır.
2. Operatörlük: Yetki mi, Sorumluluk mu?
Kanalın kaderini operatörlerin (AOP/SOP) tavrı belirler.- Adalet: Bir operatör, sevmediği bir kullanıcıya kişisel garezle kick atmamalıdır.
- Eğitim: Yetki verdiğiniz kişilerin sunucu komutlarına hakim olduğundan emin olun. Yanlışlıkla atılan bir shun veya z-line sunucu güvenini zedeler.
3. Gamification: Oyun ve Rekabet
İnsanlar eğlendikleri yerde kalırlar.- Oyun Botları: Sadece kelime oyunu değil, puan tablosu (top10) tutan botlar kullanın.
- Ödüllendirme: Ayın birincisine kanalda özel bir "V.I.P" statüsü veya farklı bir renkli nick yetkisi vermek bağlılığı %40 artırır.
4. Drama ve Kaos Yönetimi
Tartışma çıkması kaçınılmazdır, önemli olan nasıl söndürüldüğüdür.- Sakinleştirme: Tartışan tarafları kanal ortasında rezil etmek yerine, bir operatörün her ikisini de farklı query pencerelerine çekip dinlemesi "profesyonel" bir yaklaşımdır.
- Topic Kullanımı: Kanalın o anki havasına göre Topic (Başlık) değiştirerek konuyu dağıtabilirsiniz.
5. Aidiyet Duygusu Oluşturma
Kullanıcıya "burası senin kanalın" mesajını verin.- Fikir Alın: "Arkadaşlar kanala yeni bir oyun botu ekleyelim mi?" diye sormak, kullanıcıyı yönetime dahil hissettirir.
- Gelenekler: Haftalık "Cuma Gecesi Sohbetleri" gibi rutinler oluşturun.
Sonuç: Kaliteli bir IRC kanalı, en çok kullanıcısı olan değil, en iyi dostlukların kurulduğu kanaldır. Disiplin ve samimiyet arasındaki dengeyi kurduğunuzda, başarı kendiliğinden gelecektir.