Güncel Kocaeli İlinin Neleri Meşhurdur?

IFGENTR Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Marmara Bölgesi kategorisinde KraL tarafından oluşturulan Kocaeli İlinin Neleri Meşhurdur? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 17 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Marmara Bölgesi
Konu Başlığı Kocaeli İlinin Neleri Meşhurdur?
Konbuyu başlatan KraL
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan KraL

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
Kocaeli İlinin Neleri Meşhurdur?

C3TKvR.jpg


Eşme Ayvası

Mayhoş ve tatlı aroması, lezzeti ve tadı diğer bölgelerde yetişen ayvalardan farklı, meyve eti gevşek ve sulu, büyüklüğü orta-iri ve ortalama ağırlığı 300 gram olan ve renginden dolayı limon ayvası olarak da bilinen Eşme ayvası aynı zamanda ihracata dayanıklı olduğundan dünyaca da bilinen bir ayva türüdür.​
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
Hereke Yün ve İpek El Halıları

Dünyanın en ince ve değerli halıları olarak tanınan, zamanında hem Osmanlı hem de Avrupa saraylarını süsleyen, dokuma malzemesi olarak çok ince iplik ve ipeğin kullanıldığı Hereke halılarını diğer halılardan ayıran ve uzun ömürlü olmasını sağlayan en önemli özellik "Gördes düğümü" olarak adlandırılan çift düğüm örme tekniğidir.
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
İzmit Pişmaniyesi
İlk kez 1940 yılında Kandıra'da Mustafa Usta tarafından icat edilen; şeker, su, limon tozu, un ve bitkisel yağın bir kazanda pişirildikten sonra soğuyan karışımın bakır tepsilerde defalarca halka haline getirilip tel tel oluncaya kadar 5-6 kişi tarafından çekilmesiyle yapılan bir şekerleme türü.
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
İzmit Simidi

Mayalı hamurun parçalara ayrılıp halka biçimi verilmesi, pekmezli soğuk suya atıldıktan sonra susama batırılıp fırına verilmesiyle üretilen İzmit simidini diğer simitlerden farklı kılan özellikleri, üretilirken gevrek olmasına ve susamlarının uygun biçimde kızarmasına dikkat edilmesidir.
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
Kandıra Bezi

Keten bitkisi liflerinden elde edilen bir ip türü ile Kandıra'ya özgü tezgahlarda bezayağı tekniği ile dokunarak yapılan; gömlek, pantolon, gecelik, masa örtüsü, çarşaf, mendil vb. üretiminde kullanılabilen bir bez ve dokuma türü.
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
Kandıra Yoğurdu

Üçte iki oranında manda sütü ile üçte bir oranında inek sütünün karıştırılmasıyla özel şartlarda ve kaplarda mayalanarak üretilen koyu kıvamlı ve beyaz kaymaklı bir yoğurt türü.​
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38

Karamürsel Sepeti


Kestane ağacının köklerinden çıkan ve yörede "şah" olarak adlandırılan dal ve filizlerin elde örülmesiyle yapılan bir sepet türü.​
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
Kocaeli Sütlü Nuriye Tatlısı

Tereyağı, baklava yufkası, çekilmiş fındık, süt, şeker ve su ile yapılan, yörede yaşayan Nuriye adlı bir bayan tarafından keşfedilmiş olan ve bir tür sütlü baklavaya benzeyen bir tatlı türü.​
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
Yarımca Kirazı

Yöresel olarak Hacı Abdullah kirazı olarak adlandırılan, küçük bir ceviz büyüklüğünde iri taneleri, koyu bir rengi ve harika bir tadı olan "Napolyon" cinsi bir kiraz türü.
 

KraL

IFGT Süper Moderatör
Katılım
27 Kas 2025
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
17
IFGT Puan
38
Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

Ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun yaratıcısı, büyük Türk müzecisi ve ressamı olan Osman Hamdi Bey (1842-1910)'in günümüzde müze olarak kullanılan Gebze'deki evinde Osman Hamdi Bey'in tabloları ve eşyaları sergilenmektedir.