Kocaeli'de yüzlerce kişi hastanelik olmuştu | Dışarıda en çok tüketilen yemek... Uzmanlar tehlikeye dikkat çekti: Ölümle sonuçlanabilir

  • Konbuyu başlatan Sedh
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 0
  • Görüntüleme : 83

IFGENTR Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel Haber kategorisinde Sedh tarafından oluşturulan Kocaeli'de yüzlerce kişi hastanelik olmuştu | Dışarıda en çok tüketilen yemek... Uzmanlar tehlikeye dikkat çekti: Ölümle sonuçlanabilir başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 83 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel Haber
Konu Başlığı Kocaeli'de yüzlerce kişi hastanelik olmuştu | Dışarıda en çok tüketilen yemek... Uzmanlar tehlikeye dikkat çekti: Ölümle sonuçlanabilir
Konbuyu başlatan Sedh
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Sedh

Sedh

IFGT Süper Moderatör
Katılım
4 Haz 2020
Mesajlar
32,187
Tepkime puanı
10
IFGT Puan
38
Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)- Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2025 15:27Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner yedikten sonra yaşanan zehirlenmelere ilişkin, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.
Haberin DevamıKocaeli’de 1 Nisan'da tavuk döner satılan işletmeden farklı zamanlarda tavuk döner yiyen 648 kişi, mide bulantısı, ateş ve kusma şikayetleri ve zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvurdu. 646 kişi müdahalelerinin ardından taburcu edilirken, 2 kişinin ise tedavisinin sürdüğü bildirildi.Konuya ilişkin Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, "Kocaeli Valiliği'nin açıkladığı 600'ün üzerinde yurttaşımız gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kaldı. Valiliğin açıklamasında, alınan numunelerin mikrobiyolojik kriterler tebliğine uymadığı söyleniyor. Bu duruma başta salmonella, E.coli, S.aureus, C.perfringens gibi bakterilerin yoğunluğu sebep olabilir" dedi.Haberin Devamı'SOĞUK ZİNCİRE VE ÇAPRAZ BULAŞMAYA DİKKAT EDİLMELİ'Uğur Toprak, "Bakterilerin sebepleri ise personelin kişisel hijyeninin eksikliği, çapraz bulaşma olabilir. Tavuk eti bozulmuş olabilir. Soğuk zincir kırılmış olabilir. Bazı dükkanların önüne sabahtan tavuk etini koyuyorlar, belli bir süre sonra alıyorlar geçen süre bozulmada etkili olabilir. Özellikle tavuk döner şişe takıldıktan sonra 24 saat içerisinde tüketilmesi lazım. Ayrıca ocağa takılınca da 12 saat içerisinde tüketilmeli. Keserken iş yoğun olabilir, hızlı hızlı kesip, ürün pişmeden sunulabilir. Yoğunluk yoksa da kesip, ürün tam pişmeden tezgahta bekleyebilir. Bunlar zehirlenmeye sebebiyet vermiş olabilir. Soğuk zincire ve çapraz bulaşmaya dikkat edilmeli" diye konuştu.'ÇOCUK VE YAŞLILARDA RİSK VAR'Tavuk dönerdeki zehirlenmelerde sıklıkla karşılaşan bir duruma da dikkati çeken Toprak, "Maalesef sıkça yapıldığını bildiğimiz bir konu var. Yapılıp satılan tavuk dönerden bazen bir miktar kalıyor. Ertesi gün için yapılan tavuk dönerin çiğ malzemesi, bir gün önce kalan tavuk dönerin üzerine takılıyor. Bu ciddi bir problem olabiliyor. Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir. Çocuk ve yaşlılarda risk var. İzmir'de geçen aylarda kumpirden yaşlı bir vatandaşımız yaşamını yitirdi. Bir tavuk dönerin fiyatına bakıp, bunu çok altında satılan ürünlere dikkat etmek gerekir. Denetimler sıklaştırılmalı. Tarım Orman Bakanlığı başta gıda mühendis sayısını arttırmalı" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:#Kocaeli#Zehirlenme#Tavuk Döner

67efd010127838c9fe2aa460.jpg


67efd030127838c9fe2aa464.jpg


67efd031127838c9fe2aa46e.jpg


67efd030127838c9fe2aa46a.jpg


Bu Haber Hurriyet.com.tr'den Alıntılanmıştır. Kaynak: Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri