- Katılım
- 24 May 2020
- Mesajlar
- 1,952
- Tepkime puanı
- 91
- Puanları
- 45
İtibar:
Mekatronik, üst düzey bir hale gelen imalat sektöründe ihtiyaç duyulan becerileri tanımlamak için kullanılan bir mühendislik dalıdır. Elektronik ve bilgi işlem yaklaşımlarının entegre olduğu durumlarda mekatronik ile çok daha akıllı sistemlerin oluşturulması mümkündür.
Mekatronik doğrudan robotik, elektrikli kontrol sistemleri ve diğer elektro-mekanik sistemlerle ilgilenir. Teknik aktivitelerden hoşlanan kişilerin yöneldiği bir alandır ama büyük oranda ekip çalışması gerektirir. Ayrıca yaratıcı düşünceye ve problem çözmeye odaklanmak önemlidir.
Mekatronik, bilgisayar mühendisliği ve sistem mühendisliği gibi pek çok farklı disiplinin entegrasyonunu içerir. Bu mühendislik dalının felsefi yönü disiplinler arası bir yaklaşım üzerinden ilerler. Endüstri mühendislerinin iş birliği içerisinde çalışmaları bunun en önemli göstergesidir.
Mekatronik kavramını anlamak için modern otomobilleri düşünebilirsiniz. Modern otomobillerde mekanik işlevleri kontrol eden 50'ye yakın merkezi işlem birimi (CPU) yer alır. Örneğin, fren sistemlerinin verimliliği, elektronik kontrol sistemi ve diğer yönler mekatronik ile tasarlanmıştır.
Mekatronik uzmanlarının büyük bir kısmı otomatik ekipman tasarımına ve bakımına yönelirler. Böylece istihdam edilmeleri çok daha kolay olur. Genel olarak imalat, madencilik, havacılık, savunma ve ulaşım sektörlerinde faal bir şekilde görev almayı başarabilirler.
Mekatronik mühendisliği veya makine mühendisliği bölümleri dört yıllık bir eğitim sunarlar. Öğrenciler mekatronik alanıyla ilgili tüm temel bilgileri öğrenirler. Stajlar ile kendilerini destekledikleri müddetçe mezun olduklarında bir mekatronik uzmanına dönüşebilirler.
Bir mekatronik uzmanı olduğunuzda elde edeceğiniz deneyim size çok şey katacaktır. Ne kadar uzun süre iş deneyimine sahipseniz sizin için o kadar iyidir. Başlangıçta şirketlere bağlı bir şekilde çalışabilirsiniz. Deneyiminiz arttıkça bağımsız çalışma fırsatları bulabilirsiniz.
Zaman içerisinde pek çok saygın kuruluş mekatronik uzmanlığı için çeşitli özel eğitimler sunarlar. Bu tür eğitimlere katılarak sahip olduğunuz becerileri geliştirebilirsiniz. Eğitimlerin sonunda elde edeceğiniz sertifikalar ve belgelerle alanınızda fark yaratmayı başarabilirsiniz.
Yurt içinde kariyer yapmak isteyen mekatronik uzmanları yıllık ortalama 85.000 TL maaş kazanabilirler. Bu rakam sektörde elde edilen deneyime, kişinin ek becerilerine ve çalışılacak şirketin niteliğine bağlı olarak 180.000 TL civarına kadar yükselebilir.
Mekatronik teknisyeni olmayı tercih ettiğiniz zaman yıllık ortalama 67.000 TL kazanabilirsiniz. Bu rakamın çıkabileceği en yüksek değer ise 110.000 TL civarıdır. Türkiye şartlarında genel olarak mühendisten çok teknisyen aranması sebebiyle teknisyenlikte daha fazla iş olanağı bulabilirsiniz.
Mekatronik doğrudan robotik, elektrikli kontrol sistemleri ve diğer elektro-mekanik sistemlerle ilgilenir. Teknik aktivitelerden hoşlanan kişilerin yöneldiği bir alandır ama büyük oranda ekip çalışması gerektirir. Ayrıca yaratıcı düşünceye ve problem çözmeye odaklanmak önemlidir.
Mekatronik ne anlama gelir?
Mekatronik, mekanik ve elektronik bileşenlere ait ürünlerin tasarlanmasına, üretilmesine ve bakımına odaklanan bir mühendislik dalıdır. Mekatronik terimi ilk olarak Tetsuro Mori tarafından 1969 yılında kullanılmıştır. Mori'nin keşfinden sonra terim olabildiğince genişlemiştir.Mekatronik, bilgisayar mühendisliği ve sistem mühendisliği gibi pek çok farklı disiplinin entegrasyonunu içerir. Bu mühendislik dalının felsefi yönü disiplinler arası bir yaklaşım üzerinden ilerler. Endüstri mühendislerinin iş birliği içerisinde çalışmaları bunun en önemli göstergesidir.
Mekatronik kavramını anlamak için modern otomobilleri düşünebilirsiniz. Modern otomobillerde mekanik işlevleri kontrol eden 50'ye yakın merkezi işlem birimi (CPU) yer alır. Örneğin, fren sistemlerinin verimliliği, elektronik kontrol sistemi ve diğer yönler mekatronik ile tasarlanmıştır.
Mekatronik sistemlerin kullanım alanları nelerdir?
Mekatronik sistemler, mekanik, elektronik ve yazılım bilimi gibi farklı alanları birleştiren bir tasarım yaklaşımıdır. Bu sistemler, birçok farklı endüstriyel ve ticari uygulamada kullanılmaktadır. Örneğin:- Otomatik kontrol sistemleri: Mekatronik sistemler, otomatik kontrol sistemlerinin tasarımında ve üretiminde kullanılır. Örneğin, bir fabrikada üretim hatlarını otomatikleştirmeyi amaçlayan bir sistem, bir robotik kolun hareketlerini kontrol eden bir elektronik sistem ve bir yazılım sistemi içerir.
- Makine öğrenimi: Mekatronik sistemler, makine öğrenimi algoritmalarının uygulanmasında kullanılır. Örneğin, bir robotik kolun hareketlerini öğrenmesi ve yapılmasını istediğiniz görevleri gerçekleştirmesi için makine öğrenimi algoritmaları kullanılır.
- Endüstriyel otomasyon: Bu sistemler, endüstriyel otomasyon sistemlerinin tasarımında ve üretiminde kullanılır. Örneğin, bir fabrikada üretim hatlarını otomatikleştirmeyi amaçlayan bir sistem, bir robotik kolun hareketlerini kontrol eden bir elektronik sistem ve bir yazılım sistemi içerir.
- Taşıt otomatikleştirme: Bu sistemler, taşıtların otomatikleştirilmesinde kullanılır. Örneğin, bir otomobilin sürücüsüz olarak hareket etmesini sağlamak için bir dizi sensör, elektronik kontrol sistemi ve yazılım kullanılır.
- Medikal cihazlar: Mekatronik sistemler, medikal cihazların tasarımında ve üretiminde kullanılır. Örneğin, bir robotik cerrahi sistemi, bir robotik kolun hareketlerini kontrol eden bir elektronik sistem ve bir yazılım sistemi içerir.
Mekatronik bölümü mezunu ne iş yapar?
Mekatronik uzmanlarının en önemli avantajı birden fazla alanda birçok farklı şey yapabilmesidir. Bu alandaki uzmanlar sağlam temele sahiptirler. Mekanik mühendisliği ve elektrik mühendisliği konusunda yetkindirler. Bu sebepten ötürü ekip çalışmalarına yatkın olmaları gerekir.Mekatronik uzmanlarının büyük bir kısmı otomatik ekipman tasarımına ve bakımına yönelirler. Böylece istihdam edilmeleri çok daha kolay olur. Genel olarak imalat, madencilik, havacılık, savunma ve ulaşım sektörlerinde faal bir şekilde görev almayı başarabilirler.
- Servis Mühendisi: Servis mühendisi ürünlerin bakımından ve sorunların düzeltilmesinden sorumludur. Saha dışında görev alarak teknik destek sunabilir. Ürünleri, hizmetleri, sorguları ve talepleri yönetebilmek için sürekli olarak müşterilerle iletişim halindedir.
- Otomotiv Mühendisi: Otomotiv mühendisi, araçların teknik performansını, estetiğini ve yazılımını geliştirmek için diğer mühendislerle işbirliği yapar. Yakıt teknolojileri ve güvenlik sistemleri dahil olmak üzere araçlara ait bileşenlerini tasarlar.
- Yazılım Mühendisi: Yazılım mühendisi, bilgisayar sistemlerindeki yazılımları ve uygulamaları geliştirir. Bilgisayar sistemlerine ait yazılım geliştiren mühendisler ile kullanıcılara yönelik uygulamalar geliştiren mühendisler arasında ciddi farklılıklar olduğu unutulmamalıdır.
- Sistem Mühendisi: Sistem mühendisi işin yönetim yönünü belirler. İşin içerisindeki her türlü parçayla ilgilenmek durumundadır. Bir mühendislik sistemindeki tüm parçaların verimli bir şekilde birlikte çalışmalarını sağlamak en önemli görevleri arasında yer alır.
- Kontrol Sistemi Mühendisi: Kontrol sistemi mühendisi dijital kontrolleri anlama, kontrol ekipmanı için yazılım geliştirme, kontrol ekipmanı donanımlarını değiştirme ve algoritmalar tanımlama gibi görevlere sahiptir. Diğer mühendislerle işbirliği yapması önemlidir.
- Proje Mühendisi: Proje mühendisi, teknik projeleri veya mühendislik projelerini yönetir. Bütçe oluşturmadan projenin planlamasına kadar her alanda sorumludur. Projenin bütçeye uygun olarak bitirilmesini sağlamak için çeşitli ekip çalışmaları gerçekleştirmelidir.
- Enstrümantasyon Mühendisi: Enstrümantasyon mühendisi, üretim ortamlarındaki kontrol sistemlerini ve makineleri planlar. Sensörler ile iç içe olan kontrol süreçleriyle çalışmak durumundadırlar. Tüketici ürünlerinin tasarlanması ve geliştirilmesinde rol alabilir.
Nasıl mekatronik mühendisi olunur?
Mekatronik uzmanı veya mekatronik mühendisi olabilmek için ideal bir kariyer planı oluşturmak gerekir. Söz konusu planın içerisinde ilk adım lisans düzeyinde bir eğitim olmalıdır. Bu eğitimden mahrum kaldığınız sürece mekatronik uzmanı olmayı başaramazsınız.1. Lisans düzeyinde eğitim görmek
Bir mekatronik uzmanıyla çalışmak isteyen hemen hemen her şirket en az lisans derecesinde eğitim talebinde bulunur. Mekatronik uzmanı olabilmek için ilk durak mekatronik mühendisliği bölümüdür. Ancak makine mühendisliği bölümünde eğitim görmek bir alternatif olabilir.Mekatronik mühendisliği veya makine mühendisliği bölümleri dört yıllık bir eğitim sunarlar. Öğrenciler mekatronik alanıyla ilgili tüm temel bilgileri öğrenirler. Stajlar ile kendilerini destekledikleri müddetçe mezun olduklarında bir mekatronik uzmanına dönüşebilirler.
2. Belirli düzeyde deneyim kazanmak
Potansiyel bir mekatronik uzmanı olduğunuz andan itibaren en önemli hedefiniz deneyim kazanmak olmalıdır. Eğitim sürecinin bir parçası olarak gerçekleştireceğiniz stajlar size bu konuda yardımcı olurlar. Belirli bir temel oluşturduktan sonra üzerini inşa etmeyi başarabilirsiniz.Bir mekatronik uzmanı olduğunuzda elde edeceğiniz deneyim size çok şey katacaktır. Ne kadar uzun süre iş deneyimine sahipseniz sizin için o kadar iyidir. Başlangıçta şirketlere bağlı bir şekilde çalışabilirsiniz. Deneyiminiz arttıkça bağımsız çalışma fırsatları bulabilirsiniz.
3. Kariyeri olabildiğince desteklemek
Mekatronik mühendisliği veya makine mühendisliği okuduktan sonra kariyerinizi başarıya ulaştırmış olmazsınız. Öncelikle deneyim kazanmanız gerekir. Ardından her zaman gelişime açık olmaya çalışmanız önemlidir. Teknoloji geliştikçe ona ayak uydurmanız gerekecektir.Zaman içerisinde pek çok saygın kuruluş mekatronik uzmanlığı için çeşitli özel eğitimler sunarlar. Bu tür eğitimlere katılarak sahip olduğunuz becerileri geliştirebilirsiniz. Eğitimlerin sonunda elde edeceğiniz sertifikalar ve belgelerle alanınızda fark yaratmayı başarabilirsiniz.
Mekatronik uzmanı ne kadar maaş alır?
Mekatronik uzmanı, mekatronik mühendisi veya mekatronik teknisyeninin yıllık kazancı değişkendir. Bu mühendisler diğer mühendislere göre çok daha iyi maaş alabilirler. Yurt dışında kariyer yapmak isteyenleri ortalama 65.000 dolara yakın yıllık maaş beklemektedir.Yurt içinde kariyer yapmak isteyen mekatronik uzmanları yıllık ortalama 85.000 TL maaş kazanabilirler. Bu rakam sektörde elde edilen deneyime, kişinin ek becerilerine ve çalışılacak şirketin niteliğine bağlı olarak 180.000 TL civarına kadar yükselebilir.
Mekatronik teknisyeni olmayı tercih ettiğiniz zaman yıllık ortalama 67.000 TL kazanabilirsiniz. Bu rakamın çıkabileceği en yüksek değer ise 110.000 TL civarıdır. Türkiye şartlarında genel olarak mühendisten çok teknisyen aranması sebebiyle teknisyenlikte daha fazla iş olanağı bulabilirsiniz.