Sözlük Mobbing (Yıldırma)

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde IF - Sözlük kategorisinde X tarafından oluşturulan Mobbing (Yıldırma) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 70 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı IF - Sözlük
Konu Başlığı Mobbing (Yıldırma)
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

Mobbing, psikolojik baskı veya psikolojik taciz olarak nitelendirilir. Kişinin iş hayatında sıklıkla karşılaşabileceği durumlardan biridir. Mobbing çalışma ortamını ve şirket itibarını etkileyen bir durum olabilir. Bu sebepten ötürü şirketler, şirket içerisinde mobbing yaşanmaması için çabalarlar.

Şirkette mobbing ile karşılaşan kişilere genelde hızlı ve saygılı bir şekilde problemi çözmeleri önerilir. Ancak mobbing uygulanma biçimi, süreci ve çok daha fazlası problemin nasıl çözüleceğini belirler. Mobbing çalışma şartlarınız dahil olmak üzere kariyeriniz için önemli bir tehdittir.

Mobbing ne anlama gelir?

Mobbing, psikolojik baskı anlamına gelen bir kelimedir. Mobbing iş ortamında bir kişinin izole edilmesi veya aşağılanması yoluyla gerçekleştirilebilir. Mobbing şirketin kendisi açısından ciddi etkilere sahip olabilir. Çünkü şirket içerisinde sağlıklı bir çalışma ortamı olmadığının göstergesidir.

Şirket içerisinde çatışmalar ve anlaşmazlıklar her zaman ortaya çıkabilirler. Anlaşmazlıklar sağlıklı oldukları sürece şirket için faydalıdırlar. Bazı durumlarda ise işin içine psikolojik baskı anlamına gelen mobbing girer. Mobbing esasında bir zorbalıktır ve hedefi korkutmak için yapılır.

Mobbing için motivasyonlar çok farklıdır. Mobbing mağduru kişi için tek bir profil oluşturmak mümkün değildir. Genelde mobbing yapan kişi kendisini diğerlerinden farklı gördüğü için bu yola başvurur. Farklılıklar arasında cinsiyet, ırk, din, yaş ve fiziksel özellikler yer alabilir.

Mobbing mağdurları bazı durumlarda çalışkan olan insanlardan seçilir. Bunun sebebi ise söz konusu kişilerin takım oyununa yatkın olmalarıdır. Mobbing uygulamak isteyen kişiler uyum sağlamaya yatkın olan kişileri hedef seçerek onların davranış biçimlerini istismar ederler.

Yaygın mobbing yöntemleri nelerdir?

  • Sözlü saldırganlık: En yaygın mobbing yöntemlerinden biridir. Hedefte olan kişi sürekli olarak sözlü olarak saldırı altında tutulur. Mağdurla konuşulduğunda kaba tonlu bir yaklaşım söz konusudur. Mağdur hakaret ve alaycı sözler gibi durumlarla karşılaşabilir.
  • Fiziksel saldırganlık: Mobbing çok yaygın olmasa bile zaman zaman fiziksel saldırganlığa dönüşebilir. Beraberinde önemli bir ceza getireceği için bu yönteme çok nadiren başvururlar. Özellikle üst yöneticilerden destek bulan kişiler fiziksel saldırganlık yapabilirler.
  • Yok sayılmak: Mobbing mağduru olan kişiler yok sayılırlar veya görmezden gelinirler. Onun ürettiği fikirler doğru sonucu ortaya çıkarsa bile projesi veya önerisi kabul edilmez. Deste talepleri sürekli yanıtsız kalır. Böylece kişinin doğru şekilde iş yapması engellenir.
  • Dışlanmak: En yaygın mobbing yöntemleri arasında yer alır. Dışlama genellikle yanlışlıkla yapılmış gibi gösterilir. Kişinin şirket içerisinde sosyalleşmesine engel olunur. Mağdurun diğer insanlarla etkileşiminin az olmasını sağlamak için çalışma alanı bile farklı olabilir.
  • İftira: Mobbing yapan ve onu destekleyen kişiler mağduru küçük dürmek için her yolu denerler. Bunun için kötü niyetli dedikodular ortaya atarlar. Dedikodular bazen büyük bir iftiradırlar. Mağdurun mesleki açıdan utanacağı söylemlerde bulunabilirler.

Mobbing neden ortaya çıkar?

Mobbing yapılmasının tek bir geçerli nedeni yoktur. Zorbalığın çok farklı nedenleri vardır. Kıskançlık en önemli durum gibi gözükse bile altında farklı nedenler olabilir. Hedef ne olursa olsun kullanılan mobbing yöntemi genelde değişmez. Ama mobbing nedenlerini iyi anlamak gerekir.

  • Kıskançlık: Mobbing mesleki kıskançlık sebebiyle ortaya çıkabilir. Hedef diğerlerinden daha çalışkan, daha üretken ve daha yetenekli ise mobbing yapılabilir. Mobbing yapan kişi, ilgili kişinin niteliklerini kıskanır ve onun performansını düşürmeyi hedefler.
  • Kontrol: Bir şirkette kişilerden birisi sürekli olarak üretkenlik sınırının üstüne çıkıyorsa, bu diğerleri için bir probleme dönüşebilir. Problemin esas kaynağı ise diğerlerinin söz konusu gereksinimi karşılayamamasıdır. Standartların değişmemesi için mobbing uygulanır.
  • Dışlama: Şirket içerisinde birisi dışlanacaksa ona karşı mobbing uygulanır. Dışlanmanın sebebi düşük performanstan yüksek performansa kadar her şey olabilir. Çalışanlar hedef kişiden bıktıkları için ona mobbing uygulayarak onu bezdirmeye çalışırlar.
  • Önlem: Şirket çalışanları sürekli olarak kendileri hakkında verileri üst yöneticilere ileten birinin olduğunu düşündüklerinde önlem olması amacıyla bir hedef belirlerler. Verileri taşıyan kişide karar kılındığında misilleme olması gerekçesiyle ona mobbing uygulanır.
  • Kişisel: Mobbing her zaman şirket içi durumlardan dolayı olmayabilir. Mobbing yapan kişi gerçek hayatta dahi zorbanın teki olabilir. Şirket içerisinde diğerlerinin mobbing yapmaya başlaması ise sıranın kendilerine gelmemesini istemelerinden kaynaklanır.

Mobbing ne gibi sonuçları ortaya çıkarır?

Şirket içerisinde gerçekleştirilecek mobbing çok farklı etkilere sahip olabilir. Şirketin çalışma ortamını bozar. Şirketin itibarına zarar verebilir ama en önemlisi şirket için yasal bir sorun haline dönüşebilir. Mobbing çalışanlar, şirket ve mağdur üzerinde ciddi etkilere sahiptir.

  • Mağdur: Mobbing mağduru olan kişi kronik ağrılar, depresyon ve kaygı problemler yaşayabilir. Fiziksel ve psikolojik her etken kişinin hayatını etkiler. Şirketteki iş performansı düşer, işini kaybedebilir veya psikolojik sağlığında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Çalışanlar: Şirket içerisinde mobbing söz konusuysa herkes sıranın sonunda kendisine gelebileceğini düşünmeye başlayabilir. Sonuç olarak tüm çalışanların iş performansı etkilenir. Mevcut çalışma ortamındaki huzur bozulduğu için kimse düzgün çalışamaz hale gelebilir.
  • Şirket: Mobbing konusunda mimlenmiş olan şirketlerde kimse çalışmak istemez. Bu şirketler en etkili performans gösteren çalışanlarını bile kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Ayrıca mobbing yasal olarak şirketin başına çok daha büyük dertler açabilir.
Mobbing probleminde önleyici adımları atması gereken ilk kişiler şirketin yöneticileri olarak görülür. Kişi kendi üzerinden uygulanmak istenen mobbing yöntemlerinden kurtulsa bile bir başkasının aynı durumla karşılaşmayacağının garantisi yoktur.

 
Üst Alt