Sözlük NanoCell TV

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde IF - Sözlük kategorisinde X tarafından oluşturulan NanoCell TV başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 66 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı IF - Sözlük
Konu Başlığı NanoCell TV
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

NanoCell TV, LCD panelin etrafına yerleştirilmiş olan bir filtreleme katmanına sahiptir. LG tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir ve ilk etapta diğer firmaların kullanımına sunulmamıştır. Teknoloji, görüntülerdeki renk derinliğini iyileştirmek ve daha kaliteli görüntüler sunabilmek için tasarlanmıştır.

NanoCell TV belirli dalga boylarındaki ışığı emen filtre katmanıyla ön plana çıkar. Hedef renk çıktısını saflaştırma yoluyla renk derinliğine katkı sağlamaktır. İki rengin birbirine karışması durumunda elde edilecek kötü görüntüye NanoCell televizyonlarda yer yoktur. Çünkü bunlar filtrelenir.

NanoCell TV ne anlama gelir?

NanoCell TV, LG tarafından geliştirilmiş yeni bir ekran paneli teknolojisidir. NanoCell teknolojisini diğerlerinden farklı kılan birkaç önemli detay vardır. OLED ve LCD ekranlara benzerdir. Arkadan aydınlatma söz konusudur ve 4K televizyonlarla aynı çözünürlüğü sunar.

NanoCell ile diğer ekran paneli teknolojileriyle arasındaki fark bir renk filtresi gibi işlev gösteren bir nano parçacık katmanı kullanmasıdır. Televizyondaki görüntüleri oluşturan pikseller kırmızı, yeşil ve mavi renktedirler. Renklerin kombinasyonu ile NanoCell televizyonlarda milyarlarca renk üretilebilir.

Diğer ekran teknolojilerinde, ışığın ekrandaki görüntüyü bozabilmesi söz konusudur. Pikseller renklerini yan yana bulundukları diğer piksellerle paylaştıklarında renk doğruluğu olumsuz etkilenir. NanoCell televizyonlarda buna engel olan bir renk filtresi kullanılır.

Diğer taraftan, NanoCell teknolojisini kullanan televizyonlardan FALD (full-array local dimming) adı verilen bir özellik vardır. Bu özellik karanlık alanlarda televizyonun arka ışığını azaltır ve daha koyu gölgeler oluşmasını sağlayarak ekranın dinamik aralığını olabildiğince iyileştirir.

NanoCell TV satın alınmalı mı?

NanoCell TV çeşitleri diğer ekran teknolojilerine göre belirgin avantajlara sahip olsa bile bazı olumsuz durumlar söz konusudur. Oturma odasında kullanılmak istenildiğinde bu ekran teknolojisine sahip televizyonların seçilmesi pek mantıklı olmayabilir. Çünkü OLED ve QLED biraz daha iyidir.

NanoCell televizyonların kontrastları oldukça düşüktür. HDR içeriklerle performanslarında önemli kıstaslar söz konusudur. Loş bir odada elde edilecek görüntüdeki tatsızlık hemen fark edilebilir. Öncelikleriniz bunlarla bağlantılı ise NanoCell sizin için iyi bir seçim değil demektir.

Bununla birlikte NanoCell televizyonların avantajlı olduğu yönler vardır. Geniş görüş açısına sahip olduklarından görüntüyü dilediğiniz noktadan görebilmeniz mümkündür. Yansıma önleyici ekran katmanları oldukça işe yararlar. Ayrıca oyuncular için ideal özellikler vardır.

NanoCell televizyonların asıl dikkat çeken noktası ise fiyatlarıdır. Çok daha uygun fiyatlara üst düzey özellikler sunarlar. Giriş seviyesi modeller özellikle televizyon almak isteyip belirli bir görüntü kalitesinden ödün vermeden hareket etmek isteyen düşük bütçeli kişiler için idealdirler.

NanoCell mi QLED mi daha iyi?

NanoCell yerine QLED tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri VA panellerin kullanılmış olmasıdır. VA panel mükemmel parlaklık ve yüksek kontrast sunar. Bu sayede HDR içeriğinin geliştirilmesi mümkündür. HDR içeriklere yönelik beklentileri olanlar için idealdir.

Diğer taraftan QLED görüş açısı konusunda biraz problemlidir. Ekran biraz aşağı eğildiğinde renklerin canlılığı bozulur. Ekrana belirli bir açıdan bakmak gerekir. Aksi durumda istenilen görüntü kalitesinin elde edilemediği hissinin oluşması kaçınılmazdır. Ayrıca bazı spesifik ayarlar yapmak şarttır.

QLED teknolojisinin daha iyi bir seçenek olmasını sağlayan durum enerji verimliliği ve kontrast meselesidir. QLED televizyon kullandığınızda elektrik faturalarınızda ciddi bir azalma fark edebilirsiniz. Önceliğiniz enerji verimliliğine yönelikse QLED ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Hedefiniz birbirinden farklı açılardan aynı görüntü kalitesini elde edecek şekilde televizyon izlemek ise NanoCell çok daha iyi bir seçimdir. Yüksek görüntü kalitesini temiz görüntülerle destekleyerek iyi bir izleme deneyimi sunar. Ayrıca NanoCell televizyonlarda renk canlılığı daha iyidir.

NanoCell mi OLED mi daha iyi?

LG tarafından geliştirilmiş olan NanoCell teknolojisini kullanan televizyonlar IPS ve LCD özelliklidirler. Bu tür ekranlarda görüş açısı oldukça yüksektir. NanoCell ekranlarda ekranın rengini ve parlaklığını olumsuz etkileyebilecek bir nano parçacık katmanı bulunur.

Söz konusu filtre öncelikle kırmızı ve yeşil renkleri ele alır. Renklerin ekranın diğer bölümlerine geçişine (sızmasına) engel olur. Böylece NanoCell TV ekranlarında renk doğruluğu çok daha fazla olur. NanoCell ile LED arasında bir karşılaştırılma yapılması gerektiğinde NanoCell daha iyidir.

OLED televizyonlar ise farklı bir ekran türüdür. Organik ışık yayımı sayesinde kendi kendini aydınlatırlar ve böylece inanılmaz derecede canlı renkler sunulur. Arkadan aydınlatmaya ihtiyaç olmadığından diğer ekranlara göre OLED ekranların yapısı çok daha incedir.

OLED ekranlarda her piksel bağımsız bir şekilde aydınlatma gerçekleştirdiğinden eski LED ve LCD televizyonlara göre daha yüksek görüntü kalitesi sunarlar. Bu ekranların güç tüketimi çok daha azdır ve ayrıca daha hızlı tepki süresi (response time) söz konusudur.

NanoCell ile OLED arasında bir kıyaslama yapılması gerektiğinde pek çok durumda OLED önde görünür. Çünkü görüntü kalitesi daha iyidir, oyun performansı daha iyidir, güç tüketimi daha azdır ve renk sunumu çok daha iyidir. NanoCell ise biraz daha ucuzdur ve çok ışık alan ortamlar için idealdir.

 
Üst Alt