Sözlük Ölü Piksel

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde IF - Sözlük kategorisinde X tarafından oluşturulan Ölü Piksel başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 66 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı IF - Sözlük
Konu Başlığı Ölü Piksel
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

Ölü piksel çeşitli hasarlardan dolayı güç alamayan ve kalıcı olarak kapanan pikseller için kullanılan bir terimdir. Piksel her zaman kapalı olduğundan siyah renkli olur ve açık renkli arka planlarda kolayca görülebilir. Buna rağmen çeşitli renkler için testler gerçekleştirmek daha doğrudur.

Ekrandaki piksel kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç farklı renkten oluşur. Bazı durumlarda bu renklerden sadece birisi işlevsiz kalabilir. Ekranda yer alan ölü piksel miktarına veya konumuna göre kullanıcı deneyiminin olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu olabilir.

Ölü piksel ne anlama gelir?

Ölü piksel, aydınlatmayı durdurarak ekranda kalıcı bir siyah noktaya neden olan bir ögedir. Ölü piksel testi gerçekleştirmenize yardımcı olacak pek çok farklı araç vardır. Bu araçları kullanarak ekrandaki renkleri kontrol ederek düzgün çalışmayan pikselleri kolay bir biçimde ayırt edebilirsiniz.

Ölü piksel kendisine güç saylamakla görevli olan transistör, güç sağlamayı başaramadığında ortaya çıkar. Ölü pikselin olduğu nokta aydınlatılamaz ve o bölge siyah olarak kalır. Ölü pikselin en yaygın nedeni üretim hatasıdır. Ayrıca fiziksel hasara bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Ölü piksellerin düzeltilmesi pek mümkün değildir. Bazı durumlarda bu pikselleri canlandırmak mümkündür. Cihazınızı tamire göndermeden önce birkaç çözüm denemek iyi bir fikir olabilir. Ancak cihazınızın garantisi devam ediyorsa kendi başınıza herhangi bir müdahalede bulunmamanız gerekir.

Ölü piksel nasıl düzeltilir?

Ölü pikselleri düzeltmek için yapabileceğiniz pek çok şey olabilir. Genel olarak insanlar garanti kapsamındaki cihazları garantiye göndererek ölü piksel sorununu çözmeye çalışırlar. Garantisi bitmiş olan cihazları ise tamire göndermeden önce deneyebileceğiniz bazı ufak tefek yöntemler vardır.

  • Ölü pikselin kaybolmasını bekleyebilirsiniz. Ölü piksel kendi kendine geçebilir ama ne kadar süreceğini belirlemek güçtür. Ölü piksel cihazınızda bir ömür boyu kalabilir. Bir hafta içerisinde veya bir ay içerisinde kaybolabilir.
  • JScreenFix kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu ücretsiz bir araçtır ve bazı takılıp kalan pikselleri dakikalar içerisinde ortadan kaldırabilir. Herhangi bir uygulama yüklemenize gerek yoktur. LCD ve OLED ekranlarda çalışır. Ölü pikselleri değil sadece takılıp kalan pikselleri düzeltebilir.
  • Ölü pikseli ortadan kaldırmak istiyorsanız en garanti çözüm ekranı değiştirmektir. Ölü piksel çoğu üreticinin garanti kapsamına aldığı bir problemdir. Bazı üreticiler ise değişim yapmak için ekranda belirli miktar ölü pikselin yer almasını şart koşarlar.
Bazı insanlar ölü pikseli ortadan kaldırabilmek için baskı veya ısı uygulama gibi yöntemler deneler. Bu tür yöntemlerin profesyonel bir biçimde gerçekleştirilmesi gerekir. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız ekrana daha fazla zarar verebilir ve onu tamamen kullanılamaz hale getirebilirsiniz.

Ölü piksel testi için kullanılabilecek araçlar nelerdir?

Ölü pikselleri test etmek ve düzeltmek için kullanılabilecek çeşitli araçlar vardır. Bu araçlar oldukça iyi şekilde çalışırlar. Ancak araçları kullanmadan önce dikkatli olmalısınız. Epilepsi rahatsızlığın varsa yapılacak testler sırasında renklerin hızlı bir şekilde yanıp sönmesi sizin için problem yaratabilir.

1. JScreenFix

JScreenFix son derece popüler bir araçtır. Tek yapmanız gereken aracı çalıştırmak ve kontrollerin yapılmasını beklemektir. Araç yaklaşık 30 dakika boyunca çeşitli kontroller gerçekleştirir. Ekranda ölü pikselin nerede olduğunu düşünüyorsanız araçta yer alan imleci oraya sürükleyebilirsiniz.

JScreenFix, HTML5 ve JavaScript kullanır. Sadece LCD ve OLED ekranlarda çalışır. Araç ölü pikselleri kontrol etme konusunda başarılı olsa bile asıl iyi yanı sıkışıp kalmış olan pikselleri tespit etmek ve bunları düzeltmektir. Ayrıca kontrol renklerini seçebilme şansınız vardır.

2. PixelHealer

PixelHealer ücretsiz bir araçtır. Windows 7, Windows 10 ve Windows 11 ile uyumludur. Aracı indirip çalıştırdıktan sonra renkli bir kutu penceresiyle karşılaşırsınız. Buna ek olarak bir ayarlar menüsüne ulaşabilirsiniz. Araç çalışırken ardı ardına hızlı bir şekilde pek çok farklı renk gösterecektir.

PixelHealer tamamen ölü pikseller için geliştirilmiş bir araç değildir. Genel olarak sıkışıp kalmış pikselleri ortadan kaldırmak için kullanılır. Bazı durumlarda hem ölü pikselleri hem de sıkışıp kalmış pikselleri düzeltebilirsiniz. Hiçbir şey yapmadan önce ilk olarak bu aracı kullanabilirsiniz.

3. Dead Pixels Test and Fix

Dead Pixels Test and Fix ücretsiz bir araçtır. Android platformunda çalışır. Aracın yaptığı şey sıkışmış pikselleri veya ölü pikselleri bulup düzeltmektir. Çalışma biçimi oldukça standarttır. Ekranda bir dizi farklı renkler göstererek pikselleri kontrol eder.

Dead Pixels Test and Fix uygulamasının geliştiricisi tarafından yapılan öneriler doğrultusunda uygulamayı en az 10 dakika boyunca çalıştırmanız gerekir. Buna rağmen uygulamayı daha uzun süre açık tutmayı düşünmelisiniz. Böylece tespit edilen piksellerin doğruluk oranını yükseltebilirsiniz.

Ölü piksel kontrol ve düzeltme araçlarını kullanmak kolaydır. Ancak tekrar hatırlatmak gerekirse, epilepsi rahatsızlığınız varsa bu araçları kullanırken başkalarından destek almalısınız. Ekrana bakmamalı ve testin tamamlanmasını beklemelisiniz.

Ölü piksel garanti kapsamına girer mi?​

Birçok ekran üreticisi, ölü piksel oluşumunu engellemek için özel garanti kapsamı sağlar. Ölü piksel oluşumu garanti kapsamı dahilinde ise, üretici ücretsiz olarak ekranı değiştirir veya tamir eder. Bu konuda üreticinin garanti kapsamını ve koşullarını kontrol etmeniz öneririz.
 
Üst Alt