Sözlük Render (İşleme)

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde IF - Sözlük kategorisinde X tarafından oluşturulan Render (İşleme) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 102 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı IF - Sözlük
Konu Başlığı Render (İşleme)
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

Render anlamsal açıdan işleme manasına gelir. Bir bilgisayar görüntüsünü alıp başka bir formata dönüştürmek veya üzerinde değişiklikler yapmaktır. 3 boyutlu animasyonlar açısından render ise görüntüyü 3 boyutlu göstermeyi veya bir görüntünün canlandırılmasını ifade eder.

Render genellikle mimari tasarımlarda, video oyunlarında ve animasyonlu filmlerde kullanılır. Televizyonlardaki özel efektlerin ve tasarımların oluşturulması için render işlemi gerçekleştirilir. Render işlemi tasarımda verimliliği artırırken diğer yandan maliyeti düşürür.

Render ne anlama gelir?

Render görünür kılmak, çizmek ve işlemek anlamına gelen bir sözcüktür. Render terimi büyük oranda grafik dünyasına ait bir terimdir. Bilgisayar destekli tasarım açısından render, gerçekçi bir görüntüye dönüştürülmüş bir 3 boyutlu modelin görünümünü içerir.

Render işlemlerinde gölgeleme dahil olmak üzere daha farklı aydınlatma yöntemleri kullanılabilir. Yansıma ve kırılma gibi durumların uygulanması söz konusu olabilir. Birbirinden farklı karmaşık efektler uygulanabilir ama aynı zamanda yüzeylere dokular uygulanabilir.

  • Real-time rendering: Real-time rendering, gerçek zamanlı bir işlem olarak adlandırılır. Görüntülerin hızlı bir şekilde oluşturulması için kullanılır. Kullanıcı etkileşiminin yüksek olduğu yerlerde kullanışlıdır. Grafik donanımların kalitesi gerçek zamanlı render performansını etkiler.
  • Pre-rendering: Pre-rendering tekniğinde hız önemli değildir. Hesaplamalar çok çekirdekli işlem birimleri kullanılarak yapılır. Gerçekçiliğin olabildiğince önemli olduğu noktalarda kullanılır. Bu açıdan animasyonlar ve görsel efektler için idealdir.
Render aynı zamanda kodlanmış bir içeriği görüntülemek veya yazdırmak için gerekli dosya biçimine dönüştürmek anlamına gelir. Örneğin, HTML ile kodlanmış içeriği tam olarak görüntülemek onun internet tarayıcısı tarafından render edildiğini gösterir.

3D Rendering ne anlama gelir?

3D rendering, üç boyutlu işleme anlamına gelir. Bir modelin veya tasarımın gerçekçi bir şekilde oluşturulmasıdır. İnşaat projeleri, oyunlar, filmler ve render işleminin gerektirdiği her alanda kullanılabilir. Render işlemi ilgili objelerin tasarımı gerçekleştirildikten sonra yapılır.

3D rendering yapabilmek için 3D render yazılımı gereklidir. Her şey görüntüyü daha gerçekçi hale getirmek için gereklidir. Tasarımda kullanılan üç boyutlu elementlerin yakalanır ve bunlar üzerinde doku, özel aydınlatma, renkler ve hareket bulanıklığı gibi efektler kullanılır.

  • Solid 3D rendering: Kutular, silindirler, koniler, küreler vb. üç boyutlu temel geometrik şekillerde kullanılan bir yöntemdir. İki boyutlu bir nesneyi döndürerek işleme yapabilirsiniz. En çok kullanılan ve en hızlı 3D render yöntemidir.
  • Surface 3D rendering: Üç boyutlu tasarımın kenarlarını ve yüzeylerini tanımlayarak işleme yapılır. Sanal gerçeklik için sıkça kullanılır. Düzlemsel yüzeylerden oluşan bir yapı söz konusudur. Diğer yöntemlere göre daha ince bir yöntem olarak kabul edilir.
  • Wireframe 3D rendering: Üç boyutlu bir tasarımın iskelet tanımını oluşturmak için kullanılır. Herhangi bir yüzey içermez. Objenin şeklini kaplayan eğrilerle birleştirilmiş çizgiler ve noktalar vardır. Diğer yöntemlere göre tamamlanması biraz daha uzun sürer.
3D rendering, gayrimenkul alanından imalat ve üretime kadar pek çok alanda kullanılır. Oyun ve film gibi eğlence sektörlerinde oldukça faydalıdır. Mimarlık sektörü 3D rendering yöntemlerini ve yazılımlarını en çok kullanan sektördür. Bazı durumlarda sağlık sektöründe dahi kullanılabilir.

3D render yazılımı nedir?

Render yazılımı, üç boyutlu görüntüler oluşturabilmek için gereklidir. Render yoluyla üç boyutlu görüntüler oluşturmak tasarımı sürecinin son adımı olarak görülür. Yazılımlardaki araç koleksiyonu render konusunda sizi en iyi şekilde bilgilendirecek izlemeniz gereken yolları gösterecektir.

1. Autodesk 3D Rendering

Autodesk 3D Rendering yazılımı gölgeleme, doku eşleme, yansıma uygulama ve görsel efektlere başvurma gibi çeşitli seçenekler sunar. Görselleştirme işlemini gerçekleştirerek oluşturduğunuz tasarımları filmlerde ve video oyunlarında kullanabilirsiniz.

Yazılım içerisinde standart rendering, donanım merkezli rendering, bulut rendering ve vektör rendering seçenekleri vardır. Autodesk tarafından geliştirilen Arnold, 3DS Max, Maya ve Revit dahil olmak üzere pek çok yazılıma erişme imkanınız söz konusu olabilir.

2. V-Ray Collection

V-Ray Collection sayesinde birbirinden farklı araçlara tek bir noktadan erişebilme fırsatı elde edersiniz. Farklı üç boyutlu uygulamalar kullanarak akıcı animasyonlar ve simülasyonlar oluşturup gerçeğe olabildiğince yakın görüntüler oluşturabilme şansınız vardır.

Tasarımlarınızı kolayca paylaşabilmek yazılımın en önemli yönlerinden biridir. Başkalarıyla sorunsuz bir şekilde çalışabilirsiniz. Yeni sürümler ve yeni teknolojiler daima elinizin altında olacaktır. Kurulum konusunda herhangi bir sorun yaşamayacağınız gibi kullanımı da oldukça kolaydır.

3. Indigo Renderer

Indigo Renderer ışığın fiziğini ele alarak oldukça gerçekçi bir render işlemi gerçekleştirme fırsatı sunar. CPU render ve GPU render olmak üzere iki farklı yöntemden yararlanabilmeniz mümkündür. Yazılımın içerisinde birbirinden kullanışlı pek çok farklı özellik vardır.

GPU kullandığınız zaman daha iyi render performansı alabilirsiniz. Bunun sebebi soyut ayarlarla birleştirilmiş etkileşimli yaklaşımdır. Yazılım içerisinde yer alan çoklu GPU rendering gibi özelliklerle yeteneklerinizin sınırlarını zorlama şansınız olacaktır.

4. Maverick Studio

Maverick Studio özellikle ürünlerin görselliğini geliştirmek için kullanılan bir render yazılımıdır. Sezgisel bir şekilde çalışan sürükle ve bırak araçları vardır. Yazılım GPU hızlandırmalı bir şekilde kullanılabilir. Bu açıdan masaüstü sistemler için çok daha ideal bir araçtır.

Yazılımı kullanırken 3D modelleri ve CAD dosyalarını içe aktarabilirsiniz. Çok az çaba göstererek kaliteli modeller elde edebilmeniz mümkündür. Yazılımda yer alan üç düzlemli projeksiyon özelliği sayesinde malzeme ölçeğini kolayca ayarlayabilir ve gerektiği şekilde düzenleme yapabilirsiniz.

5. Blender

Blender açık kaynaklı bir üç boyutlu görüntü oluşturma yazılımıdır. Modelleme, animasyon, rendering, simülasyon, hareket izleme ve hareket birleştirme gibi tüm üç boyutlu işlemleri ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilme şansınız vardır. Bu sayede ultra gerçekçi görüntüler elde edersiniz.

Yazılım gerçek zamanlı olarak görüntü izleme imkanı sunar. CPU rendering ve GPU rendering olmak üzere iki farklı yöntem sunar. Aydınlatma ve gölgelendirme konusunda ekstra destek sunar. Yazılımda yer alan modelleme araçlarıyla model oluşturabilir, dönüştürebilir ve düzenleyebilirsiniz.

Render ve 3D render için hangi yöntemi veya yazılımı kullanırsanız kullanın elde ettiğiniz sonucun ideal olmasını istersiniz. Render işinde performansınızı etkileyecek en önemli durumun sahip olduğunuz donanımlar olduğunu unutmamalısınız. Özellikle sağlam bir GPU/CPU gücü gereklidir.

Render Nedir?

Render kelimesi, İngilizce’den Türkçe’ye geçen bir kelimedir ve anlam olarak derlemek, düzenlemek ve işlemek anlamlarına gelir. Bilgisayarlar yardımıyla iki ya da üç boyutlu modellemelerin tek bir kamera açısından ele alınıp doku, renk, aydınlatma gibi özelliklerinin işlenmesi sonucunda, gerçekçi bir görüntü elde edilmesi işlemine render işlemi adı verilir. Bu iki ya da üç boyutlu modellemeler mekan, resim ya da obje modellemeleri olabilirler. Render işleminin asıl amacı, zihindeki bir fikri ya da sanal ortamdaki bir hayali gerçek dünyada görüneceği şekilde dış ortama aktarmaktır.

Bir başka deyişle, zihinde hayal edilen bir ortam resim ya da obje, bilgisayar ortamına son derece ince detaylar içeren ve gerçekçi bir görünüm kazanan haliyle aktarılmış olur.

Render işleminin yapılabilmesi adına ilk öncelikle bir render programı bulunmalıdır. Daha sonrasında taslağı hazır olan modellerin, oluşturulan sahneye aktarılması adımı gelir. Bunun için gereken ışık, efektler ve kaplama gibi özellikler program üzerinde ayarlanmalıdır.

Bütün ayarlamalar yapıldıktan sonra modelin bir bütün halinde tek bir görselde toplanmasına, render alma işlemi denir. Render alma işleminde en önemli noktalardan bir tanesi de hesaplamaların iyi yapılmasıdır. Hesaplamalarda yanlışlıklar olduğu takdirde elde edilen görüntü gerçeklikten uzak olacaktır ve tatmin edici sonuçlar vermeyecektir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte render işlemini çok iyi bir şekilde yapan tasarımcılar mevcut. Öyle ki, artık çizimlerin gerçek mi yoksa bilgisayar çizimi mi olduğunu anlamak insanlar için bile çok zor hale geldi.

Render Ne İşe Yarar?

Render alma işlemi sayesinde video animasyon, video, fotoğraf ve özel efekt düzenleme gibi işlemler yapılabilir ve bu işlemler sonucunda elde edilen çıktılar gerçek dünyadaki görüntülerine oldukça benzer halde kullanıcılara sunulabilir.

Render Programları

Render alma işleminin yapılabilmesi için gerekli olan programlara, render programları denir ve bu programlar render alma işi için özel olarak tasarlanan yazılımlardan bağımsız değillerdir. Örnek vermek gerekirse Photoshop ile düzenlenen bir görsel, render alınırken Photoshop’un bünyesinde halihazırda var olan render yazılımı devreye girecektir ve kullanıcı bu sayede render alabilecektir. Bir başka örnek ise, video hazırlamak isteyen kullanıcıların Windows Movie Maker yazılımının yardımı ile render aşamasını başka bir desteğe ihtiyaç duymadan tamamlayabilmesi olarak verilebilir.

Bazı durumlarda işin türüne göre dışarıdan destekleyecek tarzda bir render yazılımına ihtiyaç duyulabilir. Kullanılan uygulamaların kendi içlerinde render alma işlemi gerçekleştirebilmek için güçlü bir render motoruna sahip olmadığı ve dışarıdan ekstra bir yazılım ihtiyacı hissettiği durumlarda, dışarıdan alınan bu yazılım desteğini render programı olarak adlandırabiliriz.

Render Nasıl Yapılır?

Render işlemi yapılırken farklı yazılımlar kullanılır ve bu yazılımlara göre dönüştürülmek istenen çizim ya da tasarım farklı bir şeye dönüştürülmüş şekilde kullanıcıya verilir. Örnek vermek gerekirse JPEG uzantılı bir görseli dışarıya aktarmak isteyen bir kullanıcı render işlemi sayesinde kullanmış olduğu yazılım ile birlikte bu görseli dönüştürür ve JPEG olarak çıktı alabilir.

Kullanılan yazılımlara göre render işlemi sonuçları farklılık gösterebilir ve her yazılımda aynı şekilde render işlemi gerçekleştirilemeyebilir. Yapılmak istenen işlemin türüne göre render alma işlemi için seçilecek olan yazılımın iyi araştırılması ve detaylı analiz edilmesi gerekmektedir.

Render İşlemi Ne Demek?

İşleme anlamına gelen render işlemi, daha önce çizimi tamamlanmış ya da düzenlenmesi bitmiş olan henüz işlenmemiş haldeki, yani ham bir modeli, bu işlem için özel olarak tasarlanmış programlar sayesinde işlenmiş hale getirip resim ya da video halinde dış ortama aktarmaktır. işlemin tamamlanabilmesi için çeşitli bilgisayar yazılımlarını ihtiyaç duyulur ve işlemi yapan programa ise işleyici anlamına gelen renderer denir.

Render Almak Ne Demek?

Render işleminin tamamlanmasından render almak denir. Programlar aracılığıyla çizilen ya da geliştirilen bir modelin işlenmesi ve resim ya da video halinde dışarıya aktarılması işleminin tamamlanması render almak anlamına gelir.

Render Nasıl Alınır?

Render alma işlemi, bu işlem için özel olarak tasarlanmış, yazılımlar ile desteklenen programlar vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu özel tasarlanmış programların içerisinde gömülü bir şekilde konumların render motorları bu işlemin yapılmasını sağlarlar. İşlem tamamlandıktan sonra, bu programlardaki dışarıya aktarma özelliği sayesinde render alınabilir.

Render alma işlemini yapabilmek için, özel olarak tasarlanmış programlar, genellikle çok güçlü render motorları kullanırlar ve bu motorlar birbirinden farklı şirketler tarafından üretilirler. Render alma işleminin sonucunun tatmin edici olabilmesi için kontrol edilen ilk unsur, tasarımın gerçek dünya görüntüsüne olan yakınlığıdır. Tasarım, gerçek dünya görüntüsüne ne kadar yakın ise, tasarım kalitesi de o kadar yüksektir sonucu çıkarılabilir. Çıktısı alınmak istenen tasarım, görüntü kalitesi bakımından ne kadar kaliteli ise render alma işlemi de o kadar uzun sürebilir. Bu süreyi kısaltabilmek adına render alma işlemini yüksek özelliklere sahip bilgisayarlar kullanarak yapmak daha mantıklı olacaktır.

Piyasada güçlü render motorları bulunan ve bu motorlar sayesinde render alma işlemini hızlı bir şekilde tamamlayabilen bazı programlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Camtasia
  • Photoshop
  • Adobe After Effect
  • 3ds Max
  • Adobe Premiere Pro
  • Adobe Illustrator
  • SketchUp
  • Corona
  • Vray

3 Boyutlu Ne Demek?

Objelerden, nesnelerden ve mekanlardan bahsederken boyut kavramını kullanırız. Üç boyut ise uzay anlamına gelir. Yani eni, boyu ve derinliği olan ortam olarak düşünülebilir. Herhangi bir nesne obje ya da cisim uzunluk, genişlik ve derinlik ile gösterilebiliyor ise, o nesne obje ya da cisim üç boyutlu özelliğe sahiptir anlamını çıkarabiliriz.

Boyut kavramının anlaşılabilmesi için öncelikle bir, yani tek boyutlu olan doğrudan başlanılması gerekir. İki boyut ise, doğruların bir araya gelmesiyle oluşan düzlem terimini ifade etmek için kullanılan terim ile ifade edilir. Bir masanın yüzeyi 2 boyutlu bir düzlemi ifade etmek için örnek olarak verilebilir.

Eni, boyu ve derinliği de işin içine katacak olursak üçüncü bir boyuta ulaşmış oluruz. Koordinat sisteminde düşünecek olursak, üç boyutlu bir nesne üç farklı eksen ile ifade edilir. X, y ve z eksenlerinde karşılığı olan bir cisim, 3 boyutludur sonucu çıkarılabilir.

Render Türkçesi Nedir?

Render kelimesi, İngilizce’den Türkçe’ye geçen bir kelimedir ve birden fazla anlama gelebilir. Kullanıldığı sektörü de düşünerek, bu birden fazla anlam içerisinden en mantıklı olanı seçtiğimiz zaman, render kelimesini Türkçe’ye işleyici olarak çevirmek doğru olacaktır. Yine kendi sektörünü göz önünde bulundurduğumuz takdirde çevirici, aktarıcı ve dönüştürücü kelimeleri de kelimesinin anlamını karşılayan kelimeler arasında yer alır.

Render için Laptop mu Masaüstü mü?

Render işlemi için laptop bilgisayarlar da masaüstü bilgisayarlar da uygundur. Fakat en çok tercih edilen masaüstü bilgisayarlardır. İki bilgisayar grubu arasında masaüstü bilgisayarların daha öne çıkmasının sebebi render işlemini laptop bilgisayarlara göre daha hızlı yapıyor olmalarıdır. İyi bir laptop bilgisayarda da render işlemi için oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir fakat genel olarak masaüstü bilgisayarlar daha fazla tercih edilen bilgisayarlar grubu olarak karşımıza çıkıyor.

Render için Ekran Kartı Şart mı?

Render almak için ekran kartı şarttır. Çünkü ekran kartı olmadığı zaman render alma işlemi çok uzun süreler alabilir ve bu da verimliliği ve üretkenliği düşüren bir olumsuzluk olarak kullanıcıların karşısına çıkar. Ekran kartı kullanarak render alma işlemi çok daha kısa sürelerde bitirilebilir.

Render Almak için Ne Gerekir?

Render alabilmek için öncelikle bir bilgisayar gerekli. Süre sıkıntısı olan insanların masaüstü bilgisayarlar kullanması daha mantıklı olacaktır. Çünkü laptop bilgisayarlara kıyasla, masaüstü bilgisayarlarda çok daha hızlı render alma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Render işlemi için bir bilgisayar edindikten sonra, gerekli olan diğer şey ise render alınabilen bir programa sahip olmaktır. Bilgisayar ve programdan sonra gerekli ayarlamalar ve düzenlemeler yapılarak render alma işlemi tamamlanabilir.

Render Almak için Hangi İşlemci Gerekir?

Render işlemi için özel olarak üretilen işlemciler mevcuttur. Aslında işlemci farketmeksizin render alma işlemi gerçekleştirilebilir fakat işlemi süresi de kullanıcılar için çok önemli olduğu için özel olarak üretilen işlemcilere yönelim söz konusu oluyor. Daha hızlı render alabilmek için özel olarak üretilen işlemcilerden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

  • AMD Threadripper 3990X
  • AMD Threadripper 3970X
  • İntel Core 10990XE
  • AMD Threadripper 3960X
  • AMD Threadripper 2990WX
  • AMD Threadripper 2970WX
  • AMD Ryzen 3950X
  • İntel Core 10980XE
  • İntel Core 9980XE
  • İntel Core 7980XE

Mimari Render Programları

Mimarlık sektöründe oldukça sık kullanılan render alma işlemi, mimarlar için özel olarak üretilen ya da mimarlar tarafından en çok tercih edilen render programlarının listelenebilmesi adına bizlere bir veri bulutu sunuyor. Mimarlık sektöründe en çok kullanılan render programlarından bazıları aşağıda sıralanmıştır:

  • V-Ray Render: Özellikle iç mimarların sıklıkla kullandığı ve memnun kaldıkları bir render programı olan bu program, 3Ds Max ve SketchUp ile uyumludur. Deneme sürümünün kullanılmasına da olanak tanıyan bu programla ilgili eğitim videolarına, YouTube platformu üzerinden ulaşılabildiği gibi, farklı online eğitim platformlarında da yine bu render programı ile ilgili oldukça çeşitli sayıda eğitim mevcuttur. Programın popülerliği, üzerine topladığı ilgi ve kullanıcı memnuniyeti, programın çevrimiçi kütüphanesinin de yaygın olmasının önünü açan sebeplerdendir. 3ds Max ve SketchUp kütüphaneleri de yine V-Ray Render programı ile entegre bir şekilde çalışıyor ve bu sayede hazır bir model indirildiğinde, dosyalar V-Ray Ready olarak direkt bulunabiliyor.
  • Corona Renderer: Son zamanlarda iç mimarlar tarafından en çok tercih edilen render programları arasında yerini alan bu program kütüphanelerinde hazır model olarak V-Ray Ready dosyalarının yanında Corona ile uyumlu dosyalara da sahip. Arayüzünün kullanımı oldukça kolay olan bu program, anlaşılması basit ve geniş bir hazır materyal kütüphanesinde sahiptir.
  • Lumion Render: Dış cephe mimarları tarafından oldukça beğenilen bu render programı, program sayesinde yapılabilen yüksek kaliteli animasyonlar ile piyasada yer etmiştir. Çok daha gerçekçi görünümler elde etmek isteyen dış cephe mimarları ve iç mimarlar bu render programını sıklıkla tercih etmektedirler.
  • Enscape Render: İç mekanlar ve render alma işlemi denince akla ilk gelen render programlarından biri olan Enscape Render, kullanıcılarına gerçekçi sonuçlar verebilmesi ile piyasada yerini almıştır. Diğer programlardan farklı olarak iç mekan proje sunumlarının VR gözlükler ile yapılabilmesi özelliğine sahiptir. Deneme sürümü olarak kullanıcılara 2 haftalık süre vermektedir.

En İyi Render Programı Hangisi?

Render programlarından bazılarının diğerlerine göre daha farklı özelliklere sahip olması, kullanıcıların özelleşmek istediği alanlarla birlikte düşünülerek değerlendirilmelidir. Yapılmak istenen işin kalitesine, türüne ve boyutuna göre render programları arasında seçim yapmak daha mantıklı olacaktır.

Fakat yine de genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, ücretli ve ücretsiz olarak iki farklı kategoriye ayrılan render programları arasında en beğenilenleri aşağıda sıraladık.

Ücretli En İyi Render Programları

  • 3Ds Max
  • Maya
  • Cinema 4D
  • Alias Product
  • Adobe After Effects
  • Rhinoceros 6
  • Solidworks
  • Pixologic Zbrush
  • CorelDRAW

Ücretsiz En İyi Render Programları

  • Autodesk Sketchbook
  • Google Sketchup
  • FreeCAD
  • MeshMixer
  • Blender

 
Üst Alt