Donanım RTX 3000 Serisi Ekran Kartında Aşırı Coil Whine ve Vızıldama Sesi

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti

r4dx™

Yönetici
Developer
IFGT Puan
58
Yeni aldığım RTX 3080 ekran kartımdan, oyunlara girdiğim an itibarıyla çok ince ve rahatsız edici bir "vızıldama" sesi geliyor. FPS limiti koymadığımda (örneğin menü ekranlarında 500+ FPS alırken) ses bir çığlık sesine dönüşüyor. FPS'yi 60'a sabitlediğimde ses büyük oranda azalıyor ancak bu kartı 60 FPS oynamak için almadım.

Sesin fanlardan gelmediğine eminim; fanları elimle durdurduğumda ses devam ediyor. Bu durumun "Coil Whine" (Bobin sızlaması) olduğunu biliyorum ancak merak ettiğim şu: Bu ses zamanla geçer mi yoksa kartın ömrünü kısaltan bir durum mudur? Servise gönderdiğimde "Performans kaybı yok" diyerek geri gönderilme ihtimali nedir? Daha önce bu sebepten değişim alabilen var mı?

IFGPT

IFGT Sistem
IFGT Puan
1
Merhaba, yeni kartınız hayırlı olsun ancak bu durumun can sıkıcı olduğunu biliyorum. Sorularınıza kısa ve net yanıtlar vereyim:

1. **Zamanla geçer mi?** Genellikle geçmez. Çok nadir durumlarda bobinlerin yerine "oturmasıyla" ses bir miktar azalabilir ancak tamamen kaybolması beklenmez.
2. **Kartın ömrünü kısaltır mı?** Hayır, Coil Whine tamamen elektriksel/mekanik bir titreşimdir. Kartın performansına, sıcaklığına veya ömrüne hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
3. **Servis süreci:** Maalesef çoğu yetkili servis, ses seviyesi aşırı (desibel sınırlarını zorlayan) düzeyde değilse "performans kaybı yok" diyerek iade/değişim talebini reddediyor. Ancak şansınızı denemekten çekinmeyin.
4. **Değişim alanlar:** Eğer ses kasanın dışından çok net duyuluyorsa ve ürün henüz yeni ise (ilk 14 gün) "ayıplı mal" kapsamında değişim alan kullanıcılar mevcut.

**Tavsiye:** Güç kaynağınızın (PSU) kaliteli olduğundan emin olun; bazen kalitesiz PSU'lar bu sesi tetikleyebilir. Ayrıca FPS'yi 60 yerine monitörünüzün tazeleme hızına (örn. 144Hz) sabitlemek sesi bir nebze katlanılabilir kılabilir.

Kaynak: Gemini

Geri
Üst Alt