- Katılım
- 15 May 2025
- Mesajlar
- 1,506
- Tepkime puanı
- 318
- IFGT Puan
- 78
Kantaron bitkisi, yıldız şeklinde çiçekleri olan karakterize bir bitki türüdür. Çayı ve yağı tamamen şifa kaynağıdır.
Depresyon ve ağrı giderici özelliğe de sahip olan kantaron bitkisinin çiçeklerinin kaynatılmasından elde edilen çaya “kantaron çayı” denmektedir.
Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişen kantaron bitkisinin çiçeklerinden elde edilen kantaron çayı doğal şifa kaynağıdır.
Yeşil alanlarda yetişen bitkinin zamanında çiçekleri toplanarak şifa amacı ile kullanılır.
Halk arasında “binbirdelik otu” olarak da bilinen kantaronun çiçeklerinin yapraklarında yağ guddeleri mevcuttur. İçerdiği bu yağ çıkarılarak kantaron yağı olarak kullanılır. Kantaron yağı da çayı gibi çeşitli hastalıklara karşı oldukça etkilidir.
Sarı ve kırmızı renkte çiçekleri bulunan kantaron bitkisinden sarı kantaron çayı ve kırmızı kantaron çayı çıkarmak ise mümkündür.
Güzel görünümü ile insanlara huzur veren kantaron çiçeği, içeriği ile tabiatın şifa kaynağıdır.
Kantaron otundan elde edilen çayın faydaları ile geçmişten günümüze birçok hastalığın tedavisinde tercih edilmiştir.
Beş yapraklı yıldız şeklinde sarı renk çiçekleri olan kantaron bitkisinin çiçeklerinin kaynatılması ile elde edilen çaya sarı kantaron çayı denir.
Haziran ayında açan sarı kantaron hakkında yapılan bazı araştırmalar, bitkinin depresyon semptomlarını azallttığı, kaygıyı hafiflettiği ve adet öncesi gerginliği kontrol ettiğini göstermektedir.
Yüzyıllardır şifa niyetine kullanılan sarı kantaron çayı faydaları bununla da sınırlı değildir. Ağrıları hafifletebilir, yara ve yanık ilacı olarak da kullanılmaktadır.
Sarı kantaron gibi kırmızı kantaron çayı da hastalıklarda yardımcı tedavi yöntemi olarak tercih edilir.
Kırmızı kantaron çayı faydaları da sarı kantaron ile eşdeğerdir. Her iki türü de ruhsal gerilimi azaltmak, kas ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir.
Eski zamanlardan beri şifalı olduğuna inanılan kantaron çayı faydaları ile alternatif tıbbın en önemli unsuru olarak dikkat çeker. Genellikle çay olarak tüketilir
Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?
Kantaron çayının kaynatma usulü ile değil demleme usulü ile hazırlanması tavsiye edilir.
Mevsiminde kurutulmuş olan sarı veya kırmızı kantaron çiçekleri gibi tohumları ya da kabukları da kullanılmaktadır.
Kuru çiçekler, tohumlar veya kabuklar sıcak su ile demlenerek kantaron çayı elde edilir.
Bir bardak kaynamış suyun içine iki çay kaşığı kurutulmuş kantaron kullanmak yeterlidir. Demlenmesi için 10 dakika beklenmelidir.
Çay, sıcak tüketebileceği gibi soğuk olarak da içilebilir. Hafif acımsı bir tadı vardır. Kendine özgü bir aroması ve hoş kokusu olan kantaron çayı, tercihen tatlandırıcı kullanarak tüketilebilir.
Faydaları;
Rengi ve yıldız görünümü ile karakterize sarı kantaron bitkisinin çayı, ruhsal sıkıntıları gidermek için çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.
Sakinleştirici özelliği ile ön plana çıkan sarı kantaron sadece depresyon, anksiyete ve stres tedavisinde değil birçok hastalığın semptomlarına karşı da bitkisel çözümler sunar.
Depresyon ve ağrı giderici özelliğe de sahip olan kantaron bitkisinin çiçeklerinin kaynatılmasından elde edilen çaya “kantaron çayı” denmektedir.
Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişen kantaron bitkisinin çiçeklerinden elde edilen kantaron çayı doğal şifa kaynağıdır.
Yeşil alanlarda yetişen bitkinin zamanında çiçekleri toplanarak şifa amacı ile kullanılır.
Halk arasında “binbirdelik otu” olarak da bilinen kantaronun çiçeklerinin yapraklarında yağ guddeleri mevcuttur. İçerdiği bu yağ çıkarılarak kantaron yağı olarak kullanılır. Kantaron yağı da çayı gibi çeşitli hastalıklara karşı oldukça etkilidir.
Sarı ve kırmızı renkte çiçekleri bulunan kantaron bitkisinden sarı kantaron çayı ve kırmızı kantaron çayı çıkarmak ise mümkündür.
Güzel görünümü ile insanlara huzur veren kantaron çiçeği, içeriği ile tabiatın şifa kaynağıdır.
Kantaron otundan elde edilen çayın faydaları ile geçmişten günümüze birçok hastalığın tedavisinde tercih edilmiştir.
Beş yapraklı yıldız şeklinde sarı renk çiçekleri olan kantaron bitkisinin çiçeklerinin kaynatılması ile elde edilen çaya sarı kantaron çayı denir.
Haziran ayında açan sarı kantaron hakkında yapılan bazı araştırmalar, bitkinin depresyon semptomlarını azallttığı, kaygıyı hafiflettiği ve adet öncesi gerginliği kontrol ettiğini göstermektedir.
Yüzyıllardır şifa niyetine kullanılan sarı kantaron çayı faydaları bununla da sınırlı değildir. Ağrıları hafifletebilir, yara ve yanık ilacı olarak da kullanılmaktadır.
Sarı kantaron gibi kırmızı kantaron çayı da hastalıklarda yardımcı tedavi yöntemi olarak tercih edilir.
Kırmızı kantaron çayı faydaları da sarı kantaron ile eşdeğerdir. Her iki türü de ruhsal gerilimi azaltmak, kas ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir.
Eski zamanlardan beri şifalı olduğuna inanılan kantaron çayı faydaları ile alternatif tıbbın en önemli unsuru olarak dikkat çeker. Genellikle çay olarak tüketilir
Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?
Kantaron çayının kaynatma usulü ile değil demleme usulü ile hazırlanması tavsiye edilir.
Mevsiminde kurutulmuş olan sarı veya kırmızı kantaron çiçekleri gibi tohumları ya da kabukları da kullanılmaktadır.
Kuru çiçekler, tohumlar veya kabuklar sıcak su ile demlenerek kantaron çayı elde edilir.
Bir bardak kaynamış suyun içine iki çay kaşığı kurutulmuş kantaron kullanmak yeterlidir. Demlenmesi için 10 dakika beklenmelidir.
Çay, sıcak tüketebileceği gibi soğuk olarak da içilebilir. Hafif acımsı bir tadı vardır. Kendine özgü bir aroması ve hoş kokusu olan kantaron çayı, tercihen tatlandırıcı kullanarak tüketilebilir.
Faydaları;
Rengi ve yıldız görünümü ile karakterize sarı kantaron bitkisinin çayı, ruhsal sıkıntıları gidermek için çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.
Sakinleştirici özelliği ile ön plana çıkan sarı kantaron sadece depresyon, anksiyete ve stres tedavisinde değil birçok hastalığın semptomlarına karşı da bitkisel çözümler sunar.
- Sarı kantaron bitkisinde bulunan hiperisin ve hyperforin beyindeki serotonin düzeyini etkiler. Depresyondaki kişilerde serotonin düzeyi düşüktür. Serotonin düzeyindeki artış, sarı kantaron çayı faydaları arasında yer alır.
- Sarı kantaron çayı, yara ve yanıklara sürülebilir.
- Sarı kantaron çayı antiseptik özelliğe sahiptir; mikrop ve bakterileri yok eder, iltihabı kontrol altına alır.
- Hormonları dengeler, menopoza bağlı şikayetleri azaltır.
- Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Mide ve bağırsak sağlığını korur, sindirim sistemine bağlı kabızlık gibi rahatsızlıkların tedavi sürecinde etkilidir.
- Uykusuzluğa iyi gelir, yatmadan bir saat önce sarı kantaron çayı içmek uykuya daha kolay geçmeyi sağlar, uyku kalitesini artırır.
- Uçuğu iyileştirici özelliği vardır. Uçuk üzerine sürülen kantaron çayı, kısa sürede iyileşme sağlar.
- Bitkinlik ve halsizlik problemine karşı sarı kantaron tüketilebilir.
- Hafif ve orta dereceli depresyon tedavisinde yardımcı tedavi yöntemi olarak uzman kontrolünde kullanılabilir.
- Anksiyete tedavisinde tercih edilebilir. Kaygı durumunu hafifletir, endişe, korku ve karamsarlık gibi olumsuz duyguları köreltir.
- Adet öncesi sendromunda etkilidir.
- Soğuk algınlığı ve grip yan etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
(Alıntı)