Sağlık Tırnak Batması

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık kategorisinde Melodi tarafından oluşturulan Tırnak Batması başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 122 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık
Konu Başlığı Tırnak Batması
Konbuyu başlatan Melodi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Melodi

Melodi

www.ircforumlari.gen.tr
Özel Üye
Katılım
4 Mar 2023
Mesajlar
624
Tepkime puanı
47
Puanları
28

İtibar:

Tırnak batması, el ve ayaklardaki tırnakların, dokuya doğru ilerlemesi sonucunda gelişen bir rahatsızlıktır. Tırnaklar batmaya başladığında ilerleme yönü değişir ve parmak kenarlarına doğru genişleme görülür.

Tırnaklar, normal şartlarda hep ileriye doğru uzarlar. Geriden gelen tırnaklar, her zaman doğru düzende çıkar ve dokulara paralel olarak ilerler. Ancak tırnak batması durumunda tırnak uçlarının (özellikle sivri köşeler) dokuya doğru ilerlediği görülür. Tırnağın keskin yapısı nedeniyle dokularda yaralanmalar meydana gelir. Tırnak batmasına belirtiler de bu doku hasarlarından sonra gelişir.

Tırnak batması hem el hem de ayak parmaklarında gelişebilir. Ancak belirti ve ilerleme açısından farklılıklar söz konusudur.

El tırnak batması​

El tırnak batması, ayaklara oranla daha az görülür. Ellerde görülen tırnak batmaları, genellikle ele alınan darbe ve tırnak yeme alışkanlığı nedeniyle ortaya çıkar. Aynı zamanda tırnağın yanlış kesilmesi de bir etkendir.

El parmaklarında görülen tırnak batmaları, genellikle daha az acı verir. Hastalar sadece kalem ve telefon gibi cisimleri tutarken parmaklarının ucunda acı hissederler. Ayak tırnak batmasına oranla daha kolay ve hızlı sürede iyileşir.

Ayak tırnak batması​

Ayak tırnak batması, en çok görülen tırnak batması tipidir. Ayak tırnaklarının yanlış kesilmesi, mantar, ayağa darbe alma, dar ayakkabı giyme ve tırnak yapısının elverişli olması nedeniyle görülür. El parmaklarında görülen tırnak batmasına oranla daha çok acı verir.

Ayak parmakları hem daha geniş alanı kapsadığından hem de gün boyunca daha fazla basınca maruz kaldığından belirtiler, burada daha şiddetlidir. Hastalar, genellikle tırnak batmasını takiben enfeksiyon ve iltihaplanma sorunu ile karşı karşıya kalırlar. Tedavisi biraz daha zordur ve nüksetme olasılığı çok yüksektir.

Mantarlı tırnak batması​

Bazı hastalarda tırnak batmasına ek olarak mantar sorunu da ortaya çıkabilir. Bu durum tırnak batmasından önce olabildiği gibi sonraki dönemlerde de ortaya çıkabilir. Yani mantar enfeksiyonu ve tırnak batması arasında her zaman bir bağlantı vardır.

Bu tırnak batması tipinde hastalar, iki farklı sorunla karşı karşıya olduğu için tedavi süreci daha zorludur. Öncelikle mantarın vücuttan uzaklaştırılması ve daha sonra tırnak batmasının tedavi edilmesi gerekir.

Tırnak batması belirtileri​

Tırnak batmasındaki en tipik bulgu, tırnağın içe doğru göçmesidir. Bu durum, zaman içerisinde diğer belirtilerin görülmesine neden olur. Genel olarak tırnak batması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tırnağın dokuda verdiği hasar nedeniyle enfeksiyon
  • Tırnağın girdiği bölgelerde apse ve akıntı
  • Şiddetli ve zonklayıcı tipte ağrı
  • Lokal ısı artışı
  • Ayak parmaklarında şişme
  • Hassasiyet
  • Kötü koku
  • İltihap
post_1656499763_252948518883.jpg

Tırnak batması neden olur?​

Tırnak batması nedenleri, şu şekilde sıralanabilir:

  • Tırnağın yapısı
  • Tırnakları düz kesmemek
  • Tırnak yemek
  • Mantar enfeksiyonları
  • Tırnağa darbe almak
  • Şeker hastalığı
  • Yanlış ayakkabı kullanımı
  • Tırnakları çok kısa kesmek
  • Tırnağın, tırnak yatağına uygun büyüklükte olmaması

Tırnak batması nasıl geçer?​

Tırnak batması, görünüşte basit bir rahatsızlık olan ancak tedavisi çok güç olan bir rahatsızlıktır. Hastalarda uygun tedavi ile iyileşme görüldükten kısa bir süre sonra yeni tırnaklar rahatsızlığın nüksetmesine yol açabilir.

Tırnak batması tedavisi​

Tırnak batması günümüzde ameliyat ve tırnak aparatı yöntemleriyle tedavi edilmekte. Bununla birlikte mevcut belirtilere yönelik ilaçlar da tedavide yer alabilir.

post_1656499771_40400279044079.jpg

Tırnak batması tedavisi için hangi yönteminin seçileceğine doktor ve hasta birlikte karar verir. Eğer tırnak batması henüz yeniyse ve basit müdahaleler ile tedavi edilebilecekse poliklinik ortamında hızlıca tedavi edilebilir. Öte yandan özellikle enfeksiyonlu ve iltihaplı hastalarda ilaç kullanımı ile birlikte ameliyat gerekli olabilir.

Tırnak batması ameliyatı​

Tırnak batması ameliyatı için iki farklı yöntem tercih edilir. Bu tamamen batmanın derecesine ve hastanın genel durumuna göre değişir. Ancak bu iki yöntemin öncesinde de antibiyotik ve iltihap kurutucu tedavinin görülmesi gerekir.

İlk yöntemde tırnağın sadece batan kısmı alınır. Bu sayede sağlam bölge etkilenmez. Örneğin, sağ ayak baş parmağında tırnak batması görüldüyse ve bu alan sadece parmağın sol tarafındaysa küçük bir kesi ile tırnak alınır. Parmağın geri kalan tırnak yapısına dokunulmaz. Böylelikle hastalar daha az travmatize olur. Bu yöntem, lokal anestezi altında uygulanabilir.

Diğer yöntemde tırnağın tamamen çekilmesi gerekli olabilir. Bu yöntem, daha travmatize edici ve zorlu olduğundan genellikle ameliyathane ortamında yapılır. Hastaların toleransına göre genel ya da lokal anestezi uygulanır.

Tırnak batması ameliyatı sonrası ne yapılmalı?​

Tırnak batması ameliyatı sonrasında bazı hususlara dikkat edilmelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Verilen antibiyotik tedavisini uygulama
  • Sık sık pansuman değiştirme
  • Ayağı kirli etkenlerden uzak tutma
  • Bir süre yaralı parmak üzerine basmama

Tırnak batması ameliyatı sonrası enfeksiyon olur mu?​

Bu ameliyat her ne kadar basit görünse de sonuçta dokular hasar alır. Bu nedenle enfeksiyon görülme olasılığı yüksektir. Görülen enfeksiyon ameliyathaneden kaynaklanabileceği gibi ev ortamından da kaynaklanabilir.

Ameliyat olan hastalar, evlerine geçtiklerinde düzenli pansuman yaptırmalıdır. Ayrıca doktor tarafından reçete edilen antibiyotik ilaçların tamamen kullanılması ve tedavinin tamamlanması gerekir.

Tırnak batması ameliyatı fiyatları​

Tırnak batması ameliyatları, devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde yapılır. Ancak özel hastanelerde ücret alınabilir. Tırnak batması ameliyatı fiyatları, birçok farklı faktöre göre değişebilir.

Tırnak batması ilaçları​

Tırnak batması ilaçları için doktorun önerdiği yöntemler şunlardır:

  • Ameliyat öncesi ve sonrası için antibiyotik
  • İltihap kurutucular
  • Ağrı kesiciler
  • Varsa mantar için antifungal ilaçlar

Tırnak batması aparatı​

Son yıllarda tırnak batması için bazı aparatlar geliştirilmeye başlanmıştır. Bu aparatlar, başlangıç düzeyindeki vakalarda oldukça etkilidir. Tırnağın her iki yanına geçirilen ve tırnak ucunun yukarı doğru hareket etmesine yardımcı olan bu aparatlar kısa vadede düzelme sağlayabilir. Ancak ilerlemiş ve apse gelişmiş batmalarda herhangi bir etkisi olmayacağı gibi uygulaması da güçleşebilir.

Tırnak batması kimlerde görülür?​

Tırnaklarda batma, herkeste görülebilir. Ancak özellikle bebekler ve gebeler daha fazla risk altındadır. Bebeklerde tırnak batması, tırnak yapısının doğru gelişmemesinden kaynaklanırken gebelerde artan basınç tırnak batmasına neden olabilir.

Tırnak batması için hangi doktora gidilir?​

Bu rahatsızlık için en uygun bölüm, ortopedi ve genel cerrahidir. Benzer şekilde çalışan bu birimler, gerekli müdahaleleri yaparlar. İlaç tedavisi ve önlemede ortopedi uzmanları bir adım daha öndedir.

Eğer batan tırnak çevresinde enfeksiyon gelişirse ve bu enfeksiyon kana geçerse (sepsis) enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına da görünmek gerekebilir. Bu çok sık görülmese de hastalarda ortaya çıkabilir.

Tırnak batması iltihabı kurutmak için ne yapılmalıdır?​

Tırnak batması olduktan sonra dokuda harabiyet oluşur. Bağışıklık sistemi hücreleri, bu durumu önlemek adına bu bölgeye yerleşir ve enflamasyon süreci başlatır. Dolayısıyla iltihap oluşur.

Oluşan bu iltihabı kurutmak için NSAİİ yani steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, tablet ya da krem formunda olabilir. İltihap kurutucu bu ilaçların enfeksiyonlar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Tırnak batması nasıl çıkarılır?​

Batan tırnağın çıkarılması, cerrahi olarak uygulanması gereken ve kesinlikle ev ortamında denenmemesi gereken bir uygulamadır. Batan tırnak çıkarılırken bölge uyuşturulur ve tırnak yatağı dokudan ayrılır. Görünüşte çok zor bir işlem gibi görünse de hastalar kısa süre içerisinde kendilerini toparlar.

Tırnak batması evde tedavi mümkün mü?​

Tırnak batmasında evde tedavi mümkündür. Ancak bu tedavi, batan tırnağı tamamen tedavi etmez. Daha çok tırnak ve çevresinde ortaya çıkan bulguları hafifletir. Bu uygulamalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Etkilenen bölgeye soğan koymak (iltihap kurutucu etkisi vardır)
  • Sıcak su banyoları
  • Tırnak bandı kullanımı
  • Elma sirkesinde bekletmek

Geçmeyen tırnak batması durumunda ne yapılır?​

Geçmeyen tırnak batmalarında hastaların sağlığı olumsuz etkilenebilir. Öncelikle bölgede başlayan apse daha sonra kana karışarak sepsis oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle geçmeyen tırnak batması sorununda kesin tedavi yöntemi olan cerrahi tedavi olunmalıdır.

Tırnak batması iltihabı kurutmak için krem kullanılır mı?​

Tırnak battığında bölgeye, doktor onayıyla kremler uygulanabilir. Bu kremler şu şekilde sıralanabilir:

  • Antibiyotik krem
  • Antifungal krem
  • İltihap kurutucu krem

Fucidin krem tırnak batması tedavisinde kullanılır mı?​

Fucidin tırnak batması durumunda kullanılabilen bir kremdir. Bölgedeki enfekte edici etkenleri uzaklaştırdığı için tedavide büyük bir paya sahiptir. Her ne kadar krem formunda olsa da doktor onayı doğrultusunda önerilen kullanım talimatlarına göre kullanılmalıdır.

 
Üst Alt