- Katılım
- 24 May 2020
- Mesajlar
- 1,952
- Tepkime puanı
- 91
- Puanları
- 45
İtibar:
Webmaster (Ağ yöneticisi) bir internet sitesinin yöneticisi veya siteyi geliştiren kişi anlamına gelmektedir. Genel olarak sitenin alan adını kaydeder ve korur. Sitenin tasarımıyla ilgilenir, tasarım ekibini ve programlama ekibini denetler. Sitede herhangi bir sorun oluşursa bunu gidermeye çalışır. Sitenin tüm gereksinimleriyle ilgilenmek onun görevidir.
Webmaster terimi modern dönemde bir iş unvanı gibi kullanılmaz. Bunun sebebi ise webmaster çalışma alanının birkaç farklı role bölünmüş olmasıdır. Web tasarım işin bir yönüyken arama motoru optimizasyonu işin diğer yönünü kapsar. Bunlara ek olarak metin yazarlığı vardır.
Bir webmaster her zaman sahne arkasında çalışır. Herhangi bir internet sitesinin sürekli olarak açık kaldığından emin olur. Bu nedenle tüm teknik unsurlara ve yeterli bilgi birikimine sahip olmalıdır. Tüm bunlara ek olarak sitenin yapılandırılmasında kullanılan çözümlerin verimliliğini kontrol eder.
Webmaster için biçilmiş rol genelde müşteriye ve çalışılan markaya göre değişiklik gösterir. Çoğu webmaster benzer teknik unsurlarla uğraşırlar. Ancak ondan beklenen çok daha spesifik durumlar söz konusuysa bunları yerine getirebilmek için bilgi birikimini geliştirmek zorundadır.
Sitelerin yönetiminde düzenli yedeklemeler oluşturmak çok önemlidir. Çünkü sorunları çözebilmek için en ideal yöntemlerden birisi son yedeğe geri dönmek olabilir. Site çökerse veya uğraşılan sorun çok güçlü çıkarsa sitenin ayakta kalmasını sağlayacak en önemli detay bu olacaktır.
Sunucu takip etmek, cPanel üzerinden kaynak yönetimini düzenlemek ve içerik yönetim sistemini optimize etmek webmaster açısından en önemli görevler arasındadır. Webmaster bunları gerçekleştirerek sitenin güvenliğinin ihlal edilme olasılığını önemli ölçüde minimuma indirmiş olur.
Webmaster sitenin hızlı yüklenmesi gibi teknik meselelerden sorumludur. Sitenin performansını iyileştirmek için her türlü teknik SEO adımını atmak durumundadır. Teknik temeli ne kadar iyi oluşturursa sitenin ileride trafik elde edebilme şansı o kadar yüksek olacaktır.
Farklı ekran boyutlarının olması webmaster için bir sorundur. Ancak duyarlı tasarımlar kullanılarak bu sorunun üstesinden gelinebilir. İnsanlar siteyi hangi cihazdan ziyaret ederlerse etsinler doğru gezinti deneyimini yaşarlar. Bunu sağlamak için sürekli bakım gereklidir.
Webmaster talep edilen sayfaların, özelliklerin ve işlevlerin testini gerçekleştirir. Tüm içerik yönetim sistemlerinin sorunsuz olmasını beklemek doğru değildir. Webmaster önceden yapılacak testler doğrultusunda daha verimli adımlar adımlar atılmasını sağlayan en doğru kişidir.
Webmaster gerektiğinde önleyici bir şekilde sorun giderme adımları atmalıdır. Google Search Console ve Google Analytics gibi mülklerden elde edilen verileri kontrol etmelidir. Bu verileri analiz ederek siteye gerekli müdahalelerde bulunmaya çalışmalıdır.
Temel bilgiler size sektöre daha kolay adım atma konusunda yardımcı olur. Bunun dışında kodlama ve bilgisayar bilimi becerileriniz olduğunda web tasarım becerilerinizi en iyi şekilde desteklersiniz. Daha fazla iş potansiyeliyle karşılaşırsınız ve bu sizin için iyi bir şeydir.
Elde edeceğiniz her sertifika size bir unvan kazandıracaktır. World Organization of Webmasters tarafından sunulan tüm sınavları başarıyla tamamladığınız zaman büyük bir adım atmış olursunuz. Çünkü becerilerinizi kanıtlama fırsatı elde edersiniz.
Bir webmaster ile çalışmak isteyen şirketler genel olarak deneyim meraklısı olmazlar. Ancak kişinin bilgisayarla ilgili bir alanda deneyim kazanmış olması önemli bir kazanım olarak görülebilir. Bunu sağlayabildiğiniz sürece kariyerinizde bir adım önde olmayı başarabilirsiniz.
Google'ın önerilerini dinleyerek sitenizin performansını iyileştirebilirsiniz. Sitenizin hızı ne kadar iyiyse arama motoru sıralamasının yükselme şansı o kadar fazla olacaktır. Hız aynı zamanda kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Kapsamlı çözüm için bu aracı kullanmanız gerekir.
Bir anahtar kelimenin aylık aranma hacmi, rekabet düzeyi ve onunla alakalı olabilecek pek çok terim hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aracı kullanmak ücretsizdir ancak anahtar kelime verilerini tam olarak görebilmek için bir reklam kampanyası başlatmanız gerekir.
Yoast SEO alternatifsiz bir eklenti değildir. All in One SEO Pack ve Rank Math gibi çok ciddi rakipleri vardır. Tüm bu eklentiler içerik yazma, sitenizi arama motoru için optimize etme ve gerekli olan diğer ayarları gerçekleştirme konusunda size yardımcı olurlar.
Her markanın internet sitesini geliştirmesi ve optimize etmesi için bir webmaster gereklidir. Müşterilerin ihtiyaçlarını anlık olarak takip etmek kolay bir iş değildir. Bir webmaster deneyimi sayesinde trendleri takip edebilir ve sitenizi bu trendlerle uyumlu hale getirebilir.
Webmaster terimi modern dönemde bir iş unvanı gibi kullanılmaz. Bunun sebebi ise webmaster çalışma alanının birkaç farklı role bölünmüş olmasıdır. Web tasarım işin bir yönüyken arama motoru optimizasyonu işin diğer yönünü kapsar. Bunlara ek olarak metin yazarlığı vardır.
Webmaster ne anlama gelir?
Webmaster terimi Türkçe olarak düşünüldüğünde web yöneticisi anlamına gelir. Bir internet sitesinin online kalabilmesinden sorumludur. Sitenin erişilebilir olması ve beklendiği gibi çalışması için çabalar. Site yoğun miktarda trafik aldığında bile onun ayakta kalabilmesini sağlamalıdır.Bir webmaster her zaman sahne arkasında çalışır. Herhangi bir internet sitesinin sürekli olarak açık kaldığından emin olur. Bu nedenle tüm teknik unsurlara ve yeterli bilgi birikimine sahip olmalıdır. Tüm bunlara ek olarak sitenin yapılandırılmasında kullanılan çözümlerin verimliliğini kontrol eder.
Webmaster için biçilmiş rol genelde müşteriye ve çalışılan markaya göre değişiklik gösterir. Çoğu webmaster benzer teknik unsurlarla uğraşırlar. Ancak ondan beklenen çok daha spesifik durumlar söz konusuysa bunları yerine getirebilmek için bilgi birikimini geliştirmek zorundadır.
Webmaster ne iş yapar?
Webmaster tam olarak ne iş yapar? Webmaster kendisine biçilen rol tam olarak ne ise onu yerine getirir. Sitenin yönetiminden tamamen sorumlu olabilir. Bazı durumlarda sadece arama motoru optimizasyonu ile ilgilenir. Sorumluluklarını yerine getirerek marka bilinirliğini üst düzeye çıkarır.1. Hosting temini ve sunucu takibi
Bir sitenin var olabilmesi için en önemli gereklilik hosting temini ve sunucu takibidir. Bunlar site dosyalarını yüklemekten çok daha fazlasını yapmak anlamına gelir. Bileşenler sürekli olarak güncellenirler. Doğal olarak güvenlik açıklarını kontrol etmek gerekir.Sitelerin yönetiminde düzenli yedeklemeler oluşturmak çok önemlidir. Çünkü sorunları çözebilmek için en ideal yöntemlerden birisi son yedeğe geri dönmek olabilir. Site çökerse veya uğraşılan sorun çok güçlü çıkarsa sitenin ayakta kalmasını sağlayacak en önemli detay bu olacaktır.
Sunucu takip etmek, cPanel üzerinden kaynak yönetimini düzenlemek ve içerik yönetim sistemini optimize etmek webmaster açısından en önemli görevler arasındadır. Webmaster bunları gerçekleştirerek sitenin güvenliğinin ihlal edilme olasılığını önemli ölçüde minimuma indirmiş olur.
2. Teknik SEO çalışmalarının uygulanması
Webmaster sitenin oluşturulmasının ardından siteye trafik çekmekle görevli olabilir. Bir siteye trafik çekebilmek için arama motoru optimizasyonu çalışmalarının yapılması önemlidir. Bu çalışmalar anahtar kelime araştırması, içerik oluşturulması ve link oluşturulması gibi adımlardan oluşur.Webmaster sitenin hızlı yüklenmesi gibi teknik meselelerden sorumludur. Sitenin performansını iyileştirmek için her türlü teknik SEO adımını atmak durumundadır. Teknik temeli ne kadar iyi oluşturursa sitenin ileride trafik elde edebilme şansı o kadar yüksek olacaktır.
3. Sitenin bakımı ve periyodik güncelleme takibi
Webmaster bir sitenin her yönüyle ilgilenirken onun aynı zamandan tüm platformlardan ulaşılabilir olmasını sağlamalıdır. Cep telefonları, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar gibi çok çeşitli cihazlardan siteye ulaşılabilmesi gerekir. Ayrıca sitenin düzgün gözükmesi önemlidir.Farklı ekran boyutlarının olması webmaster için bir sorundur. Ancak duyarlı tasarımlar kullanılarak bu sorunun üstesinden gelinebilir. İnsanlar siteyi hangi cihazdan ziyaret ederlerse etsinler doğru gezinti deneyimini yaşarlar. Bunu sağlamak için sürekli bakım gereklidir.
4. Teknik tasarım düzenlemeleri
Bir webmaster teknik tasarım düzenlemeleri ve talepleriyle sürekli olarak karşılaşabilir. Ona düşen görev ise düzenlemeleri olabildiğince sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmektir. Yeni sayfalar, özellikler ve işlevler eklemek çok kolay olsa bile bunların entegrasyonunda dikkatli olunmalıdır.Webmaster talep edilen sayfaların, özelliklerin ve işlevlerin testini gerçekleştirir. Tüm içerik yönetim sistemlerinin sorunsuz olmasını beklemek doğru değildir. Webmaster önceden yapılacak testler doğrultusunda daha verimli adımlar adımlar atılmasını sağlayan en doğru kişidir.
5. Sorun tespiti ve sorun giderme
Bir webmaster sitedeki tüm sorunları kontrol etmelidir. Daha sonra sitenin sorunlarını çözmelidir. Sitenin sağlıklı olması tamamen onun sorumluluğundadır. Genelde sorunlar durduk yere ortaya çıkmazlar. Belirli güncellemeler veya geliştirmeler problemlerin yaşanmasına neden olabilirler.Webmaster gerektiğinde önleyici bir şekilde sorun giderme adımları atmalıdır. Google Search Console ve Google Analytics gibi mülklerden elde edilen verileri kontrol etmelidir. Bu verileri analiz ederek siteye gerekli müdahalelerde bulunmaya çalışmalıdır.
Webmaster olmak için neler gereklidir?
Webmaster olmak için bir eğitim şartı yoktur. Genelde pek çok kişi bilgisayar bilimi veya programlama gibi alanlardan mezun olarak avantaj elde ederler. Ancak deneyim açısından çok daha fazla seçeneğiniz varsa bunları değerlendirerek bir webmaster olabilirsiniz.1. Lisans düzeyinde eğitim alın
Webmaster olabilmek için takip edeceğiniz en standart yol budur. Siber güvenlik, web tasarımı, we geliştirme ve bilgisayar bilimi gibi bir alanda lisans derecesine sahip olmak isteyebilirsiniz. Lisans derecesi sizi bir adım öne çıkartır. Çünkü diğer adaylara göre bir adım öne çıkarsınız.Temel bilgiler size sektöre daha kolay adım atma konusunda yardımcı olur. Bunun dışında kodlama ve bilgisayar bilimi becerileriniz olduğunda web tasarım becerilerinizi en iyi şekilde desteklersiniz. Daha fazla iş potansiyeliyle karşılaşırsınız ve bu sizin için iyi bir şeydir.
2. Webmaster akreditasyonlarını alın
Webmaster akreditasyonu alabilmek için herhangi bir düzeyde eğitim yeterli gibi görülür. Ancak World Organization of Webmasters tarafından verilen akreditasyon oldukça önemlidir. Bu organizasyondan alacağınız bir akreditasyon ile kendi profesyonelliğinizi kanıtlamış olursunuz.Elde edeceğiniz her sertifika size bir unvan kazandıracaktır. World Organization of Webmasters tarafından sunulan tüm sınavları başarıyla tamamladığınız zaman büyük bir adım atmış olursunuz. Çünkü becerilerinizi kanıtlama fırsatı elde edersiniz.
3. Bilgisayar teknolojilerinde deneyim kazanın
Webmaster olmak istiyorsanız bilgisayar teknolojileri alanında deneyim kazanmanız gerekir. Bilgi teknolojileri uzmanları ve diğer teknoloji uzmanları belirli bir dönemden sonra webmaster olmayı tercih edebilirler. Genelde deneyimlerini ise lisans öğrenimlerindeki stajlarda kazanırlar.Bir webmaster ile çalışmak isteyen şirketler genel olarak deneyim meraklısı olmazlar. Ancak kişinin bilgisayarla ilgili bir alanda deneyim kazanmış olması önemli bir kazanım olarak görülebilir. Bunu sağlayabildiğiniz sürece kariyerinizde bir adım önde olmayı başarabilirsiniz.
En çok kullanılan webmaster araçları nelerdir?
Webmaster kendisine uygun olan çalışmaları yaparken potansiyel sorunları belirlemek ve düzeltmeler yapmak bazı webmaster araçları kullanır. Bu araçlar her zaman aynı değildirler ama genellikle yaygın olarak kullanılanlardan bütün herkes yararlanmayı tercih eder.1. Google Search Console
Google Search Console, site sahiplerinin Google'da nasıl bir performans aldıklarını takip ettikleri analiz aracıdır. Sitenizi yönetmek ve geliştirmek için en doğru araçlardan biridir. Elde ettiğiniz raporlar ile sitenizin ne durumda olduğunuzu çok daha rahat bir şekilde görebilirsiniz. Aracın kullanımı ücretsizdir.- Arama motorlarından en yüksek trafiği alan tüm sayfalarınızı bulabilirsiniz.
- Sitenize trafik getiren en yüksek tıklama oranına sahip olan sorguları bulabilirsiniz.
- Sitenizin tıklama oranı değerlerini kontrol ederek arama performansını değerlendirebilirsiniz.
- Sitenizin tıklama oranı değerlerinin zaman içerisindeki değişimlerini görebilirsiniz.
- Sitenizin arama motorunda elde ettiği görüntülenme miktarını görebilirsiniz.
2. Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights hız açısından sitenizin performansını kontrol etmenizi sağlar. Hız testleri yapmak için tercih edilen en önemli araçlardan biridir. Diğer araçlara göre en önemli yanı hız problemlerini ortadan kaldırmak için size yardımcı olabilmesidir. Burada yapılan sorguyla birlikte bir kullanıcının ve arama motorlarının sitenizi ne kadar sürede açtığını görüntüleyebilirsiniz.Google'ın önerilerini dinleyerek sitenizin performansını iyileştirebilirsiniz. Sitenizin hızı ne kadar iyiyse arama motoru sıralamasının yükselme şansı o kadar fazla olacaktır. Hız aynı zamanda kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Kapsamlı çözüm için bu aracı kullanmanız gerekir.
3. Google Analytics
Google Analytics sitenizin performansını izlemek ve analiz etmek için en doğru araçlardan biridir. Bu araç içerisinde oluşturacağınız mülke ait takip kodunu sitenize yerleştirdikten sonra elde edilen tüm verileri inceleyebilirsiniz. Google hesabı olan herkes tarafından ücretsiz kullanılabilir.- Ziyaretçileriniz sitenize nasıl geldiklerini kolayca takip edebilirsiniz.
- Sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizle nasıl etkileşim kurduklarını öğrenebilirsiniz.
- Hedef kitlenizin kimler olduğunu ve onlara ait çeşitli özellikleri keşfedebilirsiniz.
- Pazarlama çalışmalarınızın başarıya ulaşıp ulaşamadığına yönelik verilere ulaşabilirsiniz.
- İçerik oluştururken ne tür hedef kitlelere hitap etmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
4. Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı sayesinde anahtar kelimelerinizin hedeflenmeye değer olup olmadıklarını kontrol edebilirsiniz. Anahtar kelime stratejinize rehberlik edecek en doğru araçlardan biridir. Aklına gelip gelebilecek her türlü veriyi size sunabilir.Bir anahtar kelimenin aylık aranma hacmi, rekabet düzeyi ve onunla alakalı olabilecek pek çok terim hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aracı kullanmak ücretsizdir ancak anahtar kelime verilerini tam olarak görebilmek için bir reklam kampanyası başlatmanız gerekir.
5. Yoast SEO
Sitenizi güçlendirmek için WordPress içerik yönetim sistemini kullanıyorsanız bir SEO eklentisine ihtiyacınız olacaktır. WordPress için geliştirilmiş çok farklı SEO eklentileri vardır ama bunlardan en çok kullanılanı ve en verimli görüneni Yoast SEO isimli eklentidir.Yoast SEO alternatifsiz bir eklenti değildir. All in One SEO Pack ve Rank Math gibi çok ciddi rakipleri vardır. Tüm bu eklentiler içerik yazma, sitenizi arama motoru için optimize etme ve gerekli olan diğer ayarları gerçekleştirme konusunda size yardımcı olurlar.
Her markanın internet sitesini geliştirmesi ve optimize etmesi için bir webmaster gereklidir. Müşterilerin ihtiyaçlarını anlık olarak takip etmek kolay bir iş değildir. Bir webmaster deneyimi sayesinde trendleri takip edebilir ve sitenizi bu trendlerle uyumlu hale getirebilir.
Webmaster Maaşları ne kadar?
Webmaster maaşları çalıştıkları şirket ve kurumlara göre büyük oranda değişiklik göstermektedir ve sabit bir maaş skalası bulunmamaktadır. Temel düzeyde bakıldığında Webmaster maaşları için ön görülen maaşlar;- En düşük webmaster maaşları 4.250₺
- Ortalama webmaster maaşları 6.120₺
- En yüksek webmaster maaşları 16.450₺