Sözlük WLAN

[IF] Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde IF - Sözlük kategorisinde X tarafından oluşturulan WLAN başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 94 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı IF - Sözlük
Konu Başlığı WLAN
Konbuyu başlatan X
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan X

X

IF Teknik Sorumlu
IF - TeknikAdmin
Katılım
24 May 2020
Mesajlar
1,952
Tepkime puanı
91
Puanları
45

İtibar:

WLAN (Wireless Local) veya Kablosuz Yerel Alan Ağı, yüksek frekanslı radyo dalgaları kullanarak bir veya daha fazla cihaza dağıtılan bir internet erişim noktası veya ağıdır. WLAN, kullanıcılara ev veya ofis gibi alanlarda kablosuz ağ bağlantısı sağlar.

Tarihçe​

1970 yılında dünyanın ilk kablosuz bilgisayar iletişim ağı, Hawaii Üniversitesi’nde profesör olan Norman Abramson tarafından icat edildi. Sistem, merkezi bilgisayar ile telefon kablosu kullanmadan haberleşebilmek için 4 adada konuşlandırılmış 7 bilgisayardan oluşuyordu.

90'ların başında WLAN bağlantıları, oldukça pahalı alternatiflerdi. Bu nedenle sadece kablolu bağlantı stratejisinin kullanılamadığı alanlarda kullanılırlardı. 1990'ların sonlarında, IEEE 802.11 standardının farklı sürümlerinin ("a" sürümünden "n" sürümüne) piyasaya sürülmesiyle WLAN'ların maliyeti, her eve girebilecek kadar düştü. Bugün, WLAN bağlantılarının dünya çapında 700 milyondan fazla kişi tarafından kullanıldığı, 750.000'den fazla erişim noktası ve Hotspot noktasına sahip olduğu söyleniyor.

Bir WLAN bağlantısı, birçok cihaz tarafından ve farklı ağ protokolleriyle kullanılabilse de en yaygın olanı WiFi veya Bluetooth bağlantılarıdır. WLAN yardımıyla kullanıcılar, kablolu aktarımlarla uğraşmak zorunda kalmadan bir ortamda herhangi bir yerden bağlanabilecekleri ağ bağlantılarına sahip olabilirler.

WLAN Aygıtları Nelerdir?​

Bir WLAN bağlantısı ile aynı anda yalnızca birkaç cihaz veya yüzlerce cihaz bağlanabilir. Bu esneklik, ağa katılmak için çok sayıda cihazın gerekli olduğu durumlarda büyük bir avantajdır. Genel olarak bir WLAN bağlantısına bağlanabilen cihazlar şunlardır:

  • Akıllı telefonlar
  • Dizüstü bilgisayar veya tabletler
  • İnternet vasıtasıyla çalışan ses sistemleri
  • Oyun araçları
  • Otonom araçlar
  • İnternet bağlantısına ihtiyacı olan tüm akıllı teknolojik aletler

WLAN Nasıl Çalışır?​

WLAN, cihazın içindeki radyo sinyalinin alıcısını ve vericisini kullanarak çalışır. Kablosuz ağı kullanmak için kablo desteğine gerek yoktur. Radyo alıcıları ve vericileri, esas olarak cihazın görünmeyen iç kısmında bulunur. İki tür WLAN bağlantısı vardır. Bunlar ad-hoc veya AP olarak adlandırılır.

Ad-hoc WiFi: P2P, iletim yoluyla gerçekleşen bağlantılardır. Bu tür bağlantı modeli için harici donanım aygıtı gerekmez. Mobil cihazdan mobil cihaza WiFi, Bluetooth veya Kızılötesi gibi kablosuz standartlarda yapılan aktarımlar, Ad-hoc'a örnek olarak gösterilebilir. Ad-hoc, az sayıda cihaz için harika bir bağlantı seçeneğidir, ancak çok sayıda cihaz için etkisizdir.

AP (Erişim Noktası): Erişim Noktası yöntemine bağlantı ile birlikte gelen ara malzemedir. Tüm ev ağları, bir yönlendirici kullanarak bir erişim noktası sağlar ve tüm cihazlar, tek bir nokta üzerinden sağlanan bağlantıdan yararlanır. Günümüzde WiFi erişim noktaları, daha yaygın olarak kullanılan AP modeli ile birlikte kullanılır. Erişim noktaları, planlanmamış erişim noktalarının aksine çok sayıda cihaz söz konusu olduğundan daha verimlidir.

WLAN Bağlantısının Avantajları ve Dezavantajları​

WLAN bağlantılarının faydalı olduğu inkâr edilmezse de önemli dezavantajlarının olduğu da göz ardı edilmemelidir. WLAN'ın bazı önemli avantaj ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:

WLAN Avantajları:

  • Çok çeşitli cihazlar tarafından desteklenir.
  • WLAN'ı kurmak, kablolu bir ağa kıyasla nispeten basittir.
  • Deneyimsiz kullanıcılar bile basit bir yönlendirici kurulumuyla WLAN’ı kullanabilir. WLAN 'a katılmak, kablolu bağlantılara katılmaktan daha kolaydır.
  • Kablonun uzunluğu veya aralığı ile ilgili bir problem olmamalıdır.
  • WLAN oldukça yaygındır. Evden veya ofis dışındaki ortak alanlarda kullanılabilecek onlarca erişim noktasına bağlanılabilir.
WLAN Dezavantajları:

  • WLAN'lar saldırılara karşı çok savunmasızdır ve yönetilmesi ve bağlantıların güvenliğinin sağlanması daha zordur. Bu nedenle, WLAN için bir parola kullanmak çok önemlidir.
  • Kablosuz bağlantılar, genellikle kablolu bağlantılardan daha yavaş bağlantı hızları sunar. Sinyal yeterli değilse, ek bir sinyal güçlendirici kullanılması gerekir. Bu da ek maliyet anlamına gelir.

Mimarisi​

  • İstasyonlar: Bir ağa, kablosuz bir ortama bağlanabilen tüm bileşenler istasyon olarak adlandırılır.
  • Temel servis seti: Birbirleri ile ilişki kurabilen tüm istasyon kümesidir.
  • Genişletilmiş servis seti: Temas servis setlerinin birbirleri ile olan bağlantısı olarak tabir edilir. Bu sistemin erişim noktaları bir dağıtım sistemi ile birbirine bağlanır.
  • Dağıtım sistemi: Genişletilmiş servis setinin erişim noktalarını birbirine bağlar, dağıtım sistemi, hücreleri aracılığıyla ağ kapsamını artırmak için kullanılabilir.

 
Üst Alt