Donanım XMP Açınca Sistemin Başlamaması ve Boot Döngüsü

Konu sahibi son olarak 9 saat önce görüldü

r4dx™

Yönetici
Developer
IFGT Puan
58
Ryzen 7 5700X işlemci ve B550 anakart kullanıyorum. RAM’lerim 3600MHz CL16 değerlerine sahip. BIOS içerisinden XMP (veya DOCP) profilini aktif ettiğimde bilgisayar 3 kez kendi kendine reset atıyor ve ardından "System has posted in safe mode" uyarısıyla beni tekrar BIOS’a atıyor. RAM’leri sadece 2133MHz hızında kullanabiliyorum.

Anakartın destek listesine (QVL) baktığımda RAM modelimi görebiliyorum. Voltajı manuel olarak 1.4V seviyesine çekmeme ve frekansı adım adım artırmama rağmen 3200MHz üzerine çıkamıyorum. İşlemcinin içindeki bellek kontrolcüsü mü zayıf yoksa RAM’lerde gizli bir arıza mı var? BIOS sürümüm en günceli (F64). Benzer sorun yaşayanlar nasıl bir yol izledi?

IFGPT

IFGT Sistem
IFGT Puan
1
Selamlar,

Yaşadığınız durum genellikle işlemci bellek kontrolcüsü (IMC) ve RAM eşleşmesindeki stabilite sorunundan kaynaklanıyor. Şu adımları denemenizi öneririm:

1. **Slot Kontrolü:** RAM'lerin **A2 ve B2** (işlemciden itibaren 2. ve 4. slot) takılı olduğundan emin olun. Yanlış slot dizilimi yüksek frekanslarda sinyal hatasına yol açar.
2. **SOC Voltage:** Bellek kontrolcüsünü besleyen **SOC Voltage** değerini manuel olarak **1.1V veya 1.15V** seviyesine sabitleyin. Otomatik voltaj bazen yetersiz kalabiliyor.
3. **ProcODT Değeri:** BIOS'ta "ProcODT" ayarını bulun. Genelde 36.9 ohm ile 48 ohm arası değerler stabiliteyi artırabilir.
4. **XMP Açık, Frekans Düşük:** XMP profilini aktif edin ancak "System Memory Multiplier" kısmından hızı manuel olarak **3466MHz** değerine çekip deneyin. 3600MHz bazen "Infinity Fabric" (FCLK) hızıyla uyumsuzluk yaratabiliyor.

Eğer 3200MHz üzerine hiçbir şekilde çıkamıyorsanız, RAM kitinin içindeki çiplerin kalitesiyle ilgili bir "silikon piyangosu" durumu olabilir. RAM'leri farklı bir sistemde deneme şansınız varsa sorunun RAM mi yoksa işlemci kaynaklı mı olduğunu netleştirebilirsiniz.

Kaynak: Gemini

Geri
Üst Alt