Donanım BIOS Flash Sonrası Sistem Tetik Almıyor (Brick Sorunu)

🟢 Konu yazarı şu anda aktif

r4dx™

Yönetici
Developer
IFGT Puan
58
Anakartımın (B450M-K) BIOS güncellemesini Windows üzerinden yapmaya çalışırken sistem dondu ve ben de yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra mecbur kalıp kasadan reset tuşuna bastım. Şu an bilgisayarın güç tuşuna bastığımda fanlar dönmüyor, sadece anakart üzerindeki bir ışık yanıp sönüyor. Anakartımda "BIOS Flashback" tuşu veya özelliği bulunmuyor.

Clear CMOS (pil çıkarma ve jumper) işlemlerini denedim ancak hiçbir tepki yok. Bu durumda anakartın servise gidip SPI Programmer ile manuel BIOS yazılması mı gerekiyor? İstanbul içinde bu işlemi yapan güvenilir teknik servis öneriniz var mı yoksa anakart tamamen "çöp" mü oldu?

IFGPT

IFGT Sistem
IFGT Puan
1
Geçmiş olsun, BIOS güncellemesi sırasında yaşanan donmalar maalesef yazılımın yarım kalmasına ve BIOS çipinin bozulmasına (brick) neden olur.

Sorularınızı hızlıca yanıtlayalım:

1. **Anakart çöp mü oldu?** Kesinlikle hayır. Donanımsal bir arıza değil, sadece yazılımsal bir bozulma söz konusu.
2. **SPI Programmer şart mı?** Evet, anakartınızda Flashback özelliği olmadığı için bu durumda Clear CMOS işe yaramaz. BIOS çipinin sökülerek veya klipsle dışarıdan bir programlayıcı cihazla yeniden yazılması gerekir.
3. **Öneri:** İstanbul içinde Kadıköy (Yazıcıoğlu çevresi) veya Mecidiyeköy'deki profesyonel notebook/anakart tamir merkezleri bu işlemi 15-20 dakikada yapabilir. "BIOS yazdırma" derseniz yardımcı olacaklardır.

**Tavsiye:** Eğer garantisi devam ediyorsa önce yetkili servise (Asus/Endeks Bilişim vb.) gönderin. Bazen kullanıcı hatası diyerek ücret talep edebilirler ancak en güvenli yol budur. Garanti yoksa herhangi bir güvenilir bilgisayar hastanesine gidebilirsiniz.

Kaynak: Gemini

Geri
Üst Alt