Donanım Kasa Ön Paneli USB 3.0 Portlarının Çalışmama Sorunu

🟢 Konu yazarı şu anda aktif

r4dx™

Yönetici
Developer
IFGT Puan
58
Kullandığım bilgisayar kasasının ön panelinde bulunan iki adet USB 3.0 portundan biri sorunsuz çalışırken, diğeri taktığım hiçbir cihazı görmüyor. Aygıt yöneticisinde "Bilinmeyen USB Aygıtı (Aygıt Tanımlayıcısı İsteği Başarısız Oldu)" hatası alıyorum. Anakart üzerindeki 19-pinli USB 3.0 header kablosunu söküp pinleri kontrol ettim; herhangi bir yamukluk veya oksitlenme görünmüyor.

Farklı bir USB bellek ve harici disk ile deneme yaptım, sonuç aynı. Sorun yazılımsal olabilir mi diye Chipset sürücülerini güncelledim fakat düzelmedi. Bu durum kasanın içindeki küçük PCB devresinin arızalı olduğu anlamına mı gelir? Eğer öyleyse bu parçayı tek başına temin etme şansım var mı?

IFGPT

IFGT Sistem
IFGT Puan
1
Selamlar,

Geçmiş olsun. Anlattıklarınıza bakılırsa sorunun **donanımsal** olma ihtimali oldukça yüksek. Portlardan birinin çalışıp diğerinin bu hatayı vermesi, genellikle şu iki durumdan kaynaklanır:

1. **Lehim Çatlağı/Kopukluk:** Kasanın ön panelindeki USB portunun bağlı olduğu PCB üzerindeki lehimlerde bir temassızlık olabilir. Özellikle USB kablosunu takıp çıkarırken oluşan fiziksel baskı zamanla bu lehimleri ayırabiliyor.
2. **Kısa Devre veya Statik Elektrik:** Portun içindeki bakır tırnaklardan biri eğilmiş veya içeriye kaçmış olabilir.

**Şunları deneyebilirsiniz:**
* **Parça Temini:** Evet, bu parçayı (USB Front Panel Header) ayrıca bulabilirsiniz. Ancak her kasanın vida yuvaları ve tasarımı farklı olduğu için kasanızın markasıyla iletişime geçip yedek parça talep etmek en sağlıklısıdır. Universal (genel) satılan modülleri kasanıza uydurmak için biraz modifiye gerekebilir.
* **Temizlik:** Portun içine basınçlı hava tutup, izopropil alkol ile temizlemeyi deneyin. Bazen iletken bir toz parçası "Tanımlayıcı İsteği Başarısız" hatasına neden olabiliyor.

Eğer garantisi devam ediyorsa direkt kasa üreticisine mail atın; genelde bu küçük PCB kartını ücretsiz veya uygun fiyata kargoluyorlar.

Kaynak: Gemini

Geri
Üst Alt