• Aramıza KATILIN! IFGT forumundaki özel içerikleri ve tartışmaları kaçırmamak için aramıza katılın.

Dil Felsefesi 📢 Söz Edimleri: Kelimelerle Bir Şeyler Yapmak

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti

Şenay Dandar

IFGT Felsefe Ekibi
Eğitim Editörü
Genellikle dilin temel amacının dünyaya dair bilgiler aktarmak olduğunu düşünürüz: "Hava bugün güneşli" veya "Forumun veritabanı yavaşladı." Ancak felsefeci J.L. Austin, dilin çok daha dinamik bir gücü olduğunu fark etti. Bazı cümleleri kurduğunuzda, sadece bir şey söylemekle kalmaz, aynı zamanda bir eylem gerçekleştirirsiniz. Kelimeler, sadece dünyayı yansıtmaz; onu aktif olarak inşa eder. 📢

1. Betimleyici (Constative) ve Edimsel (Performative) İfadeler​

Austin, ifadeleri iki ana gruba ayırarak işe başlar:

• Betimleyici İfadeler: Bir durumu tarif ederler. Doğru veya yanlış olabilirler. (Örn: "Dışarıda yağmur yağıyor.")
  • Edimsel İfadeler: Söylendiği an bir durumu değiştirirler. Doğru veya yanlış değil, sadece "başarılı" veya "başarısız" olabilirler. (Örn: "Seni işten kovuyorum.")

2. Kelimelerin Üç Boyutu​

Bir şeyi söylediğimizde aslında üç farklı düzeyde işlem yaparız:

1. Düzsöz (Locutionary Act): Kelimelerin sözlük anlamıyla bir cümle kurma eylemidir.
  2. Edimsöz (Illocutionary Act): Konuşmacının o cümleyi kurarkenki niyetidir. Söz mü veriyor, tehdit mi ediyor, yoksa sadece soru mu soruyor?
  3. Etkisöz (Perlocutionary Act): Sözün dinleyici üzerinde yarattığı etkidir. Dinleyici ikna mı oldu, korktu mu, yoksa mutlu mu oldu?

3. "Evet" Demenin Gücü: Söz Vermek ve Evlenmek​

Edimsel ifadelerin en klasik örnekleri sosyal törenlerde karşımıza çıkar.

• Nikah Masası: "Evet, kabul ediyorum" dediğinizde bir durumu tarif etmezsiniz; o an "evli" statüsüne geçersiniz.
  • Söz Vermek: "Yarın geleceğim" dediğinizde kendinizi ahlaki bir yükümlülük altına sokarsınız. Bu kelimeler artık sadece ses dalgaları değil, birer bağlayıcı sözleşmedir.
  • İsimlendirmek: Bir gemiye veya bir forum kategorisine isim verdiğinizde ("Bu bölümün adı 'Edebiyat' olsun"), o nesnenin kimliğini kelimelerle yaratırsınız.

4. Mutluluk Koşulları (Felicity Conditions)​

Bir söz ediminin "gerçekleşmesi" için bazı şartların oluşması gerekir. Austin buna "mutluluk koşulları" der.

• Örneğin; yoldan geçen rastgele birinin "Seni karı-koca ilan ediyorum" demesi bir anlam ifade etmez. Kişinin yetkili olması, ortamın uygun olması ve niyetin samimi olması gerekir.
  • Dijital dünyada, bir "Admin"in "Bu kullanıcıyı yasaklıyorum" demesi, sistemin yapısını değiştiren güçlü bir söz edimidir.

Sonuç: Ağzımızdan Çıkanın Sorumluluğu​

Dilin bir "eylem" olduğunu anladığımızda, kullandığımız kelimelerin ağırlığı artar. Konuşmak sadece havayı titreştirmek değil; söz vererek bağ kurmak, emir vererek yönetmek veya isim vererek yaratmaktır. Kelimelerimiz bizim en güçlü araçlarımızdır; onları sadece dünyayı anlatmak için değil, daha iyi bir dünya kurmak için kullanmalıyız.

Geri
Üst Alt